Zdravlje 19. kolovoza 2019.

Iskustvo: "Kako mi je ayurveda pomogla kod tahikardije"

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Matea iz Zagreba patila je od tahikardije te joj je liječnik propisao lijekove koje je trebala piti kako bi izbjegla tegobe. Međutim, Matei se nije svidjela ideja da bi dugoročno trebala piti poveći broj različitih lijekova i odlučila je potražiti neki drugi put prema izlječenju.

"Od prijateljice sam čula da u Zagrebu postoji ayurvedska klinika što me jako razveselilo, jer sam već od nekoliko ljudi čula da su ayurvedom riješili svoje zdravstvene probleme. Iznenadilo me da klinika uopće postoji u Hrvatskoj, iako znam da je u pojedinim europskim zemljama ayurveda već dio zdravstvenog sustava. Došla sam u Ayurveda Balance Health Centar u Zagrebu gdje sam obavila pregled pulsnom dijagnostikom kod izvornog ayurvedskog liječnika i ostala fascinirana koliko je njegova dijagnoza precizna. Doktor je iz pulsa odmah iščitao sve moje zdravstvene probleme i predložio terapiju ayurvedskim metodom čišćenja organizma Panchakarmom, ayurvedskim preparatima, ali i promjenom životnog stila", priča Matea i otkriva da je dobila preporuke za prehranu:

 | Author: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

"Ayurvedski liječnik mi je rekao koje bi namirnice trebala izbaciti iz prehrane jer ne djeluju povoljno na moje stanje. Tako me primjerice iznenadilo kad mi je izbacio kiseli kupus za koji sam smatrala da je jako zdrava namirnica. Isto tako dobila sam konkretne savjete za promjenu svog životnog stila, doktor mi je ukazao na banalnu, ali jako bitnu činjenicu da je nužno smanjiti količinu kave, koja izaziva tahikardiju koja me mučila. Isprobala sam tri vrste tretmana koje je liječnik propisao za moje probleme. Abhyangu, Shirodharu i Hridaya Basti. Osjećaj je bio fenomenalan. Vidio se napredak iz dana u dan kao da mi je netko 'odmrznuo' područje oko srčane čakre i moždanih stanica. To je jedan dubinski detox na fizičkoj, ali i psihičkoj razini." Matea kaže da se fizički osjeća puno bolje da je zadovoljnija i mirnija. "Iako sam proces nije bio lagan, rezultati se vide jako brzo i dugotrajni su. Beskrajno sam zahvalna svima u centru što su mi dali novi pogled na zdravlje", rekla je.

Možda te zanima... Otkrivamo kako izgleda ayurvedski dijagnostički postupak i koje poremećaje detektira Zdravlje

 | Author: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Kako djeluju Ayurvedski tretmani?

Tina Carić, vlasnica Ayurveda Balance Health Centra u Zagrebu, objasnila je koje je tretmane prošla Matea kako bi se riješila tahikardije i stresa.

mZ: Koje ste tretmane preporučili Matei s obzirom na njezine probleme sa srcem i stresno razdoblje koje je prolazila?
Ayurveda Balance Health Center prva je hrvatska klinika koja surađuje s cijenjenom Maharishi Ayurveda bolnicom iz New Delhija koja isključivo preferira izvorna drevna ayurvedska znanja kao i izvorne ayurvedske svjetske priznate doktore s dugom obiteljskom tradicijom, koji ayurvedska znanja stoljećima prenose s koljena na koljeno.Preporučili smo joj Abhyangu, Shirodharu i Hridaya Basti. To su specifični tretmani koji djeluju na živčani sustav s obzirom da je kod Matee izrazito povišena vata doša. Iskušenja modernog života stavljaju velik pritisak na živčani sustav. Kad se dogodi poremećaj živčanog sustava, on direktno utječe na sve druge sustave. Poremećena vata  u tijelu uzrokuje upravo probleme koji su mučili Mateu, a riječ je o napadima panike, ubrzanom radu srca i sličnom, što je sve dio sindroma burnt out tj. izgaranja na poslu. Kombinacija tretmana koje smo joj preporučili duboko relaksiraju živčani sustav i jako su ugodni, ali to nije jedino što rade. Svaki ayurvedski tretman između ostalog  čisti tjelesna tkiva od toksina koji se nakupljaju i važno ih je eliminirati. Abhyanga je nježna četveroručna masaža toplim herbaliziranim uljem koja jako smiruje vatu. Shirodhara je izlijevanje ulja na područje glave koje djeluje tako da umiruje opsesivne i negativne misli. Hridaya Basti je tretman kojim se lokalno djeluje na područje srca, zagrijavanjem toplog herbaliziranog ulja u bazenu od tijesta koje umiruje srčani ritam.

 | Author: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL
mZ: Koje ste tretmane preporučili Matei s obzirom na njezine probleme sa srcem i stresno razdoblje koje je prolazila?

Da se vidi što Mateu muči, prvo je trebalo napraviti pulsnu dijagnostiku. Samo vrhunski ayurvedski liječnik s višegodišnjim iskustvom i praksom, može ispravno dijagnosticirati i prepisati ispravan i učinkovit tretman. Ostalo bi bilo neozbiljno. Nakon više od 20 godina bavljenja s Ayurvedom surađujem isključivo sa najboljim, provjerenim liječnicima svjetskog ugleda. Jedan od takvih je i doktor Rajat Sharma koji je Matei dijagnosticirao sadašnje i moguće buduće zdravstvene poteškoće, preporučio joj je niz prirodnih preparata kao i tretmane. Preporučili smo joj Abhyangu, Shirodharu i Hridaya Basti. To su specifični tretmani koji djeluju na živčani sustav budući da je kod Matee izrazito povišena vata doša. Iskušenja modernog života koja prate poslovne ljude, managere, poduzetnike i sve one ljude koji imaju puno odgovornosti na poslu ili općenito stresan život, stavljaju velik pritisak na živčani sustav. Poremećena vata u tijelu uzrokuje upravo probleme koji su mučili Mateu, a riječ je o napadima panike, ubrzanom radu srca i sličnom, što je sve dio sindroma burnt out tj. izgaranja na poslu. To je tipična "managerska bolest" ili poremećaj, koji ako se ne tretira na vrijeme može se raširiti i na neke druge tipične "managerske bolesti" kao što su psorijaza, problemi s tlakom, nesanica, Chronova bolest itd.

mZ: Koje su specifičnosti ayurvedskih masaža i po čemu se razlikuju od ostalih?

