Zdravlje Zdravlje žena 04. listopada 2019.

5 uzroka izostanka mjesečnice, a nijedan nije trudnoća

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gubitak mjesečnice naziva se amenoreja,a nastaje kada razina ženskih spolnih hormona nije dovoljno visoka da stimulira menstruaciju. Brojni su uzroci nastanka amenoreje, od zdravstvenih poremećaja, uzimanja određenih lijekova, pretjeranog vježbanja, do neadekvatne prehrane.

Amenoreja sa sobom nosi povećan rizik od gubitka koštane mase i osteoporoze stoga je treba shvaćati ozbiljno i potražiti pomoć stručnjaka u slučaju da nastupi.

Problemi sa štitnom žlijezdom

Kada štitnjača radi kako treba onda su u ravnoteži apetit, energija pa i razina stresa. "Glavna funkcija štitnjače i razlog njenog postojanja je proizvodnja i lučenje hormona štitnjače T4 i T3. Hormoni štitnjače su glavni regulatori metabolizma u našem tijelu i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se odvijaju u svim organima i tkivima. Ako postoji manjak hormona (hipo) javlja se pojačan umor, a kod pojačanog rada hormona ( hiper), pojavljuje se lupanje srca, nesanica, tremor ruku, probava se ubrzava, poremećeni menstrualni ciklus i na kraju opet dolazi do umora, jer se naše rezerve troše", rekao je dr. Dr. Josip Staničić, spec. nuklearne medicine iz Poliklinike Perić - Staničić.

Možda te zanima... Dr. Škaro objašnjava kako radi štitnjača i zašto dolazi do bolesti Zdravlje

Što učiniti: Ako sumnjaš na probleme sa štitnjačom za početak neka ti liječnik opće prakse provjeri hormone štitnjače iz krvi. Ako je potrebno liječenje medikamentima, možeš očekivati da ti se menstrualni ciklus normalizira kroz nekoliko mjeseci.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Endometrioza

Endometrij je naziv za sluznicu maternice, a endometrioza je naziv kojim se označava prisustvo tkiva endometrija na mjestima van maternice. Za vrijeme mjesečnice endometrij se odljušti i odstrani iz tijela. Međutim, dijelovi tkiva koji se nalaze na abnormalnim mjestima u zdjelici npr. u jajnicima, jajovodima stijenkama mjehura, crijeva i sl. premda pod utjecajem hormona reagiraju, ne mogu biti odbačeni iz tijela te izazivaju bol, unutarnje krvarenje, priraslice, ciste, neplodnost. Endometrioza je obično razlog vrlo bolnih mjesečnica, ali često je uzrok neredovitih mjesečnica i nastanka cisti.

Što učiniti: Dr. Ulla Marton, ginekologinja iz Zagreba objasnila je kako se liječenje endometrioze može podijeliti na medikamentozno (lijekovima) i kirurško koje može biti poštedno i izuzetno radikalno ovisno o stupnju bolesti, a najčešći je odabir kombinacija obje metode. "U kirurškom liječenju uvijek se nastoji savjetovati ostvarenje trudnoće u vlastitom tijelu, ako je trudnoća jedan od životnih odabira same žene. Uvođenjem konzervativne terapije poslije kirurškog liječenje smatra se logičnim nastavkom održavanja bolesti pod nadzorom, naravno odabir terapije i duljina njezine primjene usklađuje se s obzirom na dob i zdravstveno stanje pacijentice", zaključila je doktorica Ulla Marton.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Hormonalne promjene mogu utjecati na mozak, uzrokujući promjene raspoloženja slične kao u vrijeme PMS-a

Stres

Kada je osoba pod velikim stresom tijelo proizvodi veće količine hormona kortizola koji može utjecati na reproduktivno zdravlje te menstrualni ciklus. "Stres može ometati ovulaciju i uzrokovati izostanak mjesečnice ili da pojavu dvije mjesečnice u kratkom periodu, primjerice s dva tjedna razmaka. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da visoka razina stresa pogoršava simptome PMS", objasnila je dr. Angela Chaudhari, ginekologinja iz SAD-a za Prevention.com.

