Zdravlje 03. studenoga 2023.

Akutna upala uha - uzroci, simptomi i liječenje

Foto: Unsplash+ Akutne infekcije uha nastaju kada virus ili bakterija izazovu upalu bubnjića ili područja oko njega
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Akutna upala uha ili infekcija srednjeg uha može biti izvor znatne nelagode i uzrokovati probleme u svakodnevnom životu kod odraslih, iako djeca češće obolijevaju.

Infekcije uha, posebno srednjeg uha vrlo su česte, osobito kod djece. Srednje uho inače se nalazi između bubnjića i unutarnjeg uha, a ispunjen je zrakom. Vrlo je važno jer se u njemu nalaze osjetljive kosti koje prenose zvučne vibracije između bubnjića i unutarnjeg uha kako bismo mogli čuti. Stoga ne čudi da infekcija srednjeg uha može dovesti do nelagode. Zašto nastaje, koji su simptomi i uzroci te kako ju možete liječiti saznajte u nastavku. 

Što je akutna upala uha i zašto nastaje?

Akutna infekcija uha (akutna upala srednjeg uha) jedan je od najčešćih razloga zašto je djeci potrebna liječnička pomoć. Infekcije uha često uzrokuju nakupljanje tekućine u srednjem uhu, što dovodi do gubitka sluha, osjećaja punoće i boli.​ Akutne infekcije uha nastaju kada virus ili bakterija izazovu upalu bubnjića ili područja oko njega.​ Infekcija uha također može biti posljedica bakterijska ili virusna infekcija koja se javlja u drugim dijelovima tijela, a može biti i posljedica plivanja ili čak začepljenja ušnog kanala.​ 

Neliječene infekcije uha mogu dovesti do brojnih komplikacija, kao što su gubitak sluha, apscesi, timpanoskleroza (stanje u kojem bubnjić postaje zadebljan i ima ožiljke), pa čak i meningitis.

Možda te zanima... Upala uha: Simptomi, što poduzeti i zašto je češća ljeti Zdravlje

Zašto je infekcija uha česta zimi?

Infekcije uha češće se javljaju u hladnijim zimskim mjesecima. Tada vlaga u zraku često pada što može doprinijeti razvoju infekcije. Osim toga, često izlaganje niskim temperaturama može uzrokovati koštane izrasline u ušnim kanalima. Ta izraslina, također poznata kao egzostoza ili "surferovo uho", može oštetiti uho i sluh. Egzostoze sužavaju ušni kanal, otežavajući odvod vode, ušnog voska i prljavštine, što može dovesti do infekcija uha, pa čak i trajnog gubitka sluha. 

Uzroci i faktori rizika akutne upale uha

Glavni uzrok akutne upale uha je začepljena Eustahijeva cijev.​ Eustahijeva cijev je uzak prolaz koji povezuje srednje uho s grlom, a ona služi kako bi održala da tlak zraka u srednjem uhu bude jednak atmosferskom tlaku.​ Kada se cijev začepi zbog alergija, prehlade, infekcije sinusa ili drugih bolesti, bakterije se mogu nakupiti u srednjem uhu, što može dovesti do infekcije. 

Također se vjeruje da pretjerana izloženost dimu cigareta i pasivnom pušenju može doprinijeti razvoju infekcije uha.​ To može biti zato što dim može ometati funkciju Eustahijeve cijevi, otežavajući čišćenje uha od tekućine i bakterija.​ Osim toga, oslabljeni imunološki sustav također može otežati tijelu da se bori protiv infekcija zbog čega se može povećati rizik od razvoja akutne upale uha.

Važno je uzeti u obzir i nedavne promjene u načinu života ili aktivnostima jer infekcije unutarnjeg uha mogu biti uzrokovane naglim promjenama temperature, nadmorske visine ili tlaka zraka.

Ostali čimbenici koji mogu povećati rizik od infekcije uha uključuju:

  • često izlaganje niskim temperaturama
  • lošu ventilaciju u prostoru
  • nedavnu prehladu ili bilo koju drugu respiratornu infekciju
  • pretjeranu upotrebu antibiotika
  • alergije
  • loša prehrana
  • mliječne proizvode koji mogu uzrokovati nakupljanje sluzi u srednjem uhu
  • nisku porođajnu težinu
  • izloženost zaraženim osobama, posebno kod djece koja imaju tendenciju biti osjetljiva na infekcije uha.
Možda te zanima... Zujanje u ušima - kada se trebaš zabrinuti? Zdravlje

Simptomi akutne upale uha kod djece i odraslih

Uobičajeno se infekcije uha mogu podijeliti u dvije glavne kategorije, akutne i kronične.​ Akutne infekcije uha počinju iznenada i traju od tri do sedam dana.​ S druge strane, kronične infekcije uha traju dulje od tri mjeseca i mogu se čak ponoviti nakon liječenja.​ Iako su simptomi obje vrste infekcija uha slični, mogu varirati od blagih do teških i često mogu biti prilično bolni i neugodni.​ Stoga je važno potražiti liječničku pomoć ako vi ili vaše dijete osjeti bilo koji od simptoma:

  • bol u uhu
  • iscjedak iz uha
  • vrućica
  • jak pritisak u uhu
  • privremeni gubitak sluha
  • mučnina ili povraćanje
  • groznica
  • razdražljivost
  • umor
  • problemi s ravnotežom
  • poteškoće s govorom
  • zujanje u ušima
  • vrtoglavicu i glavobolje.​

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Vrtoglavica i glavobolje mogu biti jedni od simptoma upale uha

 Kako su povezane vrtoglavica i upale uha kod odraslih?

Upala uha i vrtoglavica često su povezane. Vrtoglavicu može uzrokovati mnogo stvari, ali jedan od češćih uzroka je infekcija unutarnjeg uha.​ Kada osoba ima bakterijsku infekciju unutarnjeg uha, unutarnje uho može postati upaljeno i nadraženo, što dovodi do vrtoglavice.​ U nekim slučajevima, vrtoglavica također može biti povezana s gubitkom sluha. 

Ukoliko imate vrtoglavicu i upalu uha, potražite pomoć od otorinolaringologa.​ Otorinolaringolog može koristiti niz testova, uključujući testove sluha i testove ravnoteže, kako bi postavio dijagnozu i identificirao temeljni uzrok.​ Ovisno o temeljnom uzroku i jedinstvenoj situaciji pojedinca, otorinolaringolog može predložiti različite tretmane.​ Ti tretmani mogu uključivati lijekove za kontrolu upale ili upotrebu antibiotika ako je uzrok infekcije bakterija. 

Osim lijekovima, vrtoglavica i infekcija uha mogu se liječiti i akupunkturom i tjelovježbom. Akupunktura pomaže poboljšati cirkulaciju i smanjiti upalu u uhu, dok redovita tjelovježba može pomoći u poboljšanju ravnoteže, smanjenju upale i olakšati zacjeljivanje. 

Usi2 Možda te zanima... Najbolje metode za čišćenje ušiju ljeti i kako prepoznati upalu uha Zdravlje

Liječenje akutne upale uha

U većini slučajeva infekcije uha mogu se liječiti antibioticima.​ Osim toga, važno je da se osoba odmara i ostane hidrirana te da uzima bezreceptne lijekove protiv bolova, poput ibuprofena ili acetaminofena, ako je potrebno.​ U težim slučajevima, liječnik može preporučiti dodatne tretmane, kao što su dekongestivi, steroidi, antihistaminici ili čak operaciju.​ Međutim, važno je napomenuti da kod ponavljajućih infekcije uha možda postoje pozadinski problemi kao što su alergije ili čimbenici okoliša, koji mogu dodatno povećati rizik. 

Koji su popularni prirodni lijekovi za upalu uha i jesu li sigurni za korištenje?

Akutna upala uha može se liječiti i prirodnim lijekovima kao što su:

  • ulje češnjaka koje pomaže u smanjenju upale i u borbi protiv bakterija.​ Studije su također pokazale da ulje češnjaka učinkovito u smanjenju boli i poboljšanju sluha kod pacijenata koji pate od kroničnih infekcija uha.​ Iako se ulje češnjaka smatra sigurnom opcijom liječenja, nije prikladno za osobe alergične na češnjak. 
  • jabučni ocat zbog svojih antibakterijskih i protuupalnih svojstava. Iako je općenito siguran za većinu ljudi, potrebno ga je razrijediti prije upotrebe jer može biti vrlo kiseo.
  • ulje čajevca ima ista svojstva kao i jabučni ocat, a studije su pokazale da učinkovito smanjuje bol i upale te ozbiljnost i trajanje infekcija uha. No, važno je napomenuti da ulje čajevca može izazvati iritacije na koži kod nekih pojedinaca pa ga treba koristiti s oprezom.
  • maslinovo ulje za koje se vjeruje da može smanjiti bol i upalu u uhu. Ipak, ne smije se koristiti u ušima ukoliko je došlo do puknuća bubnjića jer to može uzrokovati ozbiljna oštećenja.

Đumbir i piskavica također bi mogli pomoći u liječenju uhobolje i smanjenu upale. Udisanje pare, ayurvedska masaža, pa čak i neke joga poze mogu pomoći u ublažavanju bolova u ušima. Iako je poznato da bi ti lijekovi potencijalno mogli pomoći, važno je napomenuti da nema znanstvenih dokaza koji bi poduprli njihovu učinkovitost i da je uvijek najbolje potražiti liječnički savjet prije nego isprobate bilo koji prirodni lijek.​ Nadalje, ako simptomi infekcije potraju ili se pogoršaju, važno je potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Možda te zanima... Zbunjujući simptomi: Kako razlikovati upalu uha od upale grla? Zdravlje

Kako spriječiti upalu uha?

Kako biste smanjili rizik od razvoja infekcije uha tijekom zimskih mjeseci, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti poduzeti.​ Najvažniji od njih je izbjegavanje kontakta s bolesnim osobama jer to može povećati šanse za infekciju.​ Osim toga, važno je dobro prozračiti prostor i riješiti se prekomjerne prašine. Nošenje šala illi kape preko ušiju također može pomoći u sprječavanju ulaska hladnog zraka u uši.​ Na kraju, pobrinite se da imate uravnoteženu prehranu, puno odmarate, da redovito vježbate te izbjegavate pušenje, prerađenu i slatku hranu te prekomjerno konzumiranje alkohola i uzimajte probiotičke dodatke prehrani kako bi svoj imunološki sustav održali zdravim. Također izbjegavajte glasne zvukove te održavajte dobru higijenu ušiju. Osim toga, redoviti pregledi uha mogu pomoći u otkrivanju bilo kakvih temeljnih problema prije nego što postaju problematični i teže ih je liječiti.

termometar Možda te zanima... Kako prepoznati meningitis i kada potražiti liječničku pomoć? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.