Zdravlje 03. srpnja 2020.

5 najlakših načina posvjetljivanja kose prirodnim putem

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljudi kosu boje već stoljećima. Spomenuti trend u povijesti možemo pratiti sve do Stare Grke u 4. stoljeću prije Krista kada su oni za to koristili maslinovo ulje, pelud i zlatne pahulje te su satima sjedali na suncu kako bi njihova kosa dobila nešto drugačiju nijansu.

Danas je situacija ipak malo drugačija i osim brzih setova za posvjetljenje kose koje možeš kupiti u svakog većoj trgovini, pogotovo u onim trgovinama specijaliziranima za njegu kose, kože i tijela općenito, postoje i prirodne verzije putem kojih ne moraš koristiti kemikalije.

Možda te zanima... Uz ovih pet vitamina tvoja kosa će biti čvrsta i gusta i brže će rasti Zdravlje

Osim što je jeftiniji, prirodni način posvjetljenja kose ne uzrokuje iritacije kože ili ekceme, iritacije dišnih puteva ili pogoršanje astme te ne oštećuje kosu na druge načine na koje to rade neke od kemikalija.

Koje su tvoje opcije za posvjetljenje kose

Dobra vijest je da, baš kao što su to i Grci radili, kod kuće možeš pripremiti nekoliko njih, a neke, ako ne i sve potrebne sastojke sigurni smo već imaš od kuće.

Sok od limuna

Vitamin C u limunovom soku može posvijetliti ​​kosu bez upotrebe kemikalija. Sve što će ti trebati, jest:

  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 šalica vode (250 mL).

Pomiješaj sastojke u bočici s raspršivačem. Nanesi na kosu, koncentrirajući se na područja korijena. Ostavi da se osuši nekoliko sati na suncu. Isperi i ponovi po želji ovisno o stupnju svjetline koji želiš postići.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Kamilica

Osim što je zdrava za naš duh i tijelo, kamilica ti može pomoći očistiti lice, ali i posvijetliti kosu. Važno je napomenuti samo da bi ona mogla nešto jače isušiti tvoju kosu stoga nakon pranja i ispiranja, svakako na kosu nanesi regenerator ili masku.

Sastojci:

  • 500 mL čaja od kamilice (koristi oko 5 vrećica čaja)
  • 60 mL limunovog soka

Ulij otopinu u bočicu s raspršivačem i ravnomjerno je nanesi na kosu od korijena do vrhova. Ostani na suncu dok se tvoja kosa ne osuši. Zatim isperi i obavezno koristi regenerator ili masku.

Možda te zanima... 5 razloga zašto vam ispada kosa i kako si pomoći Zdravlje

Jabučni ocat

Kombiniranje kamilice i jabučnog octa djeluje sjajno kada je u pitanju prirodno posvjetljenje kose, prenosi Healthline. Nadalje, jabučni ocat pomaže i u balansiranju pH kose bez obzira na njenu teksturu. Ako te brine njegov miris, on će nakon ispiranja nestati, tako da slobodno koristi ovu tehniku bez straha.

Sastojci:

  • 60 mL čaja od kamilice
  • 60 mL jabučnog octa
  • sok jednog limuna

Kombiniraj sastojke u boci s raspršivačem. Namoči kosu. Ostavi da djeluje cijeli dan. Izlazak na sunce može ti pomoći ubrzati proces. Isperi kao i obično.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Med

Med i cimet djeluju kao "prirodni pojačivači vodikovog peroksida", prenosi Healthline te naglašava kako obavezno moraš upotrijebiti sirovi med jer prerađeni med ne sadrži istu razinu aktivnih enzima.

Sastojci:

  • 85 g meda
  • 125 mL destilirane vode
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlica maslinovog ulja

Kombiniraj sastojke i ostavi ih da odstoje sat vremena. Nanesi na vlažnu kosu i ostavi da djeluje nekoliko sati. Ovisno o stupnju svjetline koji želiš postići, ovaj ćeš postupak morati ponoviti nekoliko puta.

Možda te zanima... Masna kosa: Frizeri otkrivaju koji šampon je najbolji, te postoji li rješenje Zdravlje

Sol

Čak i obična kuhinjska sol može pomoći u posvjetljenju tvoje kose. Njeno namakanje u more ili ocean i boravak na suncu svakako će ti olakšati ovu metodu. 

Sastojci:

  • morska sol
  • voda

Pomiješaj sastojke u omjeru 1:1. Ostavi najmanje 10 minuta, po mogućnosti kad si vani, na suncu. Isperi ili ostavi kako bi dobila nešto drugačiju teksturu kose.

 

Možda te zanima... Da ili ne: Soda bikarbona i jabučni ocat kao prirodni način pranja kose Zdravlje Možda te zanima... Najbolje maske za kosu: 9 maski za 9 različitih tipova kose Zdravlje Možda te zanima... Rižina voda za gustu i glatku kosu, koristi se jednom tjedno Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.