Zdravlje Zdravlje žena 11. kolovoza 2017.

Amandi Seyfried antidepresivi tijekom trudnoće nisu bili strani

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Američka glumica Amanda Seyfried nikada nije skrivala da ima opsesivno-kompulzivni poremećaj i anksioznost stoga nije iznenađenje da je glumica bila potpuno iskrena i o njezinoj upotrebi antidepresiva tijekom trudnoće.

"Nisam prestala uzimati antidepresive. Oni mi stvarno pomažu u borbi protiv anksioznosti jer ih godinama uzimam. Za vrijeme trudnoće uzimala sam male doze, a nakon što sam rodila nastavila sam s terapijom. Poslije poroda osjećala sam se predivno, moji hormoni nisu divljali.", rekla je Seyfried u intervjuu s Dr. Elliotom Berlinom za Dr. Berlin's Informed Pregnancy. 

Možda te zanima... Američku olimpijsku trkačicu ni trudnoća ne sprječava da se natječe Fitness

Strah od "mentalnog pada" uobičajen je među ženama, posebno među onim koje se bore s depresijom ili drugim mentalnim zdravstvenim stanjima kao što su opsesivno-kompulzivni poremećaj i anksioznost. Hormonalne promjene izazvane trudnoćom mogu pojačati emocije kod žena što može dodatno pojačati i simptome depresije ili anksioznosti.  No, postavlja se pitanje jesu li antidepresivi uopće dobra ideja? 

Stručnjaci su se složili da jest. Najraširenija vrsta antidepresiva Lexapro "imaj nula ili 'blizu nulte' rizike povezane s poremećajima rađanja, pobačajem ili mrtvorođenjem", kaže Joshua Klein, endokrinolog za reprodukciju i glavni medicinski liječnik u Extend Fertility u New Yorku.

Trudnoca Možda te zanima... Neželjena trudnoća zbog rane ovulacije Zdravlje

Neke studije postavljaju pitanja o njihovoj sigurnosti za trudnice i bebe. Nova studija časopisa British Medical Journal podupire kontroverznu vezu između mama koje su, primjerice, uzimale antidepresive i autizma kod njihove djece. Međutim, podaci u novoj studiji nisu pokazali da su lijekovi definitivni uzrok.

Možda te zanima... Do 2020. godine depresija će biti drugi svjetski zdravstveni problem Zdravlje

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

I dok je moguće da antidepresivi mogu dovesti do blago povećanog rizika od prijevremenog poroda, dr. Klein kaže da je "konsenzus većine medicinskih organizacija i stručnjaka da prednosti odgovarajuće terapije antidepresivima nadilaze rizike." Depresija kod trudnicama ne liječi se u 50% slučajeva, kaže Dr. Klein. To može dovesti do značajnih posljedica za majku, a time i velikih posljedica za njezinu bebu, uključujući lošu prehranu, uporabu ili zlouporabu supstanci, lošu skrb, postpartalnu depresiju i povećani rizik od samoubojstva.

Možda te zanima... Kolumna: "Depresija nije bolest već izbor!" Psiha i seks

Žene koje ne žele nastaviti uzimati antidepresive tijekom trudnoće, ili koje imaju povišeni rizik od prijevremenog poroda ili komplikacija tijekom trudnoće i boje se da lijekovi mogu povećati šanse za to, mogu odabrati alternativne tretmane bez lijekova. Ako trudnica nema teški oblik depresije mogla bi se liječiti psihoterapijom, kaže dr. Klein.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.