Psiha i seks Seks i veze 21. rujna 2020.

Zašto neke žene vole svoje partnere, ali ne i seks s njima

Foto: shutterstock Neke senzacije i pojave nakon seksa mogu izazvati zabrinutost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neke žene vole svoje partnere, ali ne i seks s njima. Kada se pojavi taj problem u odnosima glavno pitanje koje si postavlja većina žena je: "Znači li moja niska seksualna želja da nešto nije u redu s mojom vezom?"

"Kao terapeut, često radim s klijentima koji pokušavaju shvatiti svoju nisku ili smanjenu seksualnu želju", objašnjava za Psychology Today Sarah Hunter Murray, psihologinja i iznosi problematiku ovog pitanja.

Je li došlo do iznenadne prekretnice ili postupne promjene u odnosu tijekom godina? Može li to biti nedostatak energije zbog  odgoja djece? Koliko na seksualnu želju utječu kultura i religija? Način na koji osoba upravlja stresom? Radni izazovi? Promjena zdravstvenog stanja? 

Pitanja koja je obuhvatila studija

U novoj studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Sex Research, Avigail Moor i njezine kolege s koledža Tel Hai u Izraelu intervjuirale su žene koje su rekle da su u dugim vezama i da su primijetile pad seksualne želje. Za studiju je bilo važno da žene imaju manju seksualnu želju u odnosu na svoje partnere. Autori su intervjuirali 15 žena u dobi od 25 do 59 godina. Većina je bila u braku sa svojim partnerima, a oko četvrtine je živjelo u partnerskoj zajednici. Sve ispitane žene trebale su biti u vezi najmanje godinu dana s prosječnom duljinom veze 3,5 godine. Otprilike polovica ispitanih imala je djecu.

Tijekom polustrukturiranih intervjua autori su sudionike pitali o:

a) kvaliteti njihove veze

b.) kako je na njihov odnos utjecala smanjena seksualna želja

c) objašnjenje kako se njihova želja smanjivala tijekom vremena

d) kako je to utjecalo na njih same i na njihovu vezu

e.) kako je na njih same utjecala činjenica da imaju smanjenu seksualnu želju

 f) kako su se kao par nosili s tim razlikama u spolnoj želji

Možda te zanima... Dva su načina kako žene postižu orgazam Psiha i seks

Ljubav nije isto što i seksualna želja

Sudionice su rekle da ih njihova seksualna želja nikada nije natjerala da posumnjaju u svoju vezu ili osjećaje prema partneru. Odnosno, seksualnu želju i ljubav prema partneru vidjele su kao potpuno nepovezane. Na primjer, jedna je sudionica rekla: "Nikad nisam sumnjala u vezu. I što sam starija to sam sigurnija u našu vezu." Više od polovice sudionica reklo je kako smatra da nesrazmjer u seksualnim potrebama ne utječe negativno na njihov odnos. Ova podskupina žena podijelila je da su imale dublje i prisnije veze sa svojim partnerom koje su nadilazile seksualne aktivnosti. Primjeri su obuhvaćali zajedničko snalaženje u roditeljstvu i životnim usponima i padovima, što su neke žene opisale kao održavanje svoje veze jakom, čak i ako su doživjele neke seksualne izazove.

Možda te zanima... Zašto se neki muškarci prave teško dostupni i kako prepoznati da s takvim imaš posla Psiha i seks

Moja niska želja, moj problem

Međutim i možda pomalo nažalost, kako bi shvatile smanjenje želje dok su bile u ljubavnoj vezi, mnoge su žene u ovom istraživanju krivile sebe za smanjeni seksualni interes. Tim su se ženama osjećaji krivnje i samookrivljavanja često javljali tijekom intervjua.

Horoskop_2 Možda te zanima... Kompatibilnost: Svaki horoskopski znak ima čak tri savršena partnera za sebe Psiha i seks

Pritisak na seks

Iako je više od polovice ispitanica smatralo da razlike u spolnoj želji nisu negativno utjecale na njihov odnos, autori su primijetili da je većina žena još uvijek osjećala određeni pritisak i napetost u svojoj vezi zbog različitih razina želja. Preciznije, unatoč tome što su imale veze koje su općenito opisane kao ljubavne, neke su žene u ovom istraživanju naznačile da još uvijek mogu iskusiti sukob sa svojim partnerom oko toga koliko je prošlo od njihovog posljednjeg seksa. Neke su žene također rekle da se brinu da je njihov partner osobno shvaćao njezinu nisku želju, čak i dovodeći u pitanje njezinu privlačnost i osjećaje.

tridesete Možda te zanima... Stvari za koje smo naprosto prestare kada prođemo tridesete Psiha i seks

Strategije za pronalaženje ravnoteže

Zbog različitih razina seksualne želje, žene u ovom istraživanju rekle su da bi ponekad pristale na seks, iako nisu bile toliko uzbuđene u pokušaju da zadovolje potrebe svog partnera. Neke su žene također razgovarale o izbjegavanju seksa ili mogućnosti spolnog odnosa, smišljajući izgovore zašto se seks ne može dogoditi, poput pretvaranja da su zaspale ili izbjegavanja tjelesne naklonosti ili dodira kako ne bi bile protumačene kao poziv na seks.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.