Zdravlje 31. siječnja 2024.

Zašto biste trebali čistiti jezik, kako se to pravilno radi i za koga ta praksa nije

žena
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naslage koje se skupljaju u korijenu jezika stvaraju prepreke u disanju i neugodan zadah pa jezik zato treba ostrugati. Čišćenje jezika jedna je od ayurvedskih metoda održavanja zdravlja i higijene. Doznajte kako se pravilno čisti jezik, ali i u kojim slučajevima to ne biste trebali raditi.

Uvođenjem ove navike u svoju dnevnu rutinu, nagradit ćete sebe značajnom dozom zdravlja, a ulog je minimalan – trebate samo kupiti čistač za jezik i odvojiti nekoliko sekundi za proces čišćenja. No, zašto je čišćenje jezika važno? Što time postižeš i kada i kako to sve treba raditi?

Jezik je ogledalo zdravlja

Jezik je jedno od ogledala u kojem se zrcali stanje našeg organizma. Njegov oblik, boja, suhoća-vlažnost, naslage te moguće brojne promjene poput izraslina, pukotina, linija...važni su dijelovi slagalice koji, svi zajedno, stvaraju jasnu sliku zdravlja, ali samo onome tko zna čitati takve poruke i tko je dovoljno školovan za to da postavlja ayurvedsku dijagnozu. Međutim, jedan od pokazatelja koji svima može biti od koristi u svakodnevnom praćenju vlastitog zdravstvenog stanja su uočene naslage na području jezika.

Naslage su uvijek znak neravnoteže i da je došlo vrijeme u kojem se trebate okrenuti svome zdravlju kako ne bi došlo do bolesti. Zdrav jezik je uvijek svježe, ružičaste boje. Svaki oblik naslaga, bez obzira na njihovu količinu i boju, znak je pojave toksina u tijelu. Ayurvedski liječnik nakon dijagnoze kaže do kakvog je poremećaja došlo i što trebate promijeniti u prehrani ili navikama. Ako ste zdravi već od danas vam toplo savjetujem da krenete s navikom čišćenja jezika.

Možda te zanima... Otkrivamo kako izgleda ayurvedski dijagnostički postupak i koje poremećaje detektira Zdravlje

Kada i kako čistiti jezik?

Najbolje vrijeme za čišćenje je vrijeme jutarnje higijene, na miran i prazan želudac. Postupak je jednostavan. Isplazite jezik, uzmite svoju strugalicu za njene krajeve i njome blago pređite po njegovoj površini. Ne činite to grubo, snažno niti naglo. Jezik je mekan i osjetljiv organ i dovoljno je lagano prijeći njegovom površinom pa da na strugalici ostanu tragovi nakupina. Strugalicu zatim isperite i ponovite taj postupak nekoliko puta sve dok ne očistite jezik.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Čišćenje jezika treba biti dio higijenske rutine

Dobrobiti čišćenja jezika

  • Prvi i osnovni učinak je higijena, a odmah zatim i uklanjanje bakterija koje su se nagomilale i prekrile taj korisni organ.
  • Jezik je spojen s probavnim traktom i unutarnjim organima. Njegovim čišćenjem, šaljemo izravnu poruku svim unutarnjim organima, stimuliramo probavnu vatru i probavne enzime.
  • Većina ljudi s problemom neugodnog zadaha iz usta zapravo nema bolesti zuba i desni već je zadah rezultat nagomilane ame ( toksina). Postupkom čišćenja jezika izravno utječete na uklanjanje neugodnog zadaha iz usta.
  • Čišćenjem se stimulira rad slinovnica što izravno utječe na procese probavljanja hrane.
  • Uklanjanjem toksina s područja jezika izravno djelujete i na područje grla te tako revitalizirate njegovo područje što je vrlo važno za osobe koje imaju česte grlobolje i upalna stanja.
  • Spojen s nosnom šupljinom, čist jezik utječe i na sinuse, njihovu prohodnost, lakše disanje i smanjenje sluzi.
  • Čist jezik izravno utječe na higijenu zuba, desni, ali i cijele usne šupljine.
Možda te zanima... Ayurvedska receptura: Đumbirova voda za mršavljenje Dijeta

Što ne trebate činiti?

  • Čišćenje jezika se ne preporučuje djeci mlađoj od 5, 6 godina. Kad odlučite djetetu započeti s higijenom jezika, budite uz njega i naučite ga rutini čišćenja.
  • Postupak se ne preporučuje, ako imate ozljede jezika, upale, ranice ili oštećenja.
  • Ne dijelite čistač s drugim osobama već omogućite da svaki član obitelji ima svoj čistač, kao što ima i vlastitu četkicu za zube.
Možda te zanima... Iskustvo: "Kako mi je ayurveda pomogla kod tahikardije" Zdravlje

Posjetite web stranicu ayurvedske terapeutkinje Senke Kušer Mijić na internet adresi info@ayurveda4you.net

Članak je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.