Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 12. ožujka 2020.

Pogledaj koje brojeve možeš nazvati ako sumnjaš na zarazu koronavirusom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi na vrijeme mogla reagirati donosimo ti brojeve telefona dostupne za građane od strane hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te brojeve epidemologa u pripravnosti po županijama!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo otvorila je dvije inije na kojima se građani mogu informirati na temu koronavirusa.

Brojevi telefona HZJZ-a dostupni su za svakog radnog dana od 8 do 22 sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati:

  • 091 468 30 32 
  • 099 468 30 01

Građane se moli da ne šalju SMS poruke već da zovu jer iz tehničkih razloga ne mogu odgovarati na SMS poruke koje su poslane na ove brojeve telefona, a broj dežurnog epidemiologa u pripravnosti je: 098 227 753

Javiti se možeš i epidemologu u pripravnosti

Svaka županija ima Županijski zavod za javno zdravstvo, kao i dežurnu epideomiološku službu kojoj se možeš javiti na broj telefona koji se nalazi na slici.

 | Author: Screenshot: HZJZ Foto: Screenshot: HZJZ

Preporuke za građane

"Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, te se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem", prenosi HZJZ.

Preporuke za osobe koje putuju na područja zahvaćena novim koronavirusom

  • Izbjegavati kontakt s bolesnim ljudima.
  • Izbjegavati životinje (žive ili mrtve) i tržnice sa životinjama.
  • Ne jesti sirove ili polusirove proizvode životinjskog podrijetla, već samo one koje su dovoljno termički obrađene (prokuhane i dovoljno pečene).
  • Često prati ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, treba koristiti dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola nakon što se ukloni vidljiva nečistoća s ruku.
  • O svom inozemnom putovanju obavijestiti svog liječnika. To se osobito odnosi na starije osobe i osobe s kroničnim bolestima, koje imaju veći rizik težeg oblika bolesti i komplikacija.

Preporuke za povratnike iz područja zahvaćenih novim koronavirusom koje razviju simptome povišene temperature, kašalj ili otežano disanje tijekom boravka ili unutar 14 dana po povratku iz zahvaćenog područja

  • Odmah potražiti liječničku pomoć, pri čemu se preporučuje da se prethodno telefonski najavi i obavezno spomene svoje nedavno putovanje i simptome bolesti.
  • Ne putovati u bolesnom stanju.
  • Izbjegavati kontakt s drugim osobama. Ako to nije moguće, nositi kiruršku masku koja pokriva nos i usta dok su u kontaktu s drugim osobama.
  • Tijekom kihanja i kašljanja pokriti usta i nos jednokratnom papirnatom maramicom ili rukavom (ne rukama).
  • Često prati ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristiti dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola nakon što se prethodno ukloni vidljiva nečistoća s ruku. 
  • Osoba koja nema izabranog liječnika u mjestu boravka može se javiti u hitnu medicinsku službu (ili telefonom nazvati) ili nazvati epidemiologa u pripravnosti prema mjestu stanovanja. 
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      hanah

      Zahvaljujući velikom čovjeku zvanom dr. Ajayi uspio sam dobiti mog muža nakon razdvajanja od 3 godine, moj prijatelj zvani georgette upoznao me je s njom jer joj je pomogao u pronalaženju dobro plaćenog posla s njegovim predačkim moćima koje mu je prenio njegov preci. ako vam je potrebna pomoć čarobnjaka za provjeru pravopisa s bilo kojim problemom kroz koji vam se prolazi, preporučujem vam da se obratite dr. Ajayi-u kao uređivač pravopisa na Whatsapp: +2347084887094

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.