Zdravlje Simptomi i pomoć 07. listopada 2019.

8 promjena na noktima koje ne smiješ ignorirati

1/3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako primijetiš promjene u kvaliteti noktiju poput stanjivanja, pucanja ili razlike u obliku ili boji, a posebno ako postoje bolovi ili krvarenja bez poznatog uzroka - najbolje je pregled obaviti kod dermatologa.

Promjene na noktima mogu biti alarm da s našim organizmom nešto nije u redu, pa obrati pozornost na pojave poput zadebljanja, bijelih mrlja ili odvajanja dijela nokta, istaknula je za 24 sata Ivana Manola, dermatologinja i vlasnica jedine podološke poliklinike koja se bavi liječenjem bolesti noktiju. 

Neke će promjene na noktima nestati već kad promijeniš prehranu i navike, no druge upozoravaju na ozbiljnije zdravstvene probleme i na noktu ostaju dok se oni ne izliječe, upozorava dr. Manola.

1. Zadebljanja nokatne ploče

Neravna ili uzdignuta površina jednog dijela nokta najčešće se povezuje s prehranom, bolestima kože ili navikama.

Zadebljanja na noktima mogu ukazivati na nedostatak sumpora ili silicija koji se ne spominju često kao samostalni elementi, ali su bitni za očuvanje zdravlja i prevenciju kroničnih bolesti. Sumpora ima u svoj hrani bogatoj proteinima, poput mesa, peradi, jaja i mlijeka, objasnila je kozmetičarka Tracey Winder za Daily Mail.

- Ako si vegan, sumpor možeš dobiti kroz češnjak, luk, kupus, krastavce, repu, orašaste plodove, zelenu salatu i maline - dodaje.

nokti Možda te zanima... Bolesti zapisane na noktima: Nepravilnosti koje mogu biti simptom bolesti Zdravlje

No, ako se stanje nokta ne popravi promjenom prehrane, trebalo bi isključiti medicinska stanja kao što su psorijaza, ekcem, lichen, gljivičnu infekciju, traumu i povredu najčešće na noktima nogu uslijed ortopedske problematike, savjetuje dr. Manola.

2. Suhi, lomljivi nokti

Ako ti nokti lako pucaju ili im nedostaje sjaj, uzrok se vjerojatno može pronaći u prehrani.

"Dijetalni nedostaci ne samo da sprečavaju normalan izgled noktiju, već mogu uzrokovati i slabljenje nokta", kaže Tracey, a prehrana bogata skupinom B vitamina povećat će čvrstoću nokta.

Suhoća i lomljivost noktiju može biti povezana s iscrpljenošću i bolestima poput inzulinske rezistencije, dijabetesa, anemije i bolesti štitnjače, a redovito se viđa u starijoj životnoj dobi kao oblik starenja nokta.

Raznolika prehrana bogata vitaminima (A, B, C, D) i mineralima (kalcij, magnezij, željezo) osnova je zdravog izgleda noktiju, objašnjava dr. Manola.

Možda te zanima... 5 načina kako štetiš svojim noktima Ljepota i relax

3. Bijele mrlje

"Bijele mrlje na noktu obično su posljedica ozljeda ili trauma uslijed kojih dolazi do ulaska zraka pod nokatnu ploču i najčešće ne ukazuju na zdravstveni problem", slažu se sugovornice, a najčešće se, kažu, manifestiraju kao bijele linije ili mrlje.

"Ta je pojava poznata i kao leukonihija i ne predstavlja razlog za brigu jer obično zdrav nokat sam izraste. Brzina rasta se može lako izračunati s obzirom na to da znamo da nokat na rukama raste 4 mm mjesečno, a nokat na nogama 1 mm na mjesec", kaže dr. Manola.

4. Mekani nokti koji se ljušte

- Mekani nokti koji se lako savijaju i ljušte na površini mogu biti posljedica prečestog pranja ruku, povećanog kontakta s kemikalijama ili nastati kao rezultat loših prehrambenih navika - kažu sugovornice, a dr. Manola savjetuje:

Da bi spriječila nastanak mekanih noktiju izbaci pretjerano pranje ruku, kod kontakta s kemikalijama nosi zaštitne rukavice, a hranu obogati silicijem, proteinima i kalcijem.

Nokti_2 Možda te zanima... Pet koraka do prirodno čvršćih noktiju Ljepota i relax

5. 'Žlice' na noktima

Tanki, udubljeni nokti na rukama koji su oblika žlice česti su kod male djece. U odraslih noktiju u obliku žlice mogu predstavljati nedostatak željeza koji može nastati kao posljedica: preosjetljivosti na gluten, bolesti probavnog sustava ili nepravilne prehrane.

6. Odvajanje nokta od podloge

Odvajanje nokta od takozvanog "nokatnog kreveta" naziva se oniholiza, a može biti uzrokovana kožnim bolestima kao što su psorijaza, ekcem ili gljivična infekcija noktiju. Dio nokta zahvaćen oniholizom promijenjene je boje - bijelo žut, za razliku od zdravog nokta koji je roza boje.

Oniholiza može biti uzrokovana bolestima štitnjače, lijekovima ili ponavljanom traumom kao što je navika kad se u strasnim situacijama zubima ili noktom susjednog prsta nokat vuče i podiže.

U liječenju je najbitnije prepoznati uzrok i ukloniti ga.

stopala Možda te zanima... Gljivice na noktima i stopalima: Zašto kreme pa čak ni laser nisu dovoljni za izlječenje Zdravlje

7. Žuti nokti

"Pušenje ili uporaba crvenog laka za nokte bez podlaka može dovesti do promjene boje nokatne ploče u žutu. Ako nokti promijene boju u žutu, zadebljaju i prestanu rasti moguće se radi o manifestaciji neke sustavne bolesti. Bolest pluća ili reumatoidni artritis mogu biti uzrok žutih noktiju, a žuta boja nokta može biti znak i infekcije nokta", upozoravaju sugovornice.

8. Zadebljanje noktiju

"Zadebljani nokti mogu biti posljedica naslijeđa ili se mogu javiti u sklopu psorijaze, ihtioze, ili pak nastati kao posljedica cirkulacijskih problema. Česti su u starijoj životnoj dobi kada nastaju zbog ortopedskih problema stopala starijih osoba, uslijed kojih dolazi do ponavljanog trenja nokta i unutarnje strane obuće što za posljedicu ima zadebljavanje nokatne ploče.", kaže dr. Manola.

Kad bi trebala posjetiti liječnika?

Ako primijetiš promjene u kvaliteti noktiju poput stanjivanja, pucanja ili razlike u obliku ili boji, a posebno ako postoje bolovi ili krvarenja bez poznatog uzroka - najbolje je pregled obaviti kod dermatologa.

Prema Medical News Today, promjene na noktima obično nisu jedini znak zdravstvenog disbalansa, već samo "jedan u nizu“, pa bi trebala obratiti pažnju na sve ostale simptome, ne samo na nokte.

Jednostavni savjeti za očuvanje i njegu noktiju:

  • redovita i pravilna osobna higijena
  • zaštitne rukavice kad imaš duži kontakt s vodom i kemikalijama
  • pažljiva i probrana upotreba laka za nokte
  • izbjegavaj žustru manikuru, posebno guranje i rezanje kožice, čišćenje sadržaja ispod noktiju oštrim predmetima
  • oprez kod geliranja i ugradnje umjetnih noktiju. Nerijetko se nakon ovih procedura vide infekcije i oštećenja nokta
  • često nanošenje hidratantne kreme na ruke, posebno nakon pranja. Nemoj zaboraviti utrljati hidratantnu kremu na nokte i zanoktice
  • odmah liječi znakove psorijaze, ekcema i gljivične infekcije na rukama
  • nemoj pušiti
  • jedi redovito, pravilno i raznoliko. 
Možda te zanima... 7 vrsta bolesti koje uzrokuje grickanje noktiju Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.