Zdravlje 19. rujna 2023.

Crijeva kao naš drugi mozak

Foto: AllergoSan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prije 100.000 godina, našim precima stres su predstavljale divlje životinje. Danas su ih zamijenili rokovi, nedostatak vremena, financijski problemi te balansiranje između profesionalnog i privatnog života. Čak i djeca su pod stresom.
Dugotrajni stres može uzrokovati fizičke tegobe poput zatvora, proljeva, sindroma iritabilnog crijeva, gastritisa, glavobolje i migrene, kardiovaskularnih bolesti, ali i one psihičke kao što su poremećaji koncentracije i spavanja, nervoza, anksioznost, „burnout“ i depresija.
Odgovor na stres ovisi o mnogim čimbenicima, ali i o mikrobioti – skupu mikroorganizama koji se nalaze u crijevima, navodi mag. Anita Frauwallner, osnivačica austrijskog Instituta AllergoSan, centra za kompetenciju i istraživanje mikrobioma.

 | Author: Christian Jungwirth Foto: Christian Jungwirth

Stres i crijeva – naš drugi mozak

Crijeva su najosjetljiviji organ na stres. Stres troši dobre crijevne bakterije koje utječu na emocionalno ponašanje, kognitivne procese i osjetljivost na stres. Važno je osigurati dovoljno dobrih bakterija u crijevima kako bismo bili sretni. Naime, 95% serotonina (hormona sreće) potječe iz crijeva, a direktno utječe na pamćenje i raspoloženje, objašnjava mag. Frauwallner.

Znanost je dokazala da su crijeva i mozak povezani te međusobno komuniciraju, a ovaj odnos naziva se os crijeva-mozak. Ono što se događa u crijevima ima utjecaj na mozak i obrnuto. Nije ni čudo da se crijeva nazivaju našim drugim mozgom.

Psihobiotici – probiotici za mozak

Psihobiotici su žive bakterije koje pozitivno utječu na mentalno zdravlje i reguliraju os crijeva-mozak. Studije su pokazale da uključivanje psihobiotika u rutinu može imati niz dobrobiti za mentalno zdravlje, uključujući poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija, bolje upravljanje stresom, podršku probavnom sustavu, uravnoteženi imunosni sustav itd., navodi mag. Frauwallner.
Najveće istraživanje Instituta AllergoSan provedeno je tijekom pandemije koronavirusa, gdje je analiziran učinak sinbiotika OMNi-BiOTiC® STRESS na smanjenje psihičkog stresa na više od 10.000 ispitanika diljem Europe. Hrvatska je također bila dio ove studije. Uz korištenje ovog sinbiotika, probavni problemi smanjili su se kod 83% sudionika; osim toga, došlo je do jasnog smanjenja mentalnog zamora i umora. Ljudi su imali puno više energije, a učinak na san je bio posebno pozitivan.

 | Author: AllergoSan Foto: AllergoSan

Koje dobre bakterije unijeti kad smo pod stresom?

Svako šesto dijete osjeća se preopterećeno. Osim opsežnog školskog gradiva i pritiska okoline, mogu biti prisutne i nesuglasice među školskim kolegama koje utječu na djetetovu psihu. Tome ne pomažu ispunjen raspored i premalo vremena za igru. Postoji nekoliko znakova koji ukazuju da je dijete pod stresom: problemi sa spavanjem, agresivnost, učestalo plakanje, gubitak apetita ili tješenje hranom. Osim toga, djetetova crijeva često reagiraju na stalni stres nadutošću, proljevom i zatvorom.
Školarcima, studentima i roditeljima savjetujem OMNi-BiOTiC® STRESS. Zdrava crijeva važna su kako bismo stres „probavili“ na odgovarajući način i zaštitili se od njegovih štetnih učinaka, objašnjava mag. Frauwallner.

 | Author: AllergoSan Foto: AllergoSan Detaljnije o proizvodu: 
https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-stress/

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan pronađite na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.