Psiha i seks 09. svibnja 2024.

Utječe li vaša osobnost na vaš seksualni život?

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno niste razmišljali o tome, ali vaša osobnost može ozbiljno pomoći ili naškoditi vašem seksualnom životu.

Čak 43 posto žena pati od seksualne disfunkcije (nizak libido, rijetki orgazmi, bolni snošaji), a prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Sexual Medicine, uzrok tome može biti i njihova osobnost. Lako je uočiti poveznicu, jer nitko baš ne želi spavati s nekim tko je jednostavno grozna osoba, a i mala je vjerojatnost da ćete nekoga privući ako se samo žalite i ogovarate druge ljude.

Prethodna istraživanja pokazala su da loše zdravlje i bolesti, poput dijabetesa, mogu pridonijeti seksualnoj disfunkciji ili poremećaju. No, malo se zna o tome koliko nečija osobnost i reagiranje na stresne situacije može utjecati na seksualni život. Stoga su istraživači ispitali 50 žena koje su se liječile zbog seksualne disfunkcije.

Podvrgnute su testovima osobnosti kako bi se vidjelo s kojim se karakteristikama najviše poistovjećuju — ekstrovertiranost, susretljivost, savjesnost, emocionalna stabilnost i otvorenost prema iskustvu — a zatim su trebale ocijeniti svoje obrambene mehanizme.

Ovisno o tome kako se ponašamo u određenim situacijama, kaže studija, možemo povećati ili smanjiti stres u njoj. Zbog toga je briga o sebi toliko važna, čak vam može pomoći da dođete do seksa.

Na temelju odgovora žena, istraživači su otkrili da su one bez sklonosti ekstrovertnosti - sklonosti koje se obično smatraju pozitivnima, otvorenima i energičnima - imale lošiju seksualnu funkciju.

Isto je vrijedilo i za žene koje se s određenim situacijama suočavaju na negativan način, naprimjer korištenjem supstanci i okrivljavanjem sebe. Drugim riječima, zadovoljavajuće razine vašeg seksualnog života mogu biti određene time koliko ste općenito pozitivni. Evo razloga da na neko vrijeme napravite pauzu od spojeva u slučaju da vas to iscrpljuje, jer ako ste negativni, bit će vam još gore.

Više ste introvert? Bez brige. "Zaključila sam da su žene koje su otvorene za nova iskustva imale bolji seksualni život.", kaže Mary Jane Minkin, dr. med., klinička profesorica na Yale University School of Medicine, o nalazima studije. "I ja vjerujem u to. Stoga bih potaknula žene da budu što zdravije u svim aspektima života, a time i otvorenije prema novim iskustvima, i imat će bolji seksualni život". Možda biste tom tihom, štreberskom tipu trebali dati priliku. Možda se isprva ne čini kao vaš tip, ali mogao bi vas iznenaditi, a vaš seksualni život će vam biti zahvalan na tome.

Možda te zanima... Na što bi vaše seksualne fantazije mogle ukazivati? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.