Psiha i seks Moje emocije 11. listopada 2019.

Žene koje imaju stariju sestru imaju manje šanse za razvod braka

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ona te razveseljava i podržava, a i poboljšava mentalno zdravlje? U nastavku teksta pročitaj zašto bi trebala biti zahvalna ako imaš stariju sestru!

1. Uz nju su šanse za razvod manje

Studija provedena na državnom sveučilištu Ohio pokazala je da se djeca, koja odrastaju uz braću i sestre, kasnije u životu rjeđe razvode. Razlog tomu je možda i taj što, recimo, stariji utječu na mlađe tako da izrastu u zrelije i manje egocentrične osobe. Naime, iskustva iz djetinjstva uvelike utječu na nas i to u kakve ljude ćemo izrasti. Djeca koja odrastaju uz braću i sestre već od najranije dobi uče dijeliti i rješavati sukobe, a to je jako važno iskustvo za kasnije romantične veze. Starija sestra ima posebno jak utjecaj jer je često uzor mlađima.

2. Zbog nje su roditelji blaži prema mlađima

Odrastanje je uglavnom teže za stariju sestru nego za mlađu jer su roditelji tijekom njezinog odrastanja možda bili previše zahtjevni, previše su strahovali, imali prevelika očekivanja, griješili u mnogim stvarima i sl. Roditelji su, što je razumljivo, s drugim djetetom puno opušteniji jer imaju više iskustva. Dakle, imaš li stariju sestru, budi zahvalna na tome.

Možda te zanima... Prijatelji su braća i sestre koje sami biramo Psiha i seks

3. Ona vas razveseljava i podržava

Starija sestra zna mnoge stvari koje može naučiti mlađu braću i sestre. Ona je saveznik koji te podržava, motivira i uljepšava ti dane. Starija sestra često je inspiracija koja ti pomaže utabati životni put kojim ćeš krenuti. Ona prepoznaje tvoje sklonosti i talente i podržava te u odlukama. Sasvim je normalno da mlađi imitiraju starije koji su zapravo temelj u oblikovanju njihove osobnosti.

4. Poboljšava mentalno zdravlje

Istraživači, koji se bave proučavanjem ovakvih tema, kažu da odrastanje sa sestrama smanjuje negativne emocije kod mlađih tinejdžera. Manja je vjerojatnost da će se u tom osjetljivom razdoblju života osjećati usamljeno, krivo i kao da ih nitko ne voli. Utjecaj braće i sestara jako je važan za emocionalni razvoj i može pomoći u suzbijanju depresije. Također, otkriveno je da bi te sestra mogla činiti ljubaznijom i empatičnijom osobom.

5. Pomaže otkriti značenje bezuvjetne ljubavi

Starija sestra je netko tko ti uvijek čuva leđa, čak i kada odrasteš, ta povezanost će i dalje biti jaka i važna. Sa sestrom uvijek možeš razgovarati o svemu, ona će pažljivo slušati i biti tvoja podrška.

Sa sestrom je uvijek ugodnije podijeliti neke škakljive stvari nego s roditeljima. Ono najvažnije od svega, kada imaš sestru, imaš i najbolju prijateljicu u njoj koja neće samo tako nestati iz tvojeg života. To je nešto na čemu trebaš biti zahvalna jer puno ljudi nema takvu sreću, prenosi Bright Side.

Možda te zanima... Dokazano: Ako imaš sestru, bit ćeš sretnija u životu Ljepota i relax

Jesi li znala? Starije sestre su često deblje

Nakon što su proučavali 13.406 parova sestara u Švedskoj od 1991. do 2009. godine, stručnjaci su zaključili da su one starije češće teže, odnosno da imaju veći indeks tjelesne mase (BMI) i sklonije su tome da budu pretile. Pri rođenju su starije sestre uglavnom bile nešto lakše od mlađih, ali kada su odrasle, imale su prosječno 2,4 posto veći indeks tjelesne mase.

Uz to, otkrili su da one starije imaju 29% veću šansu da tijekom života nagomilaju višak kilograma, te čak 40 posto veći rizik od razvoja pretilosti. Postoji nekoliko teorija zašto je to tako. Jedna takva teorija je znanstvena, a teoretičar je profesor Wayne Cutfield s Instituta Liggins na Sveučilištu u Aucklandu. On smatra da su krvne žile, koje opskrbljuju fetus hranjivim tvarima, nešto tanje u slučaju prve trudnoće.

Kao posljedica toga, kaže, postoji mogućnost smanjenja opskrbe hranjivim tvarima, a to pak povećava šansu od pohrane viška masti - rezultat toga je manje učinkovit inzulin kasnije u životu, prenosi 24 sata.

Drugu teoriju razvila je dr. Maria Peña, ravnateljica Centra za kontrolu tjelesne težine u bolnici Lenox Hill u New Yorku. Primijetila je, kaže, da su majke sklonije previše hraniti svoje prvo dijete 'kako bi bilo zdravo', a takve prehrambene navike mogu se zadržati kod djeteta tijekom cijelog života.

Rivalstvo među braćom i sestrama još je jedna teorija. Moguće je da se starija sestra na neki način natječe s mlađom za hranu u kućanstvu. Gary Sacks sa Sveučilišta Deakin u Melbourneu u Australiji kaže kako je moguće da se na starije dijete troši više novca za sve pa tako i na hranu.

Možda te zanima... Ako imaš mlađu sestru veće su šanse da se udebljaš, evo zašto Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.