Zdravlje 24. listopada 2024.

Koje su povišene ili snižene vrijednosti AST testa i što znače za jetru?

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Test aspartat aminotransferaze (AST) mjeri razinu enzima AST u krvi. AST se prvenstveno nalazi u jetri, ali je prisutan i u drugim organima poput srca, bubrega, mozga i mišića.

Kada se stanice koje sadrže AST oštete, one oslobađaju enzim u krvotok, što ga čini korisnim pokazateljem oštećenja ili bolesti jetre.

Zašto treba pratiti AST vrijednosti?

AST igra ključnu ulogu u raznim tjelesnim funkcijama, uključujući metabolizam aminokiselina i proizvodnju energije. Povišene razine AST-a mogu ukazivati na oštećenje ili upalu jetre, što je ključno za dijagnosticiranje jetrenih stanja.

Koje su normalne vrijednosti?

Normalni raspon za AST varira među laboratorijima, ali je obično između 8 i 33 jedinice po litri (U/L). Važno je konzultirati specifični referentni raspon laboratorija za točnu interpretaciju.

Koje su normalne i abnormalne AST vrijednosti?

Visoke razine AST-a u krvi mogu ukazivati na oštećenje jetre, cirozu, hepatitis ili druge bolesti jetre. Povišene razine AST-a također mogu biti uzrokovane oštećenjem drugih organa koji proizvode AST, poput srca ili bubrega. Niske razine AST-a općenito nisu zabrinjavajuće, ali mogu ukazivati na nedostatak vitamina B6 ili bolest jetre. 

Možda te zanima... Ova bolest može oštećivati ​​jetru godinama, a da se ne otkrije Zdravlje

Što ako su AST vrijednosti niže ili više od normalnih?

Visoke razine AST-a u krvi mogu ukazivati na oštećenje jetre, cirozu, hepatitis ili druge bolesti jetre. Povišene razine AST-a također mogu biti uzrokovane oštećenjem drugih organa koji proizvode AST, poput srca ili bubrega.

Niske razine AST-a općenito nisu zabrinjavajuće, ali mogu ukazivati na nedostatak vitamina B6 ili bolest jetre.

Kako bi se izbjegle niske ili visoke razine AST-a, potrebno je izbjegavati alkohol i lijekove koji mogu naštetiti jetri. Također je potrebna konzultacija s liječnikom za daljnju procjenu i dijagnozu te određivanja najboljeg smjera djelovanja. 

Koliko je pouzdan i točan ovaj test?

AST test je vrlo pouzdan za otkrivanje oštećenja jetre. Međutim, faktori poput nedavne tjelovježbe ili ozljede mišića mogu utjecati na rezultate, a određeni lijekovi mogu ometati razine jetrenih enzima.

Koji bi trebali biti sljedeći koraci ako su vrijednosti izvan normalnog raspona?

Ako su vrijednosti AST-a izvan normalnog raspona, potrebni su dodatni testovi funkcije jetre, slikovne studije ili biopsija jetre.

Liječenje ovisi o osnovnom uzroku i može uključivati lijekove, promjene životnog stila ili daljnju medicinsku intervenciju.

Koje se druge krvne vrijednosti koriste pri tumačenju rezultata AST testa?

AST test se često izvodi zajedno s drugim testovima funkcije jetre, poput testa alanin aminotransferaze (ALT), kako bi se pružio sveobuhvatan pregled zdravlja jetre.

Koje još faktore treba uzeti u obzir pri tumačenju rezultata testa?

Pri tumačenju rezultata testa, potrebno je  uzeti u obzir povijest bolesti, simptome i druge rezultate testova. 

sushi Možda te zanima... Japanska dijeta odlična za prevenciju i suzbijanje razvoja masne jetre Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.