Zdravlje 05. srpnja 2021.

Antonija Blaće otkrila kako je uz "uštede" izgubila 10 kilograma

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Antonija Blaće je na Festivalu zdravlja promovirala svoju novu knjigu Ljeto bez parea
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na posljednjem panelu Festivala zdravlja održanom na maksimirskom Vidikovcu mogli smo čuti savjete uvijek nasmijane Antonije Blaće koja je po prvi put predstavila svoju knjigu "Ljeto bez parea". Antonija je u društvu Luke Bashote, mag. nutr. s publikom podijelila tajnu kako izgubiti kilograme, a istovremeno uživati u hrani i životu

Red zdravlja, red ukusne hrane i red dobre zabave - tako najbolje možemo opisati vikend koji je iza nas. Na drugom po redu Festivalu zdravlja održanom u parku Maksimir mogli smo naučiti svašta novo vezano uz zdravlje, prehranu i tjelovježbu, a cijeli festival zaokružila je Antonija Blaće na panelu "Ljeto bez parea". Upravo tako se zove i njezina nova knjiga koje je vodič za sve one koji žele izgubiti koji kilogram, ali i naučiti kako pri tome uživati i otkriti više o sebi. 

 
 

Na pozornici joj se pridružio nutricionist Luka Bashota, mag. nutr. s kojim je u vrlo ugodnom razgovoru otkrila nekoliko savjeta koje je i sama koristila kako bi izgubila čak 10 kilograma, ali i raskrinkala nekoliko zabluda o dijetama i mršavljenju u koje trebamo prestati vjerovati. 

Prvi od njih je mit da je zdrava hrana skupa. "Mitovi su uglavnom vezani za zabranjenu hranu i da je zdrava hrana skupa. To je zabluda jer orašasti plodovi primjerice jesu skuplji, ali ti je dovoljna pola šake, šaka. Nećeš ih pojesti cijelu vreću ako pokušavaš smršaviti", rekao je Luka, na što je Antonija dodala da njezin priručnik sadrži recepte s namirnicama našeg podneblja koje su nam ipak nešto pristupačnije. 

 
 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Antonija Blaće i Luka Bashota, mag. nutr. na panelu "Ljeto bez parea" i voditeljica Nevena Rendeli Vejzović

 

Matematika mršavljenja je jednostavna i zove se deficit kalorija

Drugi mit koji često možemo čuti je da se kile nekima primaju lakše nego drugima. "To je zabluda da genetski postoje ljudi koji ne mogu biti mršavi. Ali matematika mršavljenja je ipak u konačnici jednostavna. Ako unosiš manje mršavjet ćeš, ako unosiš više debljat ćeš se. Nitko se ne udeblja u jednom danu pet kilograma ili od jedne krafne", objasnio je Luka Bashota. 

 
 

Antonija je objasnila kako "štedi" na kalorijama: "Ne volim jesti malo, ali štedim na dodatcima. Primjerice, ispržim povrće u pećnici i onda tu nema masti, ali ima volumena. Najviše kalorija imaju masti, to zapamtite. Bitno je osjećati se sito, to pomaže da osoba izdrži na zdravoj prehrani. U prošlosti sam pila kavu s dva šećera i mlijekom i ta kava ima 200 kcal. I onda popijem četiri takve kave u danu. Sad pijem espresso i imam prostora da umjesto tih kalorija jedem nešto drugo." Luka se nadovezao sa savjetom da pripazimo i na koji način začinjavamo obroke jer primjerice jedan decilitar ulja ima čak 1000 kcal, pa nam je tako dosta te jedna žlica kako bi dobili dovoljnu količinu potrebnih nutrijenata.

Antonija doručak uglavnom preskače

Mnogi i danas smatraju kako je doručak najvažniji obrok dana, no Antonija je priznala kako rijetko doručkuje. "Ne mora se doručkovati, većini odgovara pojesti bar nešto i to je dobro jer bolje kontrolira svoj unos kasnije, ali nije obavezno", savjetovao je Luka na što je Antonija dodala kako je dobro uvijek uz sebe imati neki zdravi snack nego se dovesti do izbezumljenosti od gladi. Ako nam se i dogodi da smo zaokupljeni obavezama i ne stignemo pripremiti zdrav obrok, Bashota savjetuje da bolje pojedemo nešto u pekari nego da pregladnimo. 

 
 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Luka Bashota, mag. nutr. objasnio je kako je ključ zdrave prehrane balans

 

Povremeni post i detoksikacija - jesu li potrebni?

"Povremeni post nekome odgovara, nekome ne. Antonija posti spontano jer je to radila i prije. Ja jedem oko 21 sat i onda opet oko 13, 14 sati. Ipak, post nije ništa superiorniji od drugih umjerenih dijeta", rekao je Luka te dodao da svatko od nas treba pronaći balans koji mu odgovara. Na temu detoksikacije dodaje: "Kada vam netko preporuči detoks pitajte ga što misli pod tim pojmom. Ako čovjek pravilno jede nema potrebe za detoksom."

 

Što bi trebala biti naša idealna kilaža

"Treba gledati sastav tijela i raspon dva do tri kilograma više ili manje od idealne težine", preporučuje Luka dok Antonija dodaje: "Za mene je to osjećaj i ovisi o životnoj dobi, vježba li osoba ili ne. Jednom su me iz jednog časopisa nazvali i pitali: 'Kako je to biti poznati i uspješan, a ne izgledati po idealnim standardima?'. Stvarno me to zapanjilo jer u čemu je problem sa mnom, pa nosim M i normalan sam cura."

Za kraj Antonija dodaje kako je činjenica da je čovjek kad je mršaviji i poletniji, a kad je deblji tromiji i to treba osobi biti najveći poticaj za mršavljenje. Panel je zaokružila motivirajućom porukom: "Moj moto je da treba uživati u hrani i životu, a u ovom priručniku donosim trikove kako to činiti, a ipak kile držati pod kontrolom."

 
 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Antonija Blaće i Nevena Randeli Vejzović pripremile su vrlo zabavan panel koji je zatvorio drugi Festival zdravlja
 

Ovim riječima završio je drugi po redu Festival zdravlja koji će možda motivirati posjetitelje da naprave zdravu promjenu u životu. Veselimo se vidjeti što nam donosi iduće izdanje!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.