Ono što mi na zapadu nazivamo ayurvedskim masažama su zapravo drevni ayurvedski medicinski tretmani detoksikacije, koji čiste i hrane tjelesna tkiva. Općenito se ayurveda u liječenju koristi biljem i različitim vrstama ulja, a ayurvedski tretmani se ističu time što se prilagođavaju pojedinačnim potrebama s obzirom na konstituciju i poremećaj. Ayurveda je jedina medicina koja ima individualni pristup. Ista bolest ili poremećaj se zavisno od faze u kojoj se ona nalazi, kao i same konstitucije pacijenta, drugačije tretira.

 | Author: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL
mZ: Koliko je prehrana važna uz provođenje tretmana kako bi se vratili u balans. Koje ste savjete dali Matei s obzirom na njen tip doše?
Prehrana predstavlja bitan dio ayurvedske medicine, koja veliki naglasak stavlja na pravilnu probavu. Poput ayurvedskih terapija i ayurvedska prehrana je također personalizirana –  prilagođena fiziologiji pojedinca jer ayurveda zna da ista namirnica nekome može biti lijek, a nekom otrov. S obzirom na povišenu vata došu Matei su iz prehrane izbačene namirnice poput npr. kupusa, kiselog kupusa i graška koje dižu vatu, a posebno su joj dobre namirnice poput amaranta, meda i ayurvedskih začina (kumin, korijander, kurkuma..), koji općenito dobro djeluju na probavu. Matea je svakako trebala smanjiti unos kave koja u pretjeranim količinama jako remeti vata došu.

 | Author: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL
mZ: Tko je sve kandidat za ayurvedske tretmane?

Bilo bi bolje pitati tko nije kandidat? Dok je organizam relativno mlad, metabolizam i regeneracija organizma koliko toliko funkcionira, a imunosustav nas još brani od onog što slijedi u 40-tim, 50-tim, 60-tim i dalje, iznenadili bi se koliko ayurveda može pomoći u mladosti. Riječ je o njezinom preventivnom djelovanju – ona može riješiti neki problem u samom korijenu tj. spriječiti bolesti koja će vam se sigurno razviti tijekom života. Ayurveda je najstarija medicina na zemaljskoj kugli od koje su potekle sve ostale medicine koje danas poznajemo. Ona jedina može detektirati prvu, drugu fazu bolesti koja se po zapadnim načinima gledanjima još nije niti manifestirala u jasno vidljivim oblicima. Zapadna medicina liječi uznapredovale i poodmakle faze bolesti, kad je bolest već uznapredovala i izazvala možda i neke trajne štete. Ayruvedsko lječenje se temelji na rješavanju problema u korijenu, prirodnim putem i prirodnim preparatima, a ne vezivanjem za dugotrajna liječenja i ovisnost o kemijskim preparatima. Ayurvedski tretmani su namijenjeni svima, kako bolesnima, tako i zdravima jer se ne koriste samo u svrhu liječenja nego i kao metode za opuštanje, pomlađivanje i dugovječnost.

 | Author: Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL
mZ. Što biste preporučili ovog ljeta od tretmana prije i nakon ljetovanja i kakvu hranu prema ayurvedi naš organizam traži tijekom ljetnih mjeseci?

Jedan od tretmana koji se povećano koriste prije i poslije ljetovanja je Udwarthana, prije ljeta djeluje na skidanje kilograma i smanjenje masnih naslaga, a nakon ljeta kao piling pozitivno utječe na ljepotu tena. Bitno je reći da se tijekom ljeta za tretmane koriste ulja koja hlade, poput kokosovog. S ljetnim porastom temperature, u prirodi raste Pitta energija tj. Pitta doša. Dok raste Pitta doša treba jesti male količine lagane hrane, a potrebno je iz prehrane izbaciti masnu i tešku hranu te ledene napitke. Dobro je piti puno tekućine, ali to treba činiti pametno, odnosno potrebno je smanjiti unos kave, gaziranih pića i jakih čajeva, jer oni izvlače vodu iz tijela. Sve što ljeti pijemo trebalo bi hladiti tijelo, poput mlaćenice, kokosove vode i voćnih sokova. Vodu i čajeve trebali bismo konzumirati sa začinima koji hlade, poput komorača, anisa, mente i hibiskusa. Treba povećati unos hrane slatkog, gorkog i reskog okusa. Smanjiti količine kiselog, slanog i oporog okusa u prehrani, jer od njih Pitta doša raste. Navali na brokulu, kupus i celer, krastavac, lubenicu i bobičasto voće, a izbaci kiselo vrhnje, ocat i kečap. Dobro je piti mlijeko prokuhano s kardamomom i kuhati na gheeju. Od esencijalnih ulja treba koristiti ulje ruže, lavande i jasmina jer hlade i umiruju Pitta došu.

Možda te zanima... Ayurvedska liječnica otkriva kombinaciju za gubljenje kilograma Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.