Zdravlje 15. siječnja 2020.

Zašto kosa 'pati' zimi i kako joj vratiti volumen i sjaj

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno znaš da toplina i uređaji za oblikovanje kose mogu nanijeti štetu tvojoj kosi, no možda nisi toliko svjesna da i hladnoća na nju može utjecati. U nastavku teksta pročitaj pet načina na koje ćeš moći održati zdravlje svoje kose za vrijeme hladnih dana i zimskih mjeseci.

Količina hladnoće ovisi o mjestu gdje živiš, ali zasigurno si primijetila neke sitne promjene koje se događaju jednom kada sunce pokaže svoje zubiće u zimskim mjesecima. Vjetar i hladan zrak uzrokuju zapetljavanje tvoje kose, a jednom kada uđeš u kuću ili stan, topao zrak može biti toliko suh da će se tvoja kosa osjećati kao da ju iznova sušiš fenom. Sva ta suhoća, hladnoća, lomljenje vrhova i zapetljavanje kose i šok od promjena temperature rezultiraju gomilanjem stresa, a ako i to nije dovoljno tek sada u priču dolaze šalovi, kape i ostale zimske potrepštine.

Nažalost, ne možemo svi biti kao princeza Elsa i bezbrižno uživati u hladnoći, već nam je potrebno nekoliko važnih koraka kako bi osigurali zdravlje kose za vrijeme hladnog i suhog vremena.

Možda te zanima... Suha i oštećena kosa: Rješenje su ove 3 domaće maske s maslinovim uljem Zdravlje

Nemoj izlaziti iz kuće s mokrom kosom

Iako je ovo rečenica koju djevojke često čuju, najčešće od strane roditelja, izaći iz kuće s mokrom kosom za vrijeme zimskih mjeseci može biti veoma štetno za nju. Nate Rosenkranz, frizer i stilist, za Bustle je izjavio kako "uvijek trebaš paziti da ti kosa bude potpuno suha prije nego što izađeš na hladnoću. Kosa ti je u najugroženijem stanju kada je vlažna i kada u njoj nastanu maleni komadići leda koji samo dodaju težinu i tako pomažu lomljenju lasi." Opće je poznato da se tekućina na hladnoći ledi i proširuje, a to je ono što se može dogoditi u tvojoj kosi te isto tako prouzročiti lomljenje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Drži kosu izvan ovratnika jakne i kaputa

Trenje uzrokovano ovratnicima na jaknama i kaputima može dovesti do lomljenja kose. Zbog toga, obavezno drži kosu s vanjske strane ovratnika kako bi ga smanjila", preporučuje Rosenkranz.

Koristi svilene šalove i kape

Vuna, pamuk i druge grube tkanine mogu uzrokovati lomljenje kose i razdvajanje vrhova, a ovaj savjet još je važniji ako imaš kovrčavu kosu, prenosi Self. Frizer Corey Tuttle kaže kako je "jednostavan savjet za zaštitu kose u hladnim zimskim mjesecima da kosu držiš prekrivenu kapom i šeširićem ispod kojega bi idealno bilo da nosiš svileni šal jer on pomaže u zaštiti kose od oštećenja - sprječava međusobno trenje kose i kape, te smanjuje elektriziranost kose."

Možda te zanima... Masna kosa: Frizeri otkrivaju koji šampon je najbolji, te postoji li rješenje Zdravlje

Nemoj prati kosu u vrućoj vodi

Znamo da je zima i da ti je možda hladno, no ni za kožu, niti za kosu vruća voda nije dobra. Vruća voda dovodi do dehidrirane kose, a ono što bi trebala raditi za vrijeme zimskim mjeseci je upravo suprotno - vraćati vlagu natrag u kosu. Nadalje, "suh zrak će ukloniti vlagu iz tvoje kose također. Zato uvijek koristi ulje ili dodatni balzam za kosu kako bi zadržala hidrataciju", savjetuje Rosenkranz.

Možda te zanima... Napravi sama šampon za suho pranje kose i izbjegni štetne sastojke iz kupovnog Ljepota i relax

Općenito smanji broj pranja kose

"Pranje kose svedi na minimum - dva do tri puta tjedno, kako bi spriječila dodatno isušivanje kose", navodi Tuttle. "Također, općeniti savjeti kao što su - nemoj iščešljavati mokru kosu - i dalje vrijede. Svakako ju prvo osuši ručnikom, no nemoj ni to raditi 'nasilno', već laganim stiskanjem i tapkanjem po vlasištu", zaključio je.

Koristi kokosovo ulje za njegu

U ajurvedskoj medicini, koja se tisućama godina prakticira u Indiji, kokos zauzima važno mjesto i koristi se u obredima za zdravlje i ljepotu. Kokosovo ulje tamo uživa status "svetog", a žene si ga utrljavaju u kosu i vlasište. Osim što povećava volumen tanke i slabe kose, ovo ulje ima pomlađujući učinak na kožu.

Kokos_Ulje Možda te zanima... Kokosovo ulje povećava volumen tanke i slabe kose Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.