Psiha i seks 07. lipnja 2024.

Zbog jednominutne tehnike disanje osjećao se opušteno kroz cijeli dan

Foto: Unsplash+ Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako o disanju ne moramo razmišljati, već to radimo automatski, duboko disanje ponekad može biti izazovno.

S tim problemom susreo se i novinar James Frew koji je za Tom's Guide otkrio kako je vježbom disanja od 60 sekundi doskočio tom problemu. Koristio je tzv. box disanje (disanje u obliku kutije) gdje se svaka faza disanja produžuje za četiri sekunde. Ovu tehniku disanja možete primijeniti kod kuće, na poslu, dok putujete ili bilo kad tijekom dana. Cilj je duboko disati i fizički i psihički osjećati smirenost. Sve što zapravo trebate učiniti je udahnuti četiri sekunde, zadržati dah četiri sekunde, izdisati četiri sekunde i ponovno zadržati dah četiri sekunde i ponoviti.

James je tijekom mjesec dana radio box disanje svakog jutra prije posla kako bi se lakše pridržavao ove navike i vidio hoće li to imati utjecaj na ostatak njegovog dana, a evo što je otkrio.

Osjećao se mirnije

Box disanje vas potiče na duge, duboke udisaje. Ovo je sporiji tempo od načina na koji inače dišemo, gdje svaki udah i izdah traje samo nekoliko sekundi. Usporavanje disanja mijenja količinu kisika koju možete udahnuti i također pomaže u usporavanju otkucaja srca.

"Čak i ako sam samo jednu minutu koristio box disanje, osjećao sam se opuštenije. Uostalom, postoji razlog zašto ljudi koriste vježbe disanja za spavanje. To ne znači da ćete htjeti odspavati nakon box disanja, ali bilo je iznenađujuće kako je mala promjena mogla imati takav učinak", opisao je James.

Osjetio je i druge pogodnosti. Zbog kroničnog stanja otkucaji srca mogu biti prilično visoki, čak i kada se odmara. "Zbog ubrzanog rada srca kada nije potrebno možete se osjećati prilično tjeskobno, pa je duboko disanje pomoglo smanjiti te osjećaje i usporiti otkucaje srca", dodao je. 

Tocka-1-Krupna_1 Možda te zanima... 4 koraka do pravilnog disanja Eko

Bio je svjesniji tijekom dana

Redovito je meditirao gotovo cijelo desetljeće i proveo je puno vremena fokusirajući se na svoj dah. Ali kao i kod većine stvari, morao je redovito trenirati da bi primijetio prednosti. "Međutim, impresioniralo me kako sam brzo primijetio da mi box disanje pomaže da budem svjesniji tijekom dana.

Dok je udisao, mogao je osjetiti kako mu se prsa šire kako bi udahnuo zrak i trenutačni umirujući učinak izdaha. "Bio sam opušteniji nakon isteka 60 sekundi, ali to se nastavilo i tijekom dana, što je bilo još više iznenađujuće", rekao je. Inače meditira zatvorenih očiju, ali smatra da mu je ova tehnika disanja pomogla da se usredotoči na stvari oko sebe.  

Možda te zanima... Kako bi izgradio mentalnu snagu, tjedan dana je prakticirao jednu vježbu tijekom hodanja Psiha i seks

Ponekad je koristio box disanje i više puta u danu

Iako tehniku disanja  obavio svako jutro, zatekao se kako ju redovito koristi nasumično tijekom dana. "Ponekad je to bilo zato što sam osjećao da mi se otkucaji srca previše ubrzavaju, ali ponekad je to bilo zato što sam trebao trenutak za opuštanje", opisao je James.

Koristio je i box disanje tijekom posla, posebno kada bi bio zaokupljen nekim zadatkom, što mu je također pomoglo da se opusti. Ali znao je koristiti ovu tehniku i dok bi šetao parkom te je zbog toga osjećao kao da je više povezan sa svijetom oko sebe. 

žena opuštanje Možda te zanima... Što se dogodi tijelu kada se opusti i riješi stresa? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.