Ljepota i relax Prirodno lijepa 25. listopada 2017.

Muči te suha koža zimi? Evo kako se najbolje pripremiti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon ljeta koža je izmučena i osjetljiva zbog dugotrajnog izlaganja UV zrakama. Potrebno je vratiti joj sjaj i elastičnost te je pripremiti za niske temperature

Sunčeve zrake ostavile su posljedice na koži nakon ljeta. Uživanje u njima mnoge usrećuje, ali dugotrajno izlaganje UV zrakama može narušiti temelje lijepe kože, a to su elastin i kolagen. Iako se navedene tvari brže obnavljaju u 20-im godinama nego u 40-ima, treba što ranije započeti s njegom kože kako bi promjene u kasnijoj životnoj dobi, poput bora ili staračkih pjega, bile što manje. Što je koža više izložena suncu, to se više kolagena i elastina gubi u njenim dubljim slojevima te ona u konačnici gubi sjaj i elastičnost. 

Kako bismo zaustavili postljetne učinke na kožu, potrebno je voditi računa o pravilnoj hidrataciji te stimulaciji kolagena. Za početak vam donosimo savjete o pravilnoj hidrataciji

Savjeti za vraćanje prirodne vlažnosti kože lica

Centralno grijanje najčešći je razlog isušivanja kože u hladnijim mjesecima. Prvi korak u tretiranju suhe kože je nadoknađivanje vlage, a potom slijede regeneracija stanica te opskrba kože visokovrijednim masnoćama. S godinama se vlažnost naše kože smanjuje te ju je potrebno njegovati preparatima koji imaju mogućnost dovesti potrebne sastojke u njene dublje slojeve.

Riječ je o kremama napravljenim nano tehnologijom, uz upotrebu prirodnih sastojaka. Uz nadoknadu manjka vode, potiče se prirodni proces regeneracije lipida u epidermisu - tankom vanjskom sloju kože. Riječ je o tretiranju kože iznutra prema van, koji je pokazao odlične rezultate u rješavanju problema suhe kože. Istovremeno je kožu potrebno stimulirati da sama radi i proizvodi što joj treba i to uz pomoć krema koje sadrže vitamine A i C u jačim koncentracijama te aha/bha sastojke (voćne kiseline). 

Pripravak za njegu suhe kože

Pred hladnije dane preporučuje se koristiti mješavinu koja će nahraniti kožu, ukloniti eventualne osjetljivosti te je zaštititi. Recept za upravo takav pripravak sastoji se od badema, zobenih pahuljica, meda i eteričnih ulja

  • 1 žličica mljevenih badema
  • 1 žličica mljevenih zobenih pahuljica
  • 1 žličica meda (i po potrebi malo kokosovog ulja)
  • 2 kapi eteričnog ulja sandalovine
  • 2 kapi eteričnog ulja geranija

Sastojke je potrebno izmiksati u blenderu dok ne nastane pasta te jednu minutu kružnim pokretima trljati lice, vrat i dekolte.

Piling_2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zaštiti se od hladnoće, ali i jesenskog sunca

Niske temperature vani u kombinaciji sa suhim zrakom u zatvorenom prostoru negativno utječu na vlažnost kože. Ona zimi postaje ispucana i potrebno ju je dodatno njegovati kako ne bi došlo do preranog starenja kože. Zimi koristi bogatu hidratantnu kremu koja sadrži masne kiseline, jer ćeš na taj način sačuvati vlažnost kože i na hladnoj temperaturi. Zaboravi na duga tuširanja toplom vodom jer ona dodatno isušuju kožu i ne čekaj ekstremno niske temperature kako bi počela nositi kapu ili rukavice, nego na vrijeme zaštiti osjetljiva područja poput vrata i ruku.

Bez obzira na to što je vani oblačno i temperature su niske, tvoja koža je i ujesen na udaru štetnih sunčevih zraka. Pobrini se da ujutro naneseš kremu za sunčanje ili puder sa zaštitnim faktorom 15. Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje izloženosti UV zračenju, a kroz godine nagomilana oštećenja stanica kože ne mogu se više obnoviti.

Iako se često upozorava na nužnost uporabe preparata za vanjsku zaštitu kože, zanemaruje se važnost unutarnje zaštite. Vitamin C je sastavni element kolagena i kao takav izrazito važan u zaštiti kože. Kolagen je protein koji služi kao primarni građevni materijal kože i epitelnog pokrova sluznica. On čini prvu liniju obrane od štetnih utjecaja. Vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena te koža na taj način postaje otpornija na razna oštećenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dnevna i noćna njega

Tijekom dana koža se mora nositi s nizom štetnih učinaka iz okoliša poput toksina, oksidacije i oštrog vjetra. Zbog toga bi kreme koje koristiš ujutro trebale sadržavati antioksidanse i hijaluronsku kiselinu, jer oni djeluju kao štit na površini kože i bore se protiv neprijatelja poput zagađenja, vjetra ili sunca.

Kvalitetan san je vrlo važan za zdravlje i ljepotu kože, jer se ona preko noći obnavlja, hrani i odstranjuje otrovne tvari nataložene kroz dan. Proces obnavljanja je najintenzivniji u vrijeme između ponoći i jedan sat ujutro, jer je tada stanična dioba na vrhuncu. U to vrijeme tvoja koža treba pomoć u obliku tvari koje će joj pomoći popraviti štetu nakupljenu tijekom dana, a odlični sastojci su vitamin C i vitamini B skupine.

Zašto koža voli vitamin B i C?

B vitamini su najvažniji za održavanje zdrave kože, a uz proteine kao potporu će pomoći koži da postane sjajnija i elastičnija. Biotin je među najvažnijim vitaminima za pripremu kože za zimu. Najčešći znak da organizmu nedostaje biotina je koža koja se ljušti i ujedno jako svrbi. B-pantenol je pak provitamin koji ima sposobnost vezanja vlage, stoga nanošenjem na kožu omogućuje hidrataciju kože koristeći atmosfersku vlagu. Ako se redovito primjenjuje na starijoj koži, nakon nekog vremena posvijetljuje staračke pjege.

Vitamin C potreban je radi održavanja normalnog stanja vezivnog tkiva (kolagenska i elastinska vlakna). Ujedno je i antioksidans, stoga odgovarajući unos vitamina C doprinosi normalnoj otpornosti kože i njenoj regeneraciji. Prema nekim pokazateljima, vitamin C zbog svoga utjecaja hidroksiliranja kolagena ima posebno važnu ulogu i u odgađanju procesa starenja kože.

Osim uz tretmane koji uključuju ampule, serume, kreme i maske, kožu je potrebno njegovati i iznutra - pravilnom, zdravom prehranom koja uključuje voće, povrće, svježe namirnice i voduJana kolagen beauty sadrži vitamin C, koji doprinosi normalnom stvaranju kolagena, kao i sam hidrolizat kolagena Verisol. Ako konzumiraš ovo negazirano osvježavajuće piće, osiguravaš svome tijelu tekućinu, kao i kolagen za ljepši izgled kože.

Možda te zanima... Je li moguće spriječiti preranu pojavu bora? Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.