Psiha i seks Seks i veze 23. lipnja 2018.

Ups... Boli me tijekom seksa! Stručnjaci stižu u pomoć

Sex1_1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Obratila nam se čitateljica koja, otkako je stupila u spolne odnose, osjeća jaku bol prilikom seksa. Specijalistica ginekologije dr. sc. Senka Sabolović Rudman objasnila je kako se radi o poremećaju koji se može naći kod otprilike dvije trećine svih spolno zrelih i aktivnih žena. Jesu li uzrok tome psihološki razlozi, pojasnila je seksualna terapeutkinja dr. sc. Tanja Jurin

Upit čitateljice

Čitateljica nam je rekla kako ima 24 godine te od svog prvog spolnog odnosa ima dispareuniju. ''Otišla sam na pregled kod svog ginekologa te su mi Papa test, UZV pregled i bimanualni uredni i nije mi utvrđena infekcija. Najprije sam mislila da su posrijedi psihološki razlozi, no nije tako - tijekom spolnog odnosa sam opuštena, a svejedno osjećam jaku bol. Možete li mi reći bih li trebala uzimati neke preparate tipa lubrikante, analgetike ili nešto drugo? Hvala!'', pitala je čitateljica.

''Iako je to vama vjerojatno slaba utjeha, dispareunija se smatra najčešćim disfunkcijskim poremećajem i može se naći kod otprilike dvije trećine svih spolno zrelih i aktivnih žena'', odgovorila joj je specijalistica ginekologije i opstetricije te specijalistica uže fetalne medicine i opstetricije dr. sc. Senka Sabolović Rudman. Prema definiciji, dispareunija podrazumijeva bol u predjelu spolnih organa žene i/ili u donjem dijelu trbuha neposredno, tijekom ili nakon spolnog odnosa. ''Rjeđe, u težim slučajevima se javljaju mučnina i povraćanje. Zbog toga poremećaj može rezultirati prorjeđivanjem ili čak prestankom seksualnih odnosa jer nelagoda i bol poništavaju zadovoljstvo seksualnog odnosa.''

Libido | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Žene u vezama mogu izgubiti zanimanje za seks već nakon godinu dana.

Psihička podloga poremećaja?

Dispareunija može biti trajna ili povremena te prema etiološkom čimbeniku, navodi dr. sc. Senka Sabolović Rudman, može biti uzrokovana psihičkim poremećajima i organskim bolestima. ''Psihički uzroci dispareunije su najