Zdravlje Vodič za zdravu i lijepu kožu na suncu 21. srpnja 2022.

Kako liječiti opekline od sunca? Deset savjeta koji donose olakšanje

Foto: shutterstock Žena čija je koža izgorjela na suncu

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobro ti je poznat onaj fini osjećaj milovanja sunčevih zraka po koži, ugoda koja ti se proširi cijelim tijelom dok ležiš na luftiću i močiš noge u moru? A tek pogled na tvoje preplanulo tijelo koje izgleda zanosno u ljetnoj haljinici i mršavije je nego inače, zar ne?

Eh, da, sve te blagodati ljeta i sunčanja padaju u vodu kada počneš osjećati lagano zatezanje kože, žarenje pod dodirom ruke, bolno peckanje… Čini ti se da uopće nisi bila toliko dugo na suncu, ali užarena koža te demantira, jer možda nisi znala, posebno ako imaš svijetlu put (možda i preslatke pjegice), ako ti je kosa plava ili crvenkasta, a oči zelene ili plave, možeš dobiti opekline i crvenilo već za 3 minute! Toliko, naime, treba sunčevim zrakama da ti nanesu bolnu štetu. Osobe s tamnijim tipovi kože mogu 'računati' na nešto duže izlaganje suncu, no naš je savjet bez zaštite ne izlazi vani!

Bolje spriječiti, ali treba znati i liječiti!

Vjerujemo kako si puno puta čula poslovicu 'Bolje spriječiti, nego liječiti' i ona doista vrijedi – u svim područjima života! A kada je tvoja koža u pitanju poduzmi sve korake da je zaštitiš. No, ako ti se kojim slučajem dogodilo da si zaboravila obnoviti sloj zaštitne kreme, možda pomislila da ti je lice zaštićeno ispod šešira (ali ipak nije) postoji čitav niz učinkovitih savjeta za liječenje i smirivanje peckanja kože.

 | Author: dm

Važno je početi liječiti opekline od sunca čim ih primijetiš! Uz tradicionalne savjete naših baka kako jogurt pomaže bolje nego išta (pa zašto i to ne bi probala), svakako planiraj prije ljeta kupiti i after-sun proizvode. Ne samo da će smiriti crvenilo nego će i dodatno nahraniti tvoju kožu hranjivih sastojcima pa će ona nakon svega biti lijepa, hidratizirana i dulje zadržati preplanulost.

Ako si izgorila poduzmi sljedeće korake

Za svaki slučaj možeš slijediti ove savjete kako bi ublažila nelagodan osjećaj zatezanja i peckanja:

  1. Često se kupaj u hladnim kupkama ili tuširaj kako bi ublažila bol. Čim izađeš iz kade ili tuša, nježno tapkajući ručnikom posuši kožu tako da je ipak ostaviš malo vlažnom. Zatim nanesi hidratantnu kremu i lagano je umasiraj kako bi ublažila osjećaj suhoće kože.
  2. Koristi hidratantnu kremu koja sadrži aloe veru ili soju jer su ti ekstrakti izvrsni u umirivanju opeklina. Za najjače izgorene dijelove kože možeš nanijeti hidrokortizonsku kremu koju možeš kupiti bez recepta.
  3. Pij dodatno vodu. Opekline od sunca izvlače tekućinu na površinu kože pa će dodatna hidratacija organizma pomoći u sprječavanju dehidracije.
  4. Ako ti se na koži pojave mjehurići, dopusti im da zacijele. Inače, koža s mjehurićima znak je opeklina II. stupnja. Ni slučajno ne 'probijaj' mjehuriće jer oni zapravo pomažu tvojoj koži da zacijeli i štite je od infekcije.
  5. Posebno pazi da zaštitiš kožu opečenu suncem – sve dok ne zacijeli. Nosi odjeću koja pokriva kožu kada si na otvorenom. Čvrsto tkane tkanine najbolje su rješenje – to znači da kada držiš tkaninu na jakom svjetlu, ne bi smjela vidjeti svjetlo koje prolazi kroz nju.
  6. Spavaj puno. Naime, možda nisi znala, ali ograničenje spavanja ometa proizvodnju određenih citokina u tijelu koji pomažu da se smiri upala i da se samoliječi.
  7. Pokušaj s hladnim oblogom. Nanošenje hladnog obloga na kožu, ali ne izravno na opečeno područje, u kratkim intervalima, nedugo nakon opekline, može pomoći u uklanjanju viška topline s kože i smanjenju upale.
  8. Isprobaj kupku od zobenih pahuljica. Kupka od zobenih pahuljica umiruje kožu i smanjuje iritacije. Recept: Pomiješaj nekoliko žlica sode bikarbone i otprilike šalicu zobi u hladnu kupku. Uroni u kadu i uživaj u rashlađivanju cijelog tijela.
  9. Ugodi si hidrolatima. Kao prva pomoć kod opekotina od sunca izrazito ugodni su tonici na bazi hidrolata. U tu svrhu najčešće se koriste hidrolati hamamelisa, paprene metvice, smilja, širokolisne lavande te rimske kamilice.
  10. Biljna ulja i maslaci. Za ovaj savjet vrijedi ona 'svako zlo za neko dobro'! Jer ništa tako ne regenerira i dodatno hrani kožu nakon sunčanja kao biljna ulja i maslaci (hladno prešana i nerafinirana), u koja se mogu dodavati i eterična ulja. Aromaterapeuti posebno savjetuju biljna ulja pšeničnih klica, ploda divlje ruže, jojobe, badema, macerate nevena, kantariona i korijena mrkve, ali i neka rijetka, skupocjena ulja poput ulja sjemenki nara koje djeluje kemoprotektivno i antitumoralno te jako antioksidativno i protuupalno. Naime, ona izvrsno pomažu u regeneraciji svih oštećenja kože nastalih uslijed djelovanja UV zračenja!

Kreme za sunčanje iz dm-ove Sundance linije ne sadrže umjetna bojila, parabene ni parafine, vrlo lako se razmazuju i dobro upijaju u kožu, a unutar linije možeš pronaći čak i Pro Climate i veganske preparate za zaštitu od sunca za lice i tijelo što je dodatni plus jer osim što štite tvoje zdravlje, štite i naš okoliš. Ovog ljeta odluči se za Sundance zaštitu od sunca i budi zdrava, vesela i ono najvažnije - sigurna i bezbrižna na suncu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.