Zdravlje 10. travnja 2016.

Antistres savjeti za bolju probavu

Yoga_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Da je dobra probava pola zdravlja znaju manje više svi, iako nije uvijek jasno koliko učestala treba biti. Neke osobe obavljaju veliku nuždu i nekoliko puta dnevno, dok kod nekih nije čak ni svakodnevna pojava. Liječnici smatraju da je uobičajeno obavljati veliku nuždu jednom dnevno, a smatraju normalnim i ako se obavlja tri puta u jednom danu ili jednom u tri dana

Dovoljan unos vode i vlakana nužni su za dobru probavu

Koliko često netko obavlja veliku nuždu ovisi o nekoliko faktora, a jedan od njih je genetsko nasljeđe. Prehrambene navike, također imaju veliku ulogu, osobito količina vlakana i vode. Vlakna čine da stolica nabubri i bude mekana te tako lakša za istiskivanje. Nedovoljan unos vlakana uzrokuje rjeđe pražnjenje crijeva, a može uzrokovati i konstipaciju. Kako bi to prevenirala, nastoj unositi dovoljno tekućine i 25 grama vlakana dnevno. Vlakana ima najviše u cjelovitim žitaricama, voću i povrću.

Kada se treba zabrinuti?

Zbog nedovoljno kretanja i preskakanja treninga, probava se također usporava. Mjesečni ciklus kod žena također utječe na učestalost stolice. Neke žene proizvode više prostaglandina od drugih (hormon koji izaziva snažne fiziološke reakcije). Ako vršiš veliku nuždu rjeđe ili češće nego obično, vjerojatno si promijenila nešto u svojoj prehrani ili stilu života. Ali, ako si sigurna da su ti navike jednake, a učestalost stolice nije, to može biti znak da se nešto u tvom organizmu promijenilo. Ako, takvo stanje potraje četiri tjedna posjeti liječnika.

Svakodnevni ritual za redovitu probavu:

  • Pij mlaku vodu s limunom
  • Vježbaj 10 minuta, osobito su dobre vježbe joge posebno namijenjene za poboljšanje probave
  • Diši - udahni na dominantnu nosnicu (nosnica koja je prohodnija), izdahni na nedominantnu. Potom udahni na nedominantnu, izdahni na dominantnu. Vježbu disanja ponovi 25 puta svako jutro
  • Meditacija: Fokus na disanje (promatraj udah i izdah), 10 do 15 minuta
  • Popij vodu s magnezijem

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.