Zdravlje 24. listopada 2024.

ALT test: Što znače povišene ili snižene vrijednosti za jetru?

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

ALT (Alanin aminotransferaza) test mjeri razinu enzima ALT u krvi. ALT se prvenstveno nalazi u jetri, ali je prisutan i u drugim organima poput srca, bubrega i mišića.

Kada se stanice koje sadrže ALT enzim oštete, one oslobađaju enzim u krvotok, što ga čini korisnim pokazateljem oštećenja ili bolesti jetre.

Zašto treba pratiti ALT vrijednosti?

ALT igra ključnu ulogu u raznim tjelesnim funkcijama, uključujući metabolizam aminokiselina i proizvodnju energije. Povišene razine ALT-a mogu ukazivati na oštećenje ili upalu jetre, što je ključno za dijagnosticiranje jetrenih stanja.

Koje su normalne vrijednosti?

Normalni raspon za ALT varira između laboratorija, ali je obično između 7 i 56 jedinica po litri (U/L). Važno je konzultirati specifični referentni raspon laboratorija za točnu interpretaciju.

Koje su normalne i abnormalne ALT vrijednosti?

Visoke razine ALT-a u krvi mogu ukazivati na oštećenje jetre, cirozu, hepatitis ili druge bolesti jetre. Povišene razine ALT-a također mogu biti uzrokovane oštećenjem drugih organa koji proizvode ALT, poput srca ili bubrega. Niske razine ALT-a općenito nisu zabrinjavajuće, ali mogu ukazivati na nedostatak vitamina B6 ili bolest jetre.

koža Možda te zanima... Simptomi bolesti jetre: Rani znakovi koje je važno prepoznati Zdravlje

Što ako su ALT vrijednosti niže ili više od normalnih?

Niske razine ALT-a mogu ukazivati na nedostatak vitamina B6, bolest jetre ili druga stanja. Preporučujemo uvijek konzultirati liječnika za pravilnu interpretaciju.

Visoke razine ALT-a mogu ukazivati na oštećenje jetre, cirozu, hepatitis ili druge bolesti jetre. Također mogu signalizirati oštećenje drugih organa koji proizvode ALT.

Kako bi se izbjegle niske i visoke razine ALT-a, potrebno je izbjegavati alkohol i lijekove koji mogu naštetiti jetri. 

Koliko je pouzdan i točan ALT test?

ALT test je vrlo pouzdan za otkrivanje oštećenja jetre. Međutim, faktori poput nedavne tjelovježbe ili ozljede mišića mogu utjecati na rezultate, a određeni lijekovi mogu ometati razine jetrenih enzima.

Možda te zanima... Masna jetra: Simptomi, razlike alkoholne i nealkoholne masne jetre, liječenje Zdravlje

Koji bi trebali biti sljedeći koraci ako su moje vrijednosti izvan normalnog raspona?

Ako su vrijednosti ALT-a izvan normalnog raspona, potrebni su:

  • Dodatni testovi funkcije jetre, dijagnostičke slikovne pretrage ili biopsija jetre.
  • Liječenje koje ovisi o osnovnom uzroku i može uključivati lijekove, promjene životnog stila ili daljnju medicinsku intervenciju.

Koje se druge krvne vrijednosti koriste pri tumačenju rezultata ALT testa?

ALT test se često izvodi zajedno s drugim testovima funkcije jetre, poput testa aspartat aminotransferaze (AST), kako bi se pružio sveobuhvatan pregled zdravlja jetre.

Koje još faktore treba uzeti u obzir pri tumačenju rezultata ALT testa?

Pri tumačenju rezultata ALT testa treba uzeti u obzir povijest bolesti pacijenta, simptome i druge rezultate testova te se konzultirati s liječnikom za točnu interpretaciju rezultata testa i savjete.

Bitno je znati da je ALT test vrijedan dijagnostički alat za procjenu funkcije jetre i otkrivanje oštećenja jetre. Kao takav se često koristi zajedno s drugim testovima funkcije jetre kako bi se pružio sveobuhvatan pregled zdravlja jetre.

Možda te zanima... Kako možemo pomoći jetri da učinkovitije čisti tijelo od toksina? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.