Zdravlje Simptomi i pomoć 16. travnja 2018.

8 znakova da je tvoje tijelo pod ozbiljnim stresom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Puno ljudi teško uspijeva uskladiti poslovni i privatni život, a to se može negativno odraziti na tijelo. Jedni se razbole, a druge povremeno muče bolovi ili ih nešto svrbi. Sve je to normalno, ali ako se neki zdravstveni problemi ponavljaju, onda ipak treba ozbiljnije pristupiti njihovu rješavanju i otklanjanju uzroka.

Nije lako živjeti uravnotežen život. I ako pokušaš živjeti rutinski, nešto će ti se naći na putu, jer svaka akcija izaziva reakciju. Prevladavanje nedaća može ljude učiniti jačima, ali može također naškoditi njihovu tijelu. Stoga je nužno znati kako tijelo funkcionira, jer će ti to pomoći kada ti tijelo pošalje poruku da nešto nije u redu.

Znakovi da tijelo trpi stres

Promjena težine - u određenim situacijama može biti ti teško kontrolirati vlastitu težinu. Čak i odgovarajuća prehrana i vježba ponekad ne daju rezultate. Ako osjetiš intenzivnu ili traumatsku situaciju, tvoje će tijelo povećati proizvodnju kortizola. Ovaj hormon je ono što stabilizira masti i ugljikohidrate. Također podržava razinu šećera u krvotoku. Ako se proizvede previše ovog hormona, pojest ćeš više hrane i proizvesti manje testosterona. To znači da će tijelo izgorjeti manje kalorija i dobit ćeš na težinu.

Dijeta-Slatko | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Problemi s kožom - akne, psorijaza i druge kožne bolesti mogu se pojaviti zbog prekomjernog stresa. Istraživanje je provedeno i zaključeno da postoji veza između stresa i kožnih problema.
Akne_3 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock
Česte upale i prehlade - stres uzrokuje da tijelo proizvodi prekomjerni kortizol. Ali, kronični stres uzrokuje i to da imunološki sustav postane osjetljiv na kortizol. To rezultira češćim upalama i sklonosti prehladama.
 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock
Bolovi u trbuhu - istraživanja su pokazala da kronični stres može negativno utjecati na probavni trakt. Lijekovi mogu pomoći u smanjenju boli, ali kako bi se problem u potpunosti riješio, trebaš shvatiti što je uzrok tvoje anksioznosti.

Quinoa_1 Možda te zanima... Top savjeti za zdrava crijeva uz popis poželjnih i nepoželjnih namirnica Hrana Možda te zanima... Nesanica i depresija znak su blokirane krunske čakre Kolumne

Nedostatak koncentracije - kako bi se fokusirala na zadatke koje trebaš obaviti tvoj um treba biti opušten ili bar bez negativnih misli. Ako uočiš da je to razlog zbog kojeg se ne uspijevaš fokusirati na zadatak, onda se prije suoči sa stresom. Primjerice, dopusti sebi da razmišljaš o problemima koji ti izazivaju stres prije i nakon posla, naravno ne sve vrijeme nego samo neko određeno.

Žena_Pod_Stresom | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Opada ti kosa - istraživanja pokazuju da kronični stres može uzrokovati ispadanje kose. Stres može uzrokovati da korijen kose ode u stanje mirovanja. Ipak nemoj brzati sa zaključcima. Gubitak kose također može biti genetski, pa bi bilo najbolje da razgovaraš sa svojim liječnikom.

Kosa_11 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Česte glavobolje - puno je mogućih uzroka glavobolja koje mogu biti fizičke prirode, ali glavobolje mogu biti uzrokovane i kroničnim stresom. To je zato što postoje kontrakcije mišića u području glave i vrata te će te boljeti dok si pod stresom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Problemi sa spavanjem - stres uzrokuje nesanicu kod mnogih koji su toliko zabrinuti da ne mogu zaspati. Zbog neispavanosti pada im produktivnost, a prema bližnjima su često osorni. Tablete za spavanje mogu biti privremeno rješenje, ali naravno da treba otkloniti uzrok.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.