Cikorija ima dugu povijest i jedna je od najstarijih zabilježenih vrsta biljaka. Biljka je porijeklom iz sjeverne Afrike, zapadne Azije i Europe, a smatra se da njezin uzgoj potječe iz Egipta.
Cikorija se danas često koristi u salatama ili kao napitak koji može biti dobra zamjena za kavu. Osim u salatama, danas se korijen cikorije koristi kao primarni sastojak kave od cikorije. Cikorija ima i neka ljekovita svojstva, a o tome i kavi od cikorije saznaj u nastavku.
Što je cikorija?
Cikorija je višegodišnja biljka iz porodice glavočika koji imaju svijetloplave cvjetove, a ima prepoznatljiv oblik nalik cigari i bijele listove sa žutim vrhovima koji imaju blago gorak okus. Listovi divlje cikorije su također gorki, a u nekim kuhinjama smatraju se specijalitetom, Grčkoj, Turskoj i kod nas u Dalmaciji.
Mnoge vrste cikorije uzgajaju se za salatu, a njihov korijen, koji se peče i melje, koristi se kao zamjena za kavu. Danas su najraširenije vrste lisnata cikorija i crvena cikorija. Kako bi se smanjila gorčina u listovima cikorije, mogu se dodati češnjak, slane srdele ili inćuni, a često se takvi listovi koriste kao preljev za tjesteninu ili dodatak mesnim jelima.
Cikorija ljekovitost
Cikorija se koristi za gubitak apetita, želučane tegobe, zatvor, poremećaje jetre i žučnog mjehura, rak i ubrzan rad srca. Također se koristi kao tonik za povećanje proizvodnje urina, za zaštitu jetre i za uravnoteženje stimulativnog učinka kave. Neki ljudi nanose pastu od lišća cikorije izravno na kožu za oticanje i upalu. Cikorija je također bogat izvor beta-karotena i inulina, prebiotika koji potiče rast zdravih crijevnih bakterija. Vlakna korijena cikorije mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi, osobito kod osoba s dijabetesom, a cikorija je bogata i važnim mineralima kao što su željezo, mangan, kalij i bakar.
Iako sam korijen cikorije ima ljekovita svojstva, kava od cikorije nije za svakoga jer cikorija kod nekih može izazvati alergijsku reakciju uzrokujući bol, oticanje i trnce u ustima. Osobe s alergijom na ambroziju ili pelud breze trebale bi izbjegavati cikoriju kako bi spriječile moguće negativne nuspojave.
Cikorija kava
Kava od cikorije dobiva se prženjem, mljevenjem i kuhanjem korijena biljke cikorije. Okus je sličan kavi, s okusom koji se često opisuje kao blago zemljan i orašasti. Koristi se samostalno ili pomiješana s kavom kako bi upotpunila okus.
Iako povijest kave od cikorije nije sasvim jasna, vjeruje se da je nastala u 1800-ima u Francuskoj tijekom nestašice kave. U potrazi za zamjenom ili za štednjom zrna kave, ljudi su počeli miješati korijenje cikorije u kavu kako bi dobili svoju dozu kave. Godinama kasnije, tijekom američkog građanskog rata, kava od cikorije postala je popularna i u New Orleansu kada je grad doživio nestašicu kave. Danas se kava od cikorije još uvijek može naći u mnogim dijelovima svijeta poput Francuske i Indije i često se koristi kao bezkofeinska alternativa običnoj kavi.
Za kuhanje osnovne kave od cikorije koristi oko 2/3 mljevene kave i 1/3 cikorije. Kuhaj kavu kao i inače u aparatu za kavu, francuskoj preši ili na svoj omiljeni način. Cikoriju možeš kuhati samostalno kao i svaku drugu kavu, a možeš dodati začine poput cimeta, klinčića, muškatnog oraščića ili zvjezdanog anisa za bolji okus.
Budući da je cikorija obično puno jeftinija od kave, odlična je zamjena ako imaš ograničeni budžet. Bitno je pripaziti da ne koristiš previše cikorije u svojoj kavi jer ćeš tako pokvariti okus. Započni s pola žličice cikorije i prilagodi kavu od cikorije prema svom ukusu.
Cikorija salata
Osim što se cikorija može jesti sirova u salatama, također se može peći na roštilju ili kuhati na pari. Kako bi dobro pripremila cikoriju, možeš odrezati njezin kraj ako je napuknut ili promijenio boju te ukloniti oštećene vanjske listove. Zatim, ovisno o tome kako želiš pripremiti cikoriju, listove možeš ostaviti cijele, odvojiti ih ili narezati uzdužno na polovice ili četvrtine. Nakon što narežeš listove cikorije, premaži ih limunovim sokom kako listovi ne bi promijenili boju. Kako bi odabrala najbolju cikoriju, potraži onu koja ima čvrste, hrskave listove i izbjegavaj onu sa zelenim vrhovima jer su oni jako gorki.
Salata od cikorije, zelene salate i jabuke
Za ovu brzu i finu salatu potrebno ti je samo nekoliko sastojka, a unaprijed možeš napraviti preljev od maka koji možeš držati u hladnjaku do tjedan dana.
Sastojci:
- 200g vrećice miješanih hrskavih listova salate
- 2 glavice bijele cikorije
- 2 jabuke
- 100 g prženih oraha
- 150 g cherry rajčica
Sastojci za preljev:
- 5 žlica biljnog ulja
- 5 žlica meda
- 5 žlica limunovog soka
- 1 mala ljutika
- 1 puna žlica Dijon senfa
- 1 žličica maka
Priprema:
- Rasporedi sastojke za salatu na veliki tanjur ili veliku zdjelu za salatu. Ostavi cijele listove cikorije, jabuke i orahe nasjeckaj, a cherry rajčice nareži na pola.
- Ulij sastojke za preljev u staklenu posudu s poklopcem, dodaj začine i dobro protresi.
- Salatu prelij preljevom i sve dobro promiješaj.