Psiha i seks Moje emocije 09. rujna 2019.

Vještičji sat, što se to događa i zašto se budiš između tri i četiri sata ujutro?

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Razna pravila vrijede u različitim tradicijama i na različitim mjestima.

Najčešće spominjana teorija jest da su vještice, demoni i duhovi najaktivniji između tri i četiri sata ujutro, što se u starim vjerovanjima zapadnokršćanske tradicije smatra vještičjim ili demonskim satom. Neke druge teorije navode da je vještičji ili demonski sat točno u 02:16, 03:00 ujutro, 03:15 ili 03:33 ujutro.

No, što se zapravo događa za vrijeme tog sata?

Fraza "vještičji sat" prvi put je spomenut oko 1835. godine. Stara vjerovanja nalažu da se unutar vještičjega sata podiže granica između duhovnog i fizičkog zbog čega duhovi lakše mogu 'putovati' iz jednoga u drugi svijet.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Vještice, vračari i čarobnjaci onda "bacaju čarolije", a termin Witching hour usvojen je i unutar filmske industrije te se koristi u filmovima kao što je The Conjuring kada sat staje u 03:07 ujutro ili u filmu The Exorcism of Emily Rose kada također dolazi do stajanja sata u periodu između 03:00 i 04:00 sata.

Možda te zanima... 7 glavnih vjerovanja o snovima sjevernoameričkih Indijanaca Psiha i seks

U navedenom vremenskom terminu događa se najveći broj zabilježenih smrtnih slučajeva u bolnicama, piše Gostica. Slučajevi paralize sna (osjećaja da smo budni i da ne možemo pomaknuti niti jedan djelić tijela) također se javljaju oko navedenog vremenskog perioda, a u srednjem vijeku (mračno doba), praznovjerni ljudi vjerovali su da su vještice i demoni zapravo odgovorni za paralizu spavanja.

Također, žene koje bi u to doba bile uhvaćene izvan svoje kuće nekada su se pogubljivale zbog pretpostavke da su vještice.

Možda te zanima... Psihologinja za snove otkriva: " Proročki snovi su upozorenje koje šalješ budnoj sebi"! Psiha i seks Možda te zanima... Napitak za vještice: Smoothie s đumbirom, cimetom i bundevom Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.