Zdravlje Odahni bez alergije 19. travnja 2021.

Četiri alternativne metode liječenja alergija

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Homeopatski pripravci, tretmani akupunkture i kineska terapija biljem, pritisak na određene akupresurne točke, kao i meditacija, odnosno uklanjanje psiholoških uzroka alergije neki su od alternativnih načina kojima možeš suzbiti alergije, a više o njima pročitaj u nastavku.

Dolaskom proljeća mnoge od nas muče alergije - odgovor imunološkog sustava na stranu tvar ili alergen koja obično nije štetna za ljudsko tijelo, ali može uzrokovali odgovor u vidu upale, kihanja ili niza drugih simptoma. Ona nastaje udisanjem agensa ili patogena, kao što su polen, trava, plijesan, cedar, ambrozija ili čak neke kemikalije.

Razni su simptomi, koji se mogu razlikovati od čovjeka do čovjeka, ali ono najvažnije - mogu se tretirati prirodnim dodacima, a osim raznih probiotika, vitamina C, eukaliptusova ulja i jabučnog octa, možda i najpoznatiji lijek za alergije, posebno one peludne, jest med. Iako ne postoje znanstveni dokazi koji to dokazuju, alternativna učenja ukazuju na to da se korištenjem ekološki proizvedenog meda s vremenom smanjuje alergijska reakcija na pelud (homeopatija).

Važno je napomenuti, ako patiš od težeg oblika alergije ili od astme, svakako posjeti svog liječnika.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Umjesto meda često se pakira šećerni sirup

Opisano kao lijek za "svaku bolest osim smrti", ulje crnog kima ima dugogodišnju povijest medicinske uporabe koju je u modernom svijetu podržala znanost. Izvorno uzgajano u Egiptu, sjeme Nigella sativa (crno sjeme) je prepuno bioaktivnih sastojaka i antioksidativnih komponenata, pružajući širok spektar zdravstvenih blagodati, poput regulacije krvnog tlaka, upravljanja težinom i ublažavanja alergija.

Kada su u pitanju alergije, poznato je da protuupalna svojstva crnog kima pridonose smanjenoj nazalnoj kongestiji i ozbiljnosti simptoma. Ono je jedan od najviše istraženih prirodnih lijekova koji se zbog svojih ljekovitih svojstava koristi već više od dvije tisuće godina. Nadalje, sjemenke crnog kima imaju protuupalno djelovanje te sprječavaju reakciju imunosnog sustava i smanjuju izlučivanje sluzi u tkivu. Također, opuštaju glatke mišiće i bronhije i tako pospješuju funkciju disanja, odnosno omogućuju da se udahne više kisika što je izuzetno važno svakome tko ima problema s astmom, peludnom alergijom, prehladom i gripom.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Četiri alternativne metode liječenja alergija

Dakle, mnogo je načina na koje se možemo boriti protiv njih. No, osim lijekova i prethodno spomenutih prirodnih načina, postoje i alternativni pravci. Neki od njih su homeopatski pripravci, tretmani akupunkture i kineska terapija biljem, pritisak na određene akupresurne točke, kao i meditacija, odnosno uklanjanje psiholoških uzroka alergije. 

Homeotapija

Homeopatija je medicinski sustav koji se temelji na uvjerenju da se tijelo može samo izliječiti, a razvijen je krajem 1700-ih u Njemačkoj. Uobičajen je u mnogim europskim zemljama, a oni koji ga prakticiraju koriste male količine prirodnih tvari, biljaka i minerala.

Osnovno uvjerenje koje stoji iza homeopatije jest da nešto što dovodi do simptoma kod zdrave osobe može - u vrlo maloj dozi - liječiti bolest sa sličnim simptomima. U praksi to znači da se pacijentu koji kašlje, kiše i suze mu oči, propisuje homeopatski pripravak od luka, jer luk izaziva iste simptome kad ga sjeckaš. Osim njega, popularno bilje koje se koristi u homeopatskim napitcima su otrovni bršljan, bijeli arsen te biljka zvana arnika.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Liječnici homeopati oslabljuju ove sastojke dodavanjem vode ili alkohola. Zatim smjesu promućkaju kao dio procesa koji se naziva „potenciranje“. Oni vjeruju da ovaj korak prenosi iscjeliteljsku nit. Homeopati također vjeruju da što je niža doza to je lijek snažniji, prenosi WebMD.

