Zdravlje Simptomi i pomoć 28. kolovoza 2023.

5 najvećih grešaka koje možete učiniti ako imate psorijazu

Foto: shutterstock Psorijaza može biti znak povišenog kolesterola
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Psorijaza je kožna bolest koja uzrokuje osip sa svrbežom, ljuskavim mrljama, a najčešće se pojavljuje na koljenima, laktovima, trupu i tjemenu. Radi se o čestoj i dugotrajnoj bolesti za koju ne postoji lijek, ali postoje tretmani s kojima se njezini simptomi mogu kontrolirati.

Prema klinici Mayo, psorijaza je kožna bolest koja prolazi kroz cikluse što znači da se na nekoliko tjedana ili mjeseci stanje može pogoršati, a zatim se na određeno vrijeme povući. Uobičajeni okidači kod ljudi s genetskom predispozicijom za psorijazu uključuju infekcije, posjekotine ili opekline i određene lijekove. Postoji nekoliko vrsta psorijaze, uključujući:

  • Plak psorijaza (psoriasis vulgaris)
  • Psorijaza noktiju (Hallopeau)
  • Eruptivna ili kapljičasta psorijaza (psoriasis guttata)
  • Inverzna psorijaza (psoriasis inversa)
  • Pustularna psorijaza (psoriasis pustulosa)
  • Eritrodermijska psorijaza (psoriasis erythrodermica)
  • Psorijatični artritis (arthritis psoriatica)
  • Plak psorijaza (psoriasis vulgaris)
  • Psorijaza noktiju (Hallopeau)
  • Eruptivna ili kapljičasta psorijaza (psoriasis guttata).

Više o svakom tipu i načinu liječenja možete pročitati ovdje, dok u ovom članku možete saznati koje su najveće greške prema Everyday Healthu koje možete napraviti ukoliko imate psorijazu.

psorijaza Možda te zanima... Tipovi psorijaze: Kako ih prepoznati i koji su načini liječenja? Zdravlje

Neugodno vam je tražiti pomoć

Ukoliko već imate psorijazu i određeno liječenje kortikosteroidima ili drugim lijekovima ne možete zaustaviti upale koje se šire  kožom, nemojte se bojati tražiti pomoć. Kao odrasla osoba trebate preuzeti odgovornost za svoje zdravlje. Nemojte čekati sljedeći zakazani pregled kod dermatologa, nego ga nazovite odmah, pogotovo ako se stanje pogoršava ili lijekovi ne djeluju. Dermatolog može pripisati novu terapiju koja će biti bolja za vas i koja potencijalno u kratkom roku može ublažiti simptome psorijaze. 

Ne mijenjate lijekove dovoljno brzo

Predugo korištenje jednog tretmana ili lijeka za psorijazu još je jedna od najvećih grešaka. Kad započnete s novim tretmanom liječenja, sigurno se nadate da će početi djelovati, ali isto tako trebate znati da će neki lijekovi početi djelovati tek nakon nekoliko tjedana ili više. Ipak, ukoliko se rezultati ne pokažu u očekivano vrijeme, mnogi nastave liječenje s istim tretmanom dulje nego što bi trebali. 

Primjerice, ako uzimate neki biološki lijek šest mjeseci, postoji mogućnost da će se psorijaza pogoršati. Neki će oralni ili sistemski lijekovi već u prvim tjednima korištenja možda uzrokovati nuspojave. Ukoliko do toga dođe, najbolje je to odmah javiti svom liječniku koji će vas uputiti što dalje.

Možda te zanima... Psorijatični artiritis - tko najčešće oboljeva i koji su simptomi? Zdravlje

Dopuštate da se koža osuši

Psorijaza je tvrdoglava bolest, ali to ne znači da trebati biti i vi. Primjerice tuširanje vrućom vodom dva puta dnevno može samo pogoršati suhoću i iritaciju, a još gore je ako samo povremeno hidratizirate kožu. Ako vam dermatolog kaže da vam je koža previše suha te da je tuširanje jednom dnevno dovoljno, poslušajte ga. Osim toga, hidratacija kože odmah nakon tuširanja i ponovno sljedeće jutro također može pomoći pri njezi suhe kože. Ako vam je teško držati se ovih navika, okružite se ljudima koji će vas sa strpljenjem podsjećati da njegujete svoju kožu. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Hidratacija kože odmah nakon tuširanja može pomoći u njezi suhe kože

Ignorirate svoje mentalno zdravlje

S psorijazom je teško živjeti pa se mnogi osjećaju tjeskobno, depresivno i manje vrijedno kada se simptomi pogoršaju. Zbog tih teških emocija mnogi se okrenu lošim navikama poput jedenja nezdrave hrane. Poneki osjećaju i frustraciju koju iskaljuju na ljude koji to ne zaslužuju, pogotovo u stresnim situacijama bilo na poslu ili kod kuće. No, svoje mentalno zdravlje možete njegovati tako što ćete kontrolirati svoje reakcije, pronaći ravnotežu između poslovnog i privatnog života te smanjiti stres, a uvijek možete potražiti i pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Oni mogu pomoći da razumijete svoje emocije koje osjećate zbog psorijaze, ali vas i potaknuti da oprostite i sebi i drugima oko sebe koji su vam se možda u mladosti rugali zbog problema.

Ignorirate svoje cjelokupno zdravlje i blagostanje

Uz stalnu brigu o psorijazi, prirodno je da ćete svoju energiju usmjeriti na zdravlje svoje kože. Ako su posjeti dermatologu svakih nekoliko mjeseci postali dio vaše rutine, možda ignorirate posjete svom liječniku primarne zdravstvene zaštite. "Osobe s psorijazom imaju veći rizik za dijabetes tipa 2, pokazuje analiza podataka prikupljenih na uzorku od pola milijuna Britanaca", piše Pliva zdravlje. Brojna zdravstvena stanja poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti povezana su s nekim vrstama psorijaze pa je važno da pazite i na svoje cjelokupno zdravlje. Kontrolirajte šećer u krvi i srce. 

Kosa-Svrabez450X300_1 Možda te zanima... 5 kožnih bolesti koje stres može uzrokovati i pogoršati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.