Zdravlje Simptomi i pomoć 12. prosinca 2017.

Kako pravilno očistiti uši pod tušem i kada je potrebno medicinsko čišćenje?

Tuširanje
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Medicinsko čišćenje provodi se samo kad uho jako boli ili je začepljeno, a inače se može očistiti i tušem, kaže prof. dr. sc. Tomislav Baudoin otorinolaringolog iz Klinike za ORL i kirurgiju glave i vrata u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Ako imaš previše voska u ušima i često se javljaju čepovi, preporučuje se očistiti uši tijekom tuširanja. Pusti da topla (nikako vruća voda) ulazi u uho, pa zabaci glavu u stranu i izbaci vodu s kojom bi trebao izaći i višak cerumena (vosak koji se skuplja u ušima).

Možda te zanima... Boja i miris cerumena pokazatelj su zdravlja ušiju Zdravlje

Ako ni to ne pomogne, pokušaj si pomoći sprejem za omekšavanje cerumena, koji se može nabaviti u ljekarnama. Dovoljno je našpricati sprej u uho i ostaviti da djeluje, pa obrisati prednji dio zvukovoda, bez čačkanja uha štapićima.

Možda te zanima... Kako odčepiti uši bez stvaranja dodatnih oštećenja? Zdravlje

Voštani tuljci ili štapići za uši, koji se često reklamiraju kao medicinska metoda čišćenja ušiju, ne pomažu u čišćenju cerumena, pokazalo je nekoliko studija. Štoviše, američki stručnjaci koji su proveli nekoliko takvih studija upozoravaju kako njihovo korištenje nije praktično te može izazvati ozljede srednjeg uha, pa i opekline lica.

Usi Možda te zanima... Čišćenje ušiju slanom otopinom Zdravlje

U slučaju da ni na ovaj način ne uspiješ očistiti uho, prepusti to  liječniku, odnosno medicinskoj sestri, upozorava Baudoin. "Medicinsko čišćenje uha je najsigurnije, provodi se ispiranjem vodom ili nekom blagom kiselom otopinom. Liječnici, pogotovo otorinolaringolozi, to rade aspiracijom cerumena pumpicom pod kontrolom oka, pri čemu se može koristiti i mikroskop", kaže liječnik  i dodaje da medicinsko čišćenje uha, ima smisla samo u posebnim slučajevima, onda kad je uho potpuno začepljeno, kad osjećaš pritisak ili bol koja upućuju na upalu zvukovoda te u nekim specifičnim slučajevima  kad postoje oštećenja zvukovoda ili je oslabljen imunitet, pa su moguće i češće upale.

Uho-Akupunktura Možda te zanima... Iglice u ušima za gubitak kilograma! Ljepota i relax

Simptomi koji upućuju na začepljeno uho:

  • blagi ili značajni gubitak sluha
  • bol u jednom ili oba uha
  • zujanje u ušima
  • ošamućenost ili vrtoglavica svrbež
  • upala vanjskog uha
  • podražajni kašalj
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      alice

      Google sada plaća 600 do 800 eura dnevno za rad na mreži od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije dva mjeseca i napravio sam 22376 € u prvom mjesecu tog posla. Lako je i lako poslovati, a zarada je ogromna. Ne mogu vjerovati koliko je lako kad sam to pokušao. Potencijal s tim je beskrajan. To je ono što radim ............. >>>>>>>>>>>>>>>>>>> > w­w­w­.­B­u­z­z­C­a­s­­h­3­.­C­o­m

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.