"Često već nakon prvog posjeta homeopatu simptomi alergije nestanu i više se ne vraćaju. Ako je ipak riječ o dubljem problemu, potrebno je ponavljati terapiju nekoliko godina prije početka sezone alergija", kaže dr. Sanja Žamić.

Akupresura

Uloga akupresure veoma je važna točka u tradicionalnoj kineskoj medicini, a činjenica da se i danas koristi svjedoči o njezinoj učinkovitosti u liječenju bolesti i boli. Akupresura je u osnovi metoda slanja signala tijelu (iglom ili drugim sredstvima) da "uključi" vlastite mehanizme samoizlječenja ili regulacije.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, chi ili qi (chee), poznatija i kao životna snaga koja cirkulira prirodnim putovima u tijelu koji se nazivaju meridijani. Blokada ovog protoka ili neravnoteža u Yin i Yangu mogu uzrokovati bolest i bol. Akupresura tada stupa na snagu i pomaže u ispravljanju funkcionalne neravnoteže i obnavljanju protoka čime se tijelo vraća u stanje blagostanja.

Ako se redovito radi, ova metoda može poboljšati ili minimizirati ponavljanje simptoma. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Akupunktura

Akupunktura je metoda koja uključuje umetanje vrlo tankih igala kroz kožu u strateške točke tijela. Ključna komponenta tradicionalne kineske medicine, akupunktura, najčešće se koristi za liječenje boli. Sve se češće koristi za cjelokupni wellness, uključujući i upravljanje stresom.

Tradicionalna kineska medicina objašnjava akupunkturu kao tehniku uravnoteženja protoka energije ili životne snage. Umetanjem igala u određene točke duž ovih meridijana, protok energije ponovno bi se trebao uravnotežiti. Suprotno tome, mnogi zapadni praktičari na akupunkturne točke gledaju kao na mjesta za stimuliranje živaca, mišića i vezivnog tkiva. Neki vjeruju da ova stimulacija pojačava prirodna sredstva protiv bolova u ljudskom tijelu.

Iako je blagodati akupunkture ponekad teško izmjeriti, nekoliko studija u svojim zaključcima navodi kako je ona dobra, isto kao i simulirana akupunktura te navode da najbolje djeluje kod ljudi koji i očekuju da djeluje.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Meditacija

Iako drevna tradicija, meditacija se još uvijek prakticira u kulturama širom svijeta kako bi se stvorio osjećaj smirenosti i unutarnjeg sklada. Iako je to praksa povezana s mnogim različitim vjerskim učenjima, meditacija se manje odnosi na vjeru, a više na promjenu i pronalaženje svijesti i postizanje mira.

To je jednostavna praksa dostupna svima, koja može smanjiti stres, povećati smirenost i jasnoću te promovirati sreću. Naučiti meditirati jednostavno je i njeni benefiti mogu se brzo osjetiti. No, ona se ne odnosi na to da pustiš svoje misli da odlutaju, već uključuje pažljivo praćenje sadašnjeg trenutka - posebno vlastitih misli, osjećaja i emocija.

"Zahvaljujući meditaciji brzo može doći do olakšanja simptoma alergije, a osobito korisna može biti i takozvana TAT metoda (Tapas Acupressure Technique), koja je isto zasnovana na nekim principima yoge", kaže učitelj yoge i meditacije, Swami Brahmajnanananda.

Svjedočimo globalnom fenomenu porasta broja alergija i zato, neka crni kim postane tvoja prva poveznica s prirodom. Matičnjak ulje crnog kima odlikuje kvalitetno sjeme i svježe prešanje, izrađuje se u malim serijama i uvijek je svježe. Bonus, riječ je o hrvatskoj proizvodnji!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeGlassLoans

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.