Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 15. ožujka 2020.

Broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj popeo se na 49

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je u 9 sati svoju redovnu presicu te izvijestio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, broju zaraženih korona virusom te novim mjerama u cilju zaštite od zaraze. Trenutno je 49 zaraženih korona virusom u RH.

Izvijestili su da imamo sedam novih slučajeva korona virusa, pet u Osijeku, a dvoje u Zagrebu. Ukupno je testirano 724 ljudi. Alemka Markotić rekla je kako su novozaraženi dobrog zdravstvenog stanja i imaju blage simptome.

Zbog dva potvrđena slučaja zaraze korona virusom među liječnicima u KB Dubrava, u tijeku je svojevrsna evakuacija i pražnjenje bolnice, što zapravo znači da se otpuštaju apsolutno svi pacijenti koji su u stanju ići kući, a u bolnici ostaju samo oni vitalno ugroženi. Do daljnjega nema pregleda, operacija niti zaprimanja novih pacijenata. Liječnici su, doznajemo, za sada kod kuće, a na posao dolaze samo oni koji za taj dan imaju predviđeno dežurstvo, piše 24sata.

Ministar Božinović kazao je da je u protekla 24 sata provedena kontrola po dojavama za 57 građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije.

Možda te zanima... Pogledaj koje brojeve možeš nazvati ako sumnjaš na zarazu koronavirusom Zdravlje

"Osamnaest ih je prijavljeno sanitarnoj inspekciji i bit će sankcionirani sukladno zakonskim propisima", rekao je i dodao da je trenutno u karanteni 51 čovjek, od kojih 49 u Splitu i dvoje u Dubrovniku.

Gužve na granicama su manje

"Procedura na granicama pojednostavljena je i to je dovelo do smanjenja gužvi", kazao je Krunoslav Capak.

Markotić je dodala da je važno da se svi pridržavaju zadanih mjera. "To je za njihovo dobro i za dobro njihovih najbližih. To su još uvijek transmisije unutar obitelji ili među bliskim kontaktima. Ako se ljudi ne budu pridržavali mjera, možemo očekivati porast broja zaraženih", rekla je Markotić.

Možda te zanima... Psihijatrica otkriva kako izbjeći napade tjeskobe zbog koronavirusa Zdravlje Možda te zanima... Mačke i psi ne mogu se zaraziti koronavirusom Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.