Psiha i seks Moje emocije 01. studenoga 2021.

Važni koraci u žalovanju koji olakšavaju nošenje s gubitkom drage osobe

Foto: shutterstock Prvi korak prihvaćanja smrti voljene osobe je polako shvaćanje da se osoba više nikada neće fizički vratiti u naš život
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na današnji dan prisjećamo se svih onih koji su nas napustili. Smrt za sobom ostavlja mnoštvo nakupljenih emocija i pitanja, pogotovo ako je odlazak osobe bio iznenadan i brz. Kako smo sa smrti u posljednje dvije godine suočeni još više nego inače, može biti posebno teško pronaći snage ili volje nositi se s gubitkom.

Iako je uvijek težak i spor, proces pomirbe s činjenicom da drage osobe u tvom životu više nema lakši je ako mu pristupiš na određen način. Doktor Alan Wolfelt, stručnjak za nošenje s tugom gubitka, ima nekoliko savjeta koji će ti pomoći prihvatiti smrt voljene osobe i pomoći ti da nastaviš sa životom što bezbolnije i zdravije. Smrt je traumatičan događaj koji prati pregršt emocija i pitanja, no postoji nekoliko koraka koji će ti pomoći prihvatiti je.

Spoznaj realnost smrti

Prvi korak prihvaćanja smrti voljene osobe je polako shvaćanje da se osoba više nikada neće fizički vratiti u naš život. Neovisno o tome je li osoba preminula naglo ili si njezinu smrt očekivala, prihvaćanje da je više nema u tvom životu može trajati nekoliko tjedana pa čak i mjeseci. Možda će ti poricanje ove činjenice biti obrambeni mehanizam i često ćeš se uhvatiti kao proživljavaš u mislima najsretnije događaje. To je potpuno normalan proces, a s vremenom ćeš prihvatiti da osobe više nema. 

Prihvati bol koju nosi

Bježanje od vlastitih emocija nije rijetko pa tako mnogi bježe od boli koja nastupa nakon gubitka voljene osobe. Jednostavnije ju je izbjegavati nego se suočiti s njom, no kroz prihvaćanje boli i proživljavanje teških trenutaka rastemo i korak smo bliže pomirenju sa smrti. Važno je da se ne prezasitiš boli nego da ju postupno prihvaćaš i proživljavaš. Kada bol bude prevelika, zaokupi misli nekom aktivnošću koja će ti pomoći da barem na trenutak zaboraviš na bol te joj se vrati jednom kad budeš snažnija. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Prolaziti kroz ovako teško razdoblje nikako ne bi trebala sama
 

Nemoj je pokušati zaboraviti

Osoba s kojom si imala bliski odnos dok je bila živa ostaje u tvojim sjećanjima što je isto oblik odnosa. Iako je više nema među živima, svi osjećaji koje si imala prema njoj, sjećanja i uspomene ne nestaju nakon smrti. Možda će ti se čini lakše pokušati zaboraviti osobu i sve uspomene kako bi krenula dalje, no to nije zdrav način nošenja s gubitkom. Osobu nastavi slaviti i nakon njezine smrti te joj se nemoj bojati ponekad vratiti kroz sjećanja. Možda će ti drugi savjetovati da ukloniš sve fotografije i uspomene u domu koje te podsjećaju na preminulu osobu, no to nije nužno. Samo sa prihvaćanjem prošlosti možeš graditi bolju budućnost. 

Stvori drugačiji identitet

Moramo se složiti kako su osobe koje imamo u životu dio našeg identiteta i prema njima gradimo dio svoje osobnosti. Jednom kada izgubimo blisku osobu, čini se kako odlazi i dio nas koji smo gradili s tom osobom. Osoba koja je umrla bila je dio tebe pa tako osim što žališ gubitak osobe, žališ i gubitak dijela sebe. Zato je važno održati sjećanje na osobu koje više nema i na dio tebe kojeg više nema, ali isto tako pokušati nadoknaditi taj dio sebe novim iskustvima. Ako to ne napravimo, osjećat ćemo se kao da dio nas nedostaje i nećemo moći zdravo proći kroz proces žaljenja. 
 

Možda te zanima... Nitko nas ne uči o smrti: Kako prihvatiti lošu dijagnozu i smrt bliske osobe? Zdravlje
 

Potraži novo značenje 

Kada se suočimo sa smrti, normalno je da propitkujemo značenje i smisao cijelog života. Svijet nam se počinje činiti uzaludnim i možemo potpuno izgubiti volju za životom. U glavi će ti se stvoriti bezbroj pitanja poput "Zašto se to dogodilo baš mojoj bliskoj osobi?" ili "Za što da sada živim?". Sve je to normalan dio procesa pomirenja s gubitkom jer nas smrt podsjeća koliko zapravo nemamo kontrole nad životom i kako se u bilo kojem trenutku mogu dogoditi stvari na koje nemamo utjecaj. Osjećaj nemoći pokušaj iskoristiti kako bi stvari sagledala iz druge perspektive. Baš kao što se u svakom trenutku može dogoditi nešto loše, može se dogoditi i nešto lijepo. Nemoj da te ideja manjka kontrole nad životom obeshrabri, ona je tu bili mi nje svjesni ili ne. 

Potraži podršku drugih

Prolaziti kroz ovako teško razdoblje nikako ne bi trebala sama. Osloni se na bliske ljude i nemoj se opirati primiti pomoć koliko god dugo i mnogo ti je potrebna. Prihvatiti pomoć nikako nije znak slabosti nego zrelosti. Ako se trebaš osloniti na nekoga idućih nekoliko mjeseci pa čak i godina, to i napravi. Nemoj se bojati da ćeš nekome biti teret, no ako to i pomisliš svakako o tome razgovaraj s osobom na koju se oslanjaš. Pripazi na ljude koji će pokušati požuriti tvoj proces pomirenja s gubitkom. Na nikome drugome nije da odredi kada si spremna ići dalje, to možeš odlučiti samo ti. 


Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.