Možda te zanima... 8 čudnih stvari koje ćeš početi raditi ako si dugo pod stresom Zdravlje

Što učiniti: Stres je možda i najteže liječiti jer je stalno prisutan i teško ga je izbjeći. Stoga na tjednoj i dnevnoj bazi svatko se treba bar na kratko posvetiti nekoj zanimaciji koja ga opušta i veseli.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Policistični jajnici

"Sindrom policističnih jajnika odnosno PCO jedan je od najčešćih hormonskih poremećaja u žena. Povezan je sa širokom kliničkom slikom popraćenom brojnim metaboličkim promjenama koji bitno mogu utjecati na zdravstveni status žene tijekom cijelog njezinog života. Glavna obilježja sindroma su neregularnost menstruacijskog ciklusa s izostancima menstrualnog krvarenja do čak pola godine i dulje, posljedično otežano zanošenje odnosno neplodnost, te brojni kozmetski nedostaci kao što su pojačana dlakavost tijela i lica, akne, seboreja i pojačano opadanje kose. Osim kozmetskih nedostataka koji najčešće potiču žene da potraže stručnu pomoć, uz PCO se vežu brojne moguće komplikacije koje bitno mogu ugroziti ženino zdravlje tijekom njezina života. Poznata je povećana učestalost povišenog krvnog tlaka odnosno kardiovaskularnih bolesti, razvoja šećerne bolesti, raka sluznice maternice, jajnika i dojke u odnosu na žene koje ne pate od ovog poremećaja", objasnila je dr. Ulla Marton.

Endometrioza-Zena Možda te zanima... Policistični jajnici i trudnoća Zdravlje

Što učiniti: Uzrok razvoja policističnih jajnika nije posve poznat i razjašnjen, ali se smatra da veliku ulogu ima genetski poremećaj za pojedine enzime u metaboličkim procesima u tijelu žene. Primijećena je i velika povezanost sa smanjenom osjetljivošću na inzulin u pojedinih žena sa sindromom policističnih jajnika. Upravo zato svakoj ženi potreban je individualan pristup ovisno o kliničkoj slici, ultrazvučnom nalazu, načinu života, hormonskom statusu terapija i općem tjelesnom statusu. Stoga terapija treba biti ciljana i u skladu sa željama i životnim mogućnostima žene.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Velike oscilacije u težini

Značajno povećanje ili smanjenje tjelesne mase može utjecati na razinu estrogena, što znači i na menstrualani ciklus. "Amenoreja se nerijetko veže uz poremećaje prehrane (anoreksija) ili određene sportove poput atletike ili pak uz balet otkrivajući da nizak postotak masnog tkiva za posljedicu ima gubitak mjesečnice. No, kako pokazuju studije nije samo premalen unos energije u kombinaciji s izuzetnim tjelesnim naporima krivac za ovo stanje; amenoreja je češće zabilježena u žena u kojih su utvrđeni deficiti vitamina i minerala. I raspodjela makronutrijenata igra veliku ulogu u nastanku stanja. Naime, kada se usporedi s prehranom žena koje imaju redovit menstrualni ciklus, u prehrani amenoroičnih žena zabilježen je uz nizak energetski unos i izuzetno nizak unos masnoća (osobito zasićenih masnoća) i proteina te nešto viši udio ugljikohidrata i vlakana u prehrani. Zanimljivo , studija objavljena u časopisu 'Annals of Nutrition and Metabolism' povezala je strogo praćenje principa sirovojedstva s povećanim rizikom od amenoreje. Dodatno, određen broj studija pokazao je da je amenoreja češća u vegetarijanki. Pojava je, djelomično, objašnjena činjenicom da vegetarijanke unose obilje vlakana te malo masti što se povezuje s niskim razinama ženskih spolnih hormona. Ipak, u kvalitetnoj planiranoj vegetarijanskoj prehrani koja je uravnotežena i energetski adekvatna pojava amenoreje je rijetkost", objasnila je mag. nutricionizma Sanda Krstev Barać.

Možda te zanima... Kako se menstruacija mijenja u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima Zdravlje
Što učiniti:
Obrati pažnju na energetski unos: gubitak mjesečnice je jedan od prvih znakova da unosiš premalo kalorija. Moraš povećati unos energije (barem za 10 %) i to pomoću uravnotežene prehrane. Moraš li smršavjeti, zaboravi na pomodne prerestriktivne dijete. Kako ne bi poremetila svoj menstrualni ciklus, planiraj gubitak od 0,5 do maksimalno 1 kg tjedno, najbolje uz pomoć stručnjaka.

 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.