Psiha i seks Seks i veze 19. rujna 2020.

Dva su načina kako žene postižu orgazam

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dva su načina na koja se žena može uzbuditi. Jedan je taktilni, diranjem, a kod većine žena najosjetljivije su grudi, klitoris i vagina. Drugi je ‘napaljivanje’ mislima, kaže Vivienne Cass, autorica knjige “The Elusive Orgasm: A Woman’s Guide to Why She Can’t and How She Can Orgasm”.

"Naši su živci direktno povezani s mozgom i genitalijama, pa misli koje kreiraš u mozgu utječu na uzbuđenje. Važno je znati da će te neke misli uzbuditi, a neke će imati potpuno suprotan učinak. Da biste se lakše dovela do orgazma, zamisli u mozgu prekidač koji možeš uključiti ili isključiti", objašnjava autorica. Da bi ga uključila, maštaj. Važno je naučiti što te uzbuđuje.

Vagina-Zena Možda te zanima... Otkrij što je vaginalni detoks i kako ga možeš napraviti kod kuće Zdravlje

"Zatvori oči. Razmišljaj o nekome tko ti je seksi. Prisjećaj se nekog trenutka koji te je uzbudio i u kojem si uživali ili neke scene iz filma ili knjige koja ti je seksi", kaže. Objašnjava da ćeš, razmišljajući na taj način, odaslati pozitivne, uzbuđujuće signale prema klitorisu. No ono što će te “ohladiti” je razmišljanje o seksu kao o nečemu što je loše, krivnja jer uživaš, kao i pretjerano razmišljanje o tome da ne možeš doživjeti orgazam. No ne smiješ se previše koncentrirati na zadovoljavanje partnera, a svoje potrebe zapostaviti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Osjećaš li se privlačnom partneru i to će podići uzbuđenje. Spoznaja da te želi pomoći će ti da se fokusiraš na svoje seksualne osjećaje. A što si uzbuđenija, to ćeš se i ti više fokusirati na aspekte partnera koji su ti najprivlačniji. Psihološke i fiziološke promjene, kao vlažnost kod uzbuđenosti, dolaze zajedno – objašnjava autorica.

Među glavnim razlozima zbog kojih žene teško doživljavaju orgazme je pretjerana briga o drugim stvarima, nedovoljno znanja o tome kako se uzbuditi, ali i nedostatak vremena za “napaljivanje”, tvrdi autorica.

"Postoji više načina na koje možeš iskusiti orgazam nego što postoji recepata za kolače. Sve ovisi o tvom raspoloženju, atmosferi, koliko je partner sposoban, koji ti je dan u ciklusu te mnogim drugim faktorima koji utječu na to kako razmišljamo, a znamo da je ‘napaljenost’ povezana baš s mislima", zaključuje autorica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      zizag

      pa naravno da su dva..... sama ili sa nekim....

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.