Zdravlje Zdravlje žena 15. siječnja 2018.

4 stvari koje će se dogoditi konzumiraš li kolagen svaki dan

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi 'it' dodatak prehrani, kolagen u prahu, postao je iznimno popularan zbog svoje učinkovitosti kod održavanja mladosti kože, zdravlja zglobova i crijeva. Po svojoj strukturi je aminokiselina što znači da osoba koja ga koristi apsorbira više od 90% unesenog kolagena u krvotok, a time i sve njegove dobrobiti.

Portal Prevention donosi ti sve dobrobiti svakodnevnog konzumiranja kolagena kao dodatka prehrani. Nudi se u obliku praha, tableta, kapsula ili tekućih pripravaka koji, a uz to možeš pojačati učinak i s kozmetičkim pripravcima s kolagenom, bili oni šminka ili kreme. 

Možda te zanima... Zašto je bioaktivni kolagen najvažniji za ljepotu kose i kože? Ljepota i relax

Slijedi sve što možeš očekivati pri konzumiranju 2 žlice dnevno ovog bijelog, čudotvornog praha. 

Ostat ćeš dugo sita

Ovo i nije tako začuđujuće budući da je kolagen većinom protein, a sa samo dvije žlice svoj ćeš obrok obogatiti s 20 g čistog proteina, koji dokazano održavaju sitost i daju ti dovoljno energije do sljedećeg obroka. 

Ono što ga razlikuje od ostalih proteinskih prahova jest njegova mnogostranost. Nema gotovo nikakva okusa i sasvim se razgrađuje u tekućini, pa ga dodaj u kavu ili smoothie bez straha da će im dati bljutavi okus ili izgubiti svoja svojstva zagrijavanjem. 

Ojačat ćeš zglobove

Tzv. "krckanje" i "škripanje" zglobova također će nestati. Penji se uz stepenice bez problema i čudnih zvukova koje tvoje kosti proizvode. 

Kolagen koji se prirodno već nalazi u tvome tijelu izgrađuje vezivno tkivo (koje zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo), pa ako ga nema dovoljno, ovaj će dodatak prehrani to "vratiti u normalu". 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Poboljšat ćeš probavu 

Tvari iz kolagena utječu i na pravilan rad probave te sprječavaju crijevnih oštećenja. Ako si koristila antibiotike, ili neke slične lijekove koji oštećuju crijeva, kolagen će ti pomoći obnoviti tkivo i samim time prevenirati proljev i bolove. 

Koža će ti biti zahvalna

Koža je najproblematičnija zimi, kada se često jave suha područja, perutavost i crvenila, pogotovo ako imaš osjetljivu kožu. 

Kako je kolagen najpoznatiji po svom anti - age učinku, zbog djelotvornih tvari koje održavaju elastičnost kože, ten će ti biti čišći, koža podatnija i mekanija, a dugotrajnom konzumacijom možeš se riješiti i bora nakon nekog vremena. 

Možda te zanima... Muči te suha koža zimi? Evo kako se najbolje pripremiti Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.