Zdravlje Simptomi i pomoć 19. prosinca 2017.

Zbunjujući simptomi: Kako razlikovati upalu uha od upale grla?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do upale uha dolazi kada bakterijska ili virusna infekcija zahvati srednje uho - dio tvog uha koji se nalazi točno iza bubnjića. Upala može biti vrlo bolna zbog upale i nakupine tekićina u unutarnjem uhu, a dijeli se na kroničnu i akutnu.

Kronična ili akutna upala uha

Akutna upala uha je veoma bolna, ali kratko traje, za razliku od kronične, koja se ili ne povlači ili se konstantno vraća. Kronične upale uha su opasnije jer mogu uzrokovati trajna oštećenja srednjeg i unutarnjeg uha. 

Možda te zanima... Boja i miris cerumena pokazatelj su zdravlja ušiju Zdravlje

Što uzrokuje upalu uha?

Upala srednjeg uha (otitis media) javlja se kada jedna od tvojih Eustahijevih cijevi (tuba), koje spajaju uho s grlom, natekne ili se začepi, što uzrokuje nakupljanje tekućine u srednjem uhu.

"Tada dolazi do otežanog otjecanja vrlo male količine tekućine iz srednjeg uha što izaziva bol i upalu. Tada je potrebno koristiti kapi za nos (dekongestive) i to samo nekoliko dana te lijekove protiv bolova. Ako bol ne prolazi tijekom nekoliko dana ili se pogoršava javiti se liječniku", upozorava dr. med. Tanja Pekez Pavliško.

Mnogo je razloga zašto može doći do začepljenja:

  • alergije
  • prehlada
  • upala sinusa
  • višak sluzi
  • pušenje
  • upaljeni ili natečeni adenoidi (poznatiji kao treći krajnik)
  • promjene u tlaku zraka

Upala može zahvatiti i vanjski zvukovod, kanala koji se proteže od uške do bubnjića. Poznatija kao 'plivačko uho' (otitis externa), javlja se u ljetnim mjesecima, kada je plivanje jedna od omiljenih aktivnosti, a zimi obično u onih osoba koje se bave vodenim sportovima i rekreacijom, objašnjava dr. Lea Homolak iz Poliklinike ECHO.

Možda te zanima... Upala uha: Simptomi, što poduzeti i zašto je češća ljeti Zdravlje

Rizični faktori za razvoj upale uha

Upale uha najčešće se javljaju kod male djece jer imaju kratke i uske Eustahijeve cijevi. Bebe koje se hrane na bočicu također su pod većim rizikom razvijanja upale od onih koje se doji. 

Postoje i dodatni faktori za razvoj upale:

  • visinske razlike
  • klimatske promjene
  • izloženost dimu cigareta 
  • korištenje bočice
  • nedavna bolest ili infekcija uha

Dr. med. Pavliško tu ukazuje na čestu zabludu kod upale srednje uha, a to je da bolesnik misli kako mu je grlo upaljeno. "Znači, upala srednjeg uha je povezana s upalom Eustahijeve tube, a ne grla. Rizični čimbenici su: česte upale uha u obitelji, pušenje (aktivno i pasivno) alergije, boravak u skupini...", nadodaje. 

Simptomi upale uha

Neki od uobičajenih simptoma upale su:

  • blaga bol ili neugoda u uhu
  • osjećaj konstantnog pritiska u ušima
  • gnojni iscjedak 
  • gubitak sluha

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bol je uvijek jača kada se radi o upali oba uha, a djeca mlađa od 6 mjeseci s vrućicom bi trebala pod hitno biti liječnički pregledana jer se može zamijeniti za upalu grla.

Kako se liječi?

Većina se upala uha sama riješi, bez liječničke intervencije. Neke od sljedećih metoda efektivne su kod olakšavanja simptoma blage upale uha:

  • topli oblozi
  • lijekovi poput ibuprofena ili paracetamola
  • kapi za uši 
  • dekongestivi poput pseudoefedrina

Ne pomognu li ovi načini kod olakšanja boli, potrebno je posjetiti liječnika jer bi se moglo raditi o ozbiljnijoj upali. 

Načini prevencije

Pranje ruku je jedna od metoda jer sprječava prijenos bakterija i virusa, a zatim slijedi izbjegavanje duhanskog dima, zapušenih prostora, briga o imunološkom sustavu i slično. 

Kod pitanja čišćenja ušiju, prof. dr. sc. Tomislav Baudoin, voditelj Referentnog centra za pedijatrijsku otorinolaringologiju MZ RH, Klinike za ORL i kirurgiju glave i vrata u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu kaže: "Što se tiče 'nemedicinskog' čišćenja uha, tu svakako preporučujem higijenu zvukovoda kapima ili sprejevima na uljnoj bazi i ispiranjem zvukovoda nakon ukapavanja ili uštrcavanja tih pripravaka s tušem te potom brisanje zvukovoda sa štapićem za uši, ali samo početnog dijela zvukovoda. Uši se najčešće čiste štapićima za uši, ali nerijetko to uzrokuje suprotno od željenog pa se cerumen više uguruje u zvukovod nego što se odstranjuje. Kod metoda čišćenja uha tuljcem ili aspiratorom postoji rizik od ozljede zvukovoda, pa čak i bubnjića i smatram da je takav način toalete uha bolje izbjegavati".

Tuširanje Možda te zanima... Kako pravilno očistiti uši pod tušem i kada je potrebno medicinsko čišćenje? Zdravlje

Uši se same čiste

Zbog brojnih opasnosti od ozljeda kod samostalnog čišćenja, nije od velike štete ako se to izbaci iz higijenske rutine, jer, kako kaže Baudoin, "Ako je količina cerumena umjerena, onda se uslijed peristaltike zvukovoda, odnosno gibanja stijenke zvukovoda prilikom žvakanja i govora, cerumen sam odstranjuje iz zvukovoda i mi ga očistimo iz ušne školjke. Prema tome, ljudi koji nemaju problema s viškom cerumena, a to je većina, ne trebaju nikakve temeljite preglede i čišćenje zvukovoda. Opasnost upale zvukovoda u smislu da je moguć razvoj komplikacije velika je kod bolesnika slabijeg imuniteta, primjerice kod dijabetičara kod kojih se svaka upala zvukovoda mora ozbiljno shvatiti."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.