Psiha i seks Seks i veze 14. rujna 2020.

Zašto se neki muškarci prave teško dostupni i kako prepoznati da s takvim imaš posla

Foto: shutterstock Šteta je što se ne može nositi s bliskošću ili ima neki drugi problem s emocionalnom dostupnošću zbog kojeg se povlači. Njegovo nestalno ponašanje neće se naglo popraviti.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muškarci kao i žene ponekad se poigravaju s osobama koje im se sviđaju, a to rade zato što im se ne sviđaju dovoljno i zato što mogu. Otkrivamo koje su najčešće muške taktike poigravanja.

Jedna od stvari koju takav muškarac neće nikada napraviti je da te skroz odgurne od sebe. Iako osjećaš da tu nešto "ne štima" nije ti jasno što i ako ti se on dovoljno sviđa nalaziš različita opravdanja za njegovo ponašanje. Međutim to nije nikakva specifična i rijetka pojava. Mnogi se muškarci tako poigravaju svojim 'žrtvama' pa je nastao i mini rječnik pojmova. Ako, muškarac s kojim se viđaš radi neku od ovih stvari, najbolje bi ti bilo da prekineš svaki odnos s njim jer on vodi isključivo u povredu tvojih osjećaja.

  • Breadcrumbing (drobljenje kruha): Šalje ti koketne tekstove iz vedra neba da bi ti dao do znanja da misli na tebe, ali se ne može naći s tobom. 
  • Benching (rezervna klupa): Možda bi želio da mu budeš djevojka, ali trenutno te drži na rezervnoj klupi dok se ne uvjeri da negdje vani možda ipak ne vreba bolja prilika.
  • Stashing (igra skrivača): Čini se kao da ste u vezi, ali nisi upoznala njegove prijatelje ili obitelj i on te ne označava na društvenim mrežama. Drži vašu vezu podalje od očiju javnosti, a to radi zato jer ne želi da budeš dio njegova života. 
  • Phubbing (internet i telefon su središte njegova svijeta): Kad god ste zajedno, pozornost mu privlači treća strana, njegov telefon. Ubacivanjem telefona u vaš izlazak očito pokazuje da su kontakti iz njegova imenika zanimljiviji od tebe. 

Ono što muškarci postižu tim taktikama je da si mu na raspolaganju kad on to hoće i da si ti ta koja mora njega slijediti. Nikad ne napravi nešto toliko drastično i grubo da bi mogla pomisliti "ovaj tip nije vrijedan toga, neću se više viđati s njim". Umjesto toga, on zna u kojoj mjeri te može držati na distanci, a istovremeno ti dopušta da vjeruješ kako biste mogli imati zajedničku budućnost.

Možda te zanima... 8 znakova da te zarobio emocionalni manipulator Psiha i seks

Zašto se muškarci prave teško dostupnima?

Više je odgovora na to, a uglavnom se odnose na stilove vezivanja. Izbjegavajući stil imaju one osobe koje osjećaju pritisak kada im se netko previše približi. Zabrinuti stil imaju oni koji osjećaju tjeskobu kada im se osoba koju vole čini distancirana. Osobe s pouzdanim stilom vezivanja su one koje vjeruju svom odabraniku ili odabranici bez obzira je li uz njih ili je fizički daleko. Osobe s ovim posljednjim stilom vezivanja imaju najzdravije i najsretnije veze. Ugodna im je intima i ne smeta im povremena udaljenost.

Osobe s tjeskobnim stilom vezivanja imaju puno burnih veza, u takvim odnosima jedan partner odguruje drugog, a drugi mu se očajnički pokušava približiti. Ovaj stil stvara puno drame i uzrok je velikih nevolja.

Par_11 Možda te zanima... Laži kojima će te manipulativni narcisi, sociopati i psihopati natjerati da ostaneš Psiha i seks


Osobe s izbjegavajućim stilom vezivanja jako su sklone tehnikama poigravanja s partnerom i glumljenju teško dostupnih. Kad se netko osjeća kao da se mora zaštititi od ranjavanja ili kad osjeti potrebu da ima kontrolu, vjerojatnije je da će zaigrati na teško dostupnog.

Što ovo znači za tebe?

Osobe sa sigurnim stilom vezivanja nemaju tendenciju poigravanja s tuđim osjećajima i igranje igrica ih odbija. Ako te muškarac zove, ali se povlači čim stvari postanu intenzivne, priznaj sebi da imaš posla s tipom koji igra na kartu teško dostupnog. Umjesto takvog potraži osobu koja uživa u tvojoj blizini i ne reže žile kad odeš s prijateljicama u kino ili na putovanje. Takav muškarac će ti reći što misli bez da moraš tumačiti skrivene znakove i jedino s takvim možeš biti sretna.  Ljubav je puno lakša kad ne moraš igrati igre!

Ljubomora1 Možda te zanima... Situacije u kojima je ljubomora opravdana Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.