Zdravlje Zdravlje žena 12. ožujka 2018.

7 znakova da su tvoji problemi s mokrenjem bubrežni kamenci

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Puno smo puta pisali o bolnom mokrenju i na što bi ono moglo ukazati, od raznih upala do kroničnih oboljenja. No, kako prepoznati da je to što bolno mokriš u stvari posljedica bubrežnih kamenaca? Portal Women's Health ima odgovore.

Dosad si vjerojatno čula za bubrežne kamence, no možda ne znaš neke detalje koji bi ti mogli pomoći u njihovom dijagnosticiranju kod sebe ili najbližih. 

Bubrežni su kamenci male, tvrde nakupine minerala koje se mogu formirati u tvojim bubrezima. A nekim se ljudima prije razviju od drugih, objašnjava dr. med. Brian Norouzi, urolog bolnice St. Joseph u Orangeu u Kaliforniji. 

Dok su učestaliji kod muškaraca, ipak je svatko pod rizikom, dodaje dr. med. Ralph V. Clayman, profesor na odjelu urologije Sveučilišta u Kaliforniji u Irvineu. Nije još razjašnjeno zašto je tako, ali zna se da se kamenci često povezuju s većim unosom soli u organizam te dehidracijom, kaže Norouzi.

Mogu se liječiti na nekoliko načina, kaže doktor David Kaufman, kaže ravnatelj Central Park Urology-a, ali većina će njih izaći mokrenjem, što nije nimalo "zabavno", nadodaje, dapače, vrlo bolno. Veći se kamenci mogu razbiti u više manjih pomoću posebnog alata s energetskim valovima da olakšaju proces izbacivanja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ono što je vrlo bitno je činjenica da se simptomi bubrežnih kamenaca kod žena mogu često zamijeniti za simptome infekcija urinarnog trakta, pa čak i apendiksa, tj. crvuljka, napominje Clayman.

Zato je vrlo bitno upamtiti ove simptome kako bi mogla pravovremeno reagirati:

Bol u trbuhu, leđima ili s bočne strane

Clayman objašnjava kako do ovoga dolazi kada je mokraćovod, cjevčica kroz koju prolazi mokraća od bubrega do mjehur, blokirana kamencima. To uzrokuje snažnu bol oko tvojih bubrega (u srednjem dijelu leđa), no može se i manifestirati na donjem dijelu abdomena te bedrima. 

Postane li ta bol nepodnošljiva i ne dopušta ti da sjediš mirno ili pronađeš neku poziciju u kojoj ti je udobno, obavezno zamoli nekoga da te odvede liječniku. 

Pecka te dok mokriš

Događa se uglavnom onda kada kamenac napušta mokraćovod i ulazi u mjehur, kaže Norouzi. To stimulira tvoj mjehur i iritira ga, što mokrenje čini iznimno neugodnim

Možda te zanima... Bubrežni kamenac: Simptomi, prva pomoć i načini liječenja Zdravlje

Krv u urinu 

Baš kao i unutrašnjost tvojih usta, sluznica tvojih bubrega i mjehura je vrlo osjetljiva, objašnjava Norouzi. Grebu li ju kamenci ili ju pak iritiraju, krv bi mogla procuriti u tvoj urin.

Ako je tvoja mokraća crvena, ružičasta ili smećkasta, a sigurna si da nisi dehidrirala ili se najela cikle prije toga, trebaš potražiti liječničku pomoć.

Moraš stalno mokriti, ali pomalo

Ako moraš stalno ići na WC, a kada konačno sjedneš na školjku ispustiš par kapi, to bi moglo ukazati na kamenac koji se kreće mokraćovodom, objašnjava Kaufman.

Kada se ovo događa, kamenac iritira tvoj mjehur i tjera te da ideš više na WC od uobičajenog. Štoviše, ako je kamenac veći, mogao bi kompletno blokirati mokraćovod. Ovo isto zahtijeva hitnu liječničku intervenciju, čak i ako nemaš drugih simptoma uz ove. 

Možda te zanima... Koliko često je normalno mokriti u jednom danu? Zdravlje

Mučnina i povraćanje

Ovo bi mogao biti znak da ti je bubreg zablokirao, to znači da je mokraćovod ili potpuno ili djelomično začepljen, sprječavajući urin da se kreće prema mjehuru, objašnjava Clayman. 

Tvoja crijeva i bubrezi dijele iste živce pa začepljeni bubrezi mogu utjecati na probavni trakt, što će uzrokovati osjećaj muke te povraćanje. 

Izuzetno smrdljiva mokraća

Kako su svojim sastavom kemijska nakupina, ovaj bioprodukt organizma može uzrokovati vrlo neugodan miris mokraće. 

Vrućica i zimica

Očito, ovi simptomi nisu isključivi za bubrežne kamence, no ako idu na listu uz par gore spomenutih, mogli bi biti problem zbog kojeg se definitivno treba potražiti liječnička pomoć. 

Savjeti našeg urologa dr. Kapuna

"Visoke vanjske temperature, razne dijete i anatomske abnormalnosti mokraćnog sustava faktori su koji najviše pridonose nastajanju bubrežnih kamenaca. Kamenci se javljaju kod muškaraca i žena. Najčešći po svom sastavu su kalcijski, koji se javljaju od 30. do 50. godine života i češći su kod muškaraca. Posebno kod onih koji za vrijeme posla sjede. Preventiva ponovnog stvaranja kamenaca je pijenje velikih količina tekućine (2,5 do 4 litre) te izbjegavanje konzumiranja namirnica s velikom količinom oksalata, purina ili kalcija. Ovisno o vrsti kamenaca. Treba napomenuti kako većina pacijenata ima samo jedan napad u životu dok se kod 10 do 15 posto pacijenata napadi kamenaca ponavljaju. Kamenci se javljaju i kod djece. Zbog vrlo nespecifičnih simptoma prođe i više dana prije nego se kod njih postavi prava dijagnoza", objašnjava dr. med. Neven Kapun spec. urolog. Pročitaj cijeli intervju o bubrežnim kamencima.

Tvoji bubrezi vole celer

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.