Zdravlje Prirodno liječenje 11. rujna 2016.

Čaj od cikorije za čišćenje organizma i bolju probavu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cikorija ili vodopija stoljećima je poznata kao biljka s protuupalnim i antiseptičkim svojstvima. Odnedavno je poznato da može sniziti upalu izazvanu reumatizmom ili gihtom. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se listovi, cvjetovi i korijen cikorije.

Potiče apetit, izlučivanje želučanih i probavnih žlijezda te pražnjenje crijeva. Poboljšava rad jetre, žučnog mjehura, bubrega i poticajno utječe na metabolizam, što je karakteristično za biljke koje imaju inulina. Zbog toga čaj od cikorije može biti preventiva, ali i lijek za probleme kao što su usporena probava, čirevi probavnog trakta i nadimanje.

Mješavina za bolju probavu

Pomiješaj 30 g korijena cikorije, 20 g korijena maslačka, 20 g podanka iđirota, 20 g plodova anisa i 20 g plodova komorača. Žlicu čajne mješavine prelij kipućom vodom, pokriveno ostavi da odstoji  sat-dva i procijedi. Pije nezaslađeno, dva puta na dan - ujutro i navečer prije jela.

Čaj za čišćenje

Pomiješaj 20 g korijena cikorije, 30 g koprive, 20 g korijena anđelike, 15 g klekinja i 15 g pelina. Prelij 1 - 2 žličice mješavine šalicom vruće vode, ostavi da odstoji 10 minuta i procijedi. pij ujutro i navečer po pola ili jednu šalicu čaja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.