Zdravlje 05. veljače 2020.

8 prirodnih maski za 8 problema s kosom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hladnoća, suh zrak, oblikovanje kose uz pomoć uređaja i topline - sve to lagano oštećuje tvoju kosu i zato je pravo vrijeme da malo više pažnje usmjeriš na nju i daruješ joj malo ljubavi.

Bez obzira koristiš li često regenerator ili maske za kosu ili ti ih je upravo sada ponestalo - ako osjećaš da je tvoja kosa osjetljivija u zadnje vrijeme, da lakše puca, jače opada ili da je suha - vrijeme je da joj vratiš malo ljubavi, ali prije nego odeš do prve drogerije ili ljekarne, zaputi se u svoje spremište, smočnicu ili hladnjak.

Možda te zanima... Uz ovih pet vitamina tvoja kosa će biti čvrsta i gusta i brže će rasti Zdravlje

Postoji mnogo raznih maski za kosu koje možeš napraviti sama doma, a svaka će pokriti određeni problem koji možda trenutno imaš. Stoga, pronađi svoj tip kose ili problem koji trenutno želiš riješiti i baci se na izradu. Stilist Louis Licari preporučuje da masku stavljaš od sredine kose, pa prema vrhovima "jer je kosa tamo najstarija i najslabija te treba najviše 'ljubavi'", osim ako je riječ o maski za detox tjemena, a preporučeno vrijeme njenog držanja na kosi je dvadesetak minuta.

Maska za gustu, grubu i oštećenu kosu

"Ako želiš omekšati, kontrolirati ili nahraniti svoju kosu, odaberi sastojke s većim udjelom masti, poput avokada, majoneze, kokosovog mlijeka i/ili žumanjka", rekao je Paul Cucinello, stilist i vlasnik Cucinello Studia NY.

Sastojci:

  • ½ avokado
  • 1 jaje
  • 1 žličica maslinovog ulja

Priprema: Pomiješaj sastojke zajedno s vilicom ili žlicom, nanesi masku od sredine do vrhova, ostavi da stoji 20 minuta, a zatim ju isperi šamponom.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Maska za srednje oštećenu, ali finu/svilenu kosu

"Ako tvoja kosa spada u ovu skupinu odluči se za pripremu nešto svjetlije maske ili maske čija te konzistencija podsjeća na gel te koristi sastojke poput sirove aloe vere, bjelanjka ili meda", kaže Cucinello.

Sastojci:

  • 2 bjelanjka
  • 2 žlice kokosovog ulja

Priprema: Koristeći dva jaja bjelanjke odvoji od žumanjka. Dodaj u njih kokosovo ulje i umuti smjesu. Nanesi masku od korijena do krajeva kose i koristi češalj sa širokim zubima kako bi ju bolje ukomponirala u kosu. Ostavi da odstoji 20 minuta. Zatim kosu operi šamponom i hladnom vodom.

Možda te zanima... Masna kosa: Frizeri otkrivaju koji šampon je najbolji, te postoji li rješenje Zdravlje

Maska za sjajniju kosu

"Za sjaj kose, pokušaj pomiješati žumanjke, med i banane", kaže poznati kolorist Mahshid Baghaei. "Prednosti ovog recepta su nevjerojatne - dok jaje kosi pruža proteine, banana i med će poboljšati prirodni sjaj."

Sastojci:

  • 1 zrela banana
  • 1 žlica organskog meda
  • 1 jaje

Priprema: Bananu oguli, zamrzni, a zatim je stavi u blender ili procesor hrane. Zamrzavanjem banane smanjit će se količina grudica u smjesi te uključi blender sve dok smjesa ne postane glatka. U smjesu dodaj med i bjelanjke te ponovno izmiksaj u blenderu ili procesoru za hranu. Masku nanesi na kosu od korijena do vrhova te kosu zatim omotaj prozirnom folijom ili maskom za tuširanje i pusti da odstoji 20 minuta. Operi uobičajenim šamponom i regeneratorom.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Banana

Maska za vraćanje vlage u suhu kosu

"Za sve tipove suhe kose važno je da isprobaju masku od jabučnog octa, meda, jaja i jabuka", naveo je stilist Breno Miranda. "Ona je odličan hidratantni tretman te vraća vlagu i hrani krosu vraćanjem njenog prirodnog pH."

Sastojci:

  • 1 žličica organskog meda
  • 1 jaje
  • 1 žlica jabučnog octa

Priprema: Pomiješaj sve sastojke zajedno. Kosu operi šamponom bez sulfata,  a masku nanesi na cijelu dužinu osim na 2 centimetra kose najbliže tjemenu. Ostavi masku da djeluje 30 minuta, a zatim ju isperi.

Možda te zanima... Zašto kosa 'pati' zimi i kako joj vratiti volumen i sjaj Zdravlje

Maska koja će smiriti ljuštenje tjemena

"Ako želiš pokušati eksfolirati tjeme uz pomoć pilinga možeš probati uz pomoć smjese granuliranog šećera, kokosa ulja i kapi ulja mente. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedi na suhu kosu i nježno je umasiraj u vlasište prije nego što odeš na tuširanje", naveo je Cucinello te nastavio da ju zatim trebaš "temeljito isprati vodom i nastaviti sa svojim rutinskim šamponom i regeneratorom."

Sastojci:

  • 2 žlice granuliranog šećera
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • kap ili dvije ulja mente

Priprema: Pomiješaj sve sastojke zajedno te ih zatim nježno umasiraj u vlasište prije nego što navlažiš kosu, a zatim ju temeljito isperi.

Kokosovo_Ulje-Žlica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Maska koja će ukrotiti mladu kosu

"Ako tražiš način kako ukrotiti svoju kovrčavu ili mladu kosu smatram da je najbolje koristiti hidratantne sastojke kao što su kokosovo ulje i ulje jojobe", rekao je Baghaei za Woman's Health. 

Sastojci:

  • 1 dio kokosovog ulja
  • 1 dio vode
  • 1 dio ulja jojobe

Priprema: Sve sastojke pomiješaj u bočici s raspršivačem te ju zatim protresi kako bi se oni proželi. Vlažnu kosu nasprejaj i pusti da se osuši.

Možda te zanima... Suha i oštećena kosa: Rješenje su ove 3 domaće maske s maslinovim uljem Zdravlje

Maska protiv masne kose

Bjelanjci su odličan izbor kada pokušavaš ukloniti višak ulja sa svojega vlasišta. Samo pazi da masku ne ostaviš predugo na kosi jer će ju to učiniti težom za isprati.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • sok od 1 limuna

Priprema: Odvoji bjelanjak od žumanjka pa u njega dodaj limunov sok i promiješaj. Masku nanesi izravno na vlasište i ostavite da djeluje 20 do 30 minuta. Isperi kosu vodom, a zatim nastavi s normalnim šamponom i regeneratorom koje koristiš.

Možda te zanima... Napravi detoks masku za kosu od zelene gline Ljepota i relax

Maska za brži rast kose

Ulje ružmarina ima sposobnost poboljšanja stanične regeneracije i može pomoći u buđenju folikula što će potaknuti brži rast kose.

Sastojci:

  • 3 žlice arganovog ulja
  • 4-9 kapi ružmarinova ulja

Priprema: Pomiješaj sastojke zajedno i nanesi ih na vlasište i ostavi da odstoji pet minuta, a zatim prekrij glavu vrućim ručnikom kako bi potaknula daljnju apsorpciju. Ostavi da odstoji još 15-20 minuta, a zatim kosu operi normalnim šamponom i regeneratorom koje i inače koristiš.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.