Dijeta 28. ožujka 2019.

Ako imaš mlađu sestru veće su šanse da se udebljaš, evo zašto

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Teško je razumjeti zašto bi žena koja ima mlađu sestru bila pod većim rizikom da se udeblja, ali jedno istraživanje je pokazalo da to nije samo neka suluda teorija.

Studija provedena na 13 406 parova švedskih sestara rođenih između 1991. i 2009. godine, pokazala je da prvorođene sestre imaju veći indeks tjelesne mase (BMI) čime se povećavaju šanse za pretilost kasnije u životu.

Prema studiji, starije sestre su neposredno nakon rođenja bile malo lakše od svojih mlađih sestara, ali kada su odrasle i očekivale djecu, imale su 2,4% veći BMI od svojih mlađih sestara.

Povrh toga, otkriveno je da starije sestre imaju 29% veću vjerojatnost da će imati prekomjernu tjelesnu težinu u odnosu na svoje  mlađe sestre.

Možda te zanima... Prijatelji su braća i sestre koje sami biramo Psiha i seks

 

Što bi moglo biti uzrok tih alarmantnih otkrića?

Postoji nekoliko teorija. Jedna takva teorija je znanstvena u kojoj profesor Wayne Cutfield s Instituta Liggins na Sveučilištu u Aucklandu kaže da su krvne žile koje opskrbljuju fetus hranjivim tvarima nešto tanje u slučaju prve trudnoće.

Kao posljedica toga, postoji mogućnost smanjenja opskrbe hranjivim tvarima, što uzrokuje rizik od pohrane više masti i inzulina koji djeluje manje učinkovito kasnije u životu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.