Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 18. ožujka 2020.

Beroš: 12 je novozaraženih ljudi koronavirusom u Hrvatskoj, od danas možete zvati na broj 113

Foto: Borna Filic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nove informacije sa presice Civilnog stožera.

"Liječnici koji su bili u kontaktu i oboljeli, prostorno i vremenski smo organizirani da možemo omogućiti preraspodjelu osoblja da osiguramo adekvatno pružanje zdravstvene djelatnosti. U području Hrvatske možemo mobilizirati kadrove", rekao je Vili Beroš. 

Dotaknuo se i onih koji su oboljeli, ali nisu zaraženi. Rekao je da su ostale ustanove dostupne i da to nije dovedeno u pitanje. 

"Hvala i privatnom sektoru koji nam se stavio na raspolaganje i ispomoć",  rekao je. Poručio je da su na raspolaganju i stručnjaci za psihičko zdravlje.  "Poduzimamo sve da situaciju držimo pod kontrolom", rekao je. 

Možda te zanima... Zagreb otvorio ordinacije za pregled onih koji sumnjaju na koronavirus Zdravlje

Alemka Markotić je rekla da nema novosti s kliničke strane. Svi bolesnici su lakše oboljeli i nema teških bolesnika. "Dobra vijest je da naši liječnici iz Zarazne koji su bili u kontaktu s liječnikom s Rebra su negativni", rekla je. 

"U HZJZ-u imamo call centar, ali i te linije su zagušene, pa od danas možete zvati na broj 113 koji funkcionira. Tamo ćemo trajno imati 10 volontera koji odgovaraju na pitanja građana. Imamo volontere koji se kod kuće javljaju od kuće. I centar 112 i 113 preusmjeravaju pozive. Slobodno zovite 113, ja sam maloprije provjerio i radi", rekao je Capak.

Što se tiče stanja u bolnicama, osam liječnika ima korona virus, potvrdio je Capak. 

Možda te zanima... Zabrinuta djeca: Kako svojim roditeljima objasniti opasnost od koronavirusa? Zdravlje

Iz Stožera su potvrdili da Crveni križ koordinira s aktivnostima dostave potrebnih stvari najrizičnijim skupinama. 

"Pomažemo građanima na granici s hranom i pićem, posebice vozačima kamiona. Pomažemo i zdravstvenom sustavu da bi se kvalitetno uspostavile karantene. Hvala što se izuzeli darivanje krvi od zabrane okupljanja. Zdravlje darivalaca je zaštićeno, kontaktirajte naša društva i Zavod za transfuzijsku medicinu da sustav može i dalje funkcionirati kvalitetno. 20 društava Crvenog križa su pokrenuli telefone za psihosocijalnu podršku. Građani koji osjete tjeskobu zbog situacije mogu nazvati naše psihologe, socijalne psihologe... Dodatno smo ih educirali za to", poručili su. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.