Zdravlje Zdravlje žena 25. siječnja 2022.

Čudne stvari koje se mogu dogoditi nakon seksa

Foto: shutterstock Neke senzacije i pojave nakon seksa mogu izazvati zabrinutost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom i nakon seksa možeš doživjeti svakakve neugodne senzacije, situacije i čudne stvari. Ako se to često ponavlja ili ne nestanu, važno je potražiti pomoć liječnika.

Vjerojatno si razgovarala s prijateljicama o seksu ili čitala o njemu u knjigama, časopisima ili člancima i većina ih je opisala seks kao nevjerojatno iskustvo. Ali što je nakon tog nevjerojatnog seksa? Što kada se pojave neki neugodni osjećaji i senzacije? Očekivanja koja možda imaš o seksu, mogu stvoriti sliku o njemu kao čarobnom i posebnom trenutku svaki put, ali to nije uvijek tako. Možda si otkrila neugodnu istinu da nakon seksa možeš osjećati nelagodu, bol i iritaciju te si pritom bila i zabrinuta. U nastavku ti donosimo neke čudne stvari koje možeš doživjeti nakon seksa, zbog čega nastaju i kako se nositi s njima.

Peckanje i svrbež tijekom mokrenja

Nakon seksa neke žene osjećaju peckanje i svrbež prilikom mokrenja. Žene često tijekom svog ginekološkog pregleda pitaju zašto do toga dolazi i je li to znak spolno prenosive bolesti. U ovom slučaju, nije jer spolno prenosiva bolest ne nastaje odmah, već dan ili dva nakon seksualnog odnosa. Izlaz mokraćne cijevi nalazi se nekoliko centimetara iznad vaginalnog otvora. To područje može biti iziritirano zbog kondoma, trenja penisa ili ruke ili korištenja lubrikanta što može dovesti do peckanja i svrbeža tijekom mokrenja. Ipak, ako sumnjaš na spolno prenosivu bolest, trebala bi se testirati kako bi bila sigurna da ju nemaš.

Potreba za mokrenjem tijekom ili odmah nakon seksa

Potreba za mokrenjem tijekom ili odmah nakon seksa se događa zato što tijekom vaginalne penetracije penis ili prsti mogu dodirnuti i stimulirati G točku, što uzrokuje potrebu za odlaskom u kupaonicu. To te ni u jednom trenutku ne smije navesti na pomisao da bi zapravo morala mokriti tijekom spolnog odnosa, a jedino što bi se moglo dogoditi je prskanje. Osim toga, mokrenje nakon spolnog odnosa je dobra stvar jer se time izbjegava rizik od infekcija mokraćnog sustava. 

Vaginalni prištići Možda te zanima... Jesi li među onima koje moraju na WC nakon seksa i što to znači? Psiha i seks

Male mrlje krvi nakon seksa

Otprilike 1 od 10 žena ima blago vaginalno krvarenje nakon seksa, koje prestaje isti ili sljedeći dan. To se može dogoditi tijekom prvog spolnog odnosa, ali se može dogoditi i zbog penetracije. Vrlo intenzivan seks, pretjerano trenje ili nedostatak lubrikacije najčešći su uzroci koji ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik. Rješenje je malo odmoriti od seksa ili usporiti tijekom penetracije. Ako krvarenje ne prestane nakon spolnog odnosa, tada bi u pitanju mogao biti neki drugi problem.  

Bol u donjem dijelu trbuha nakon seksa | Author: shutterstock Foto: shutterstock Intenzivna seksualna aktivnost može uzrokovati blagu mišićnu napetost u zdjelici što uzrokuje bol

Bol u donjem dijelu trbuha

Još jedna od čudnih stvari koje se mogu dogoditi nakon seksa je bol u donjem dijelu trbuha. Ova nelagoda ima širok raspon uzroka i ako trajno osjećaš bol, trebala bi posjetiti liječnika. Bol povezana sa spolnim odnosom je nepatološki simptom. To je zbog činjenice da tijekom vođenja ljubavi ne možeš osjetiti nelagodu zbog intenzivne brzine guranja tijekom penetracije. Nakon ejakulacije počinje nelagoda u maloj zdjelici, koja može biti posljedica pritiska na debelo crijevo. Intenzivna seksualna aktivnost može uzrokovati blagu mišićnu napetost u zdjelici, koja se kontrahira. Prilikom kontrakcije dolazi do blagog naprezanja, što uzrokuje bol.

Drugi razlog može biti to što su tijekom spolnog odnosa vaginalni zidovi bili blago oštećeni nedostatkom odgovarajuće lubrikacije, što može stvoriti nelagodne osjećaje nakon spolnog odnosa. 

Možda te zanima... 5 stvari koje nikako ne bi smjela koristiti kao lubrikant Psiha i seks

Ono što je u početku čudno s vremenom će postati normalno

Neke od ovih senzacija su u početku nelagodne, a s vremenom postaju normalne i nelagoda nestaje i postupno se navikneš na njih. Ipak, neke od tih senzacija nakon seksa mogu se uvijek iznova osjetiti. Općenito su češće kada nema dovoljno uzbuđenja i kao rezultat toga tvoja vagina nije dovoljno podmazana. Ako imaš problema s tim, možeš koristiti kvalitetan lubrikant, a lubrikanti na bazi vode su obično najbolji. Ukoliko imaš bilo kakva pitanja ili nelagoda potraje, najbolje je posjetiti ginekologa. 

Možda te zanima... Koliko seksa je previše i koje su posljedice? Evo što kažu stručnjaci Psiha i seks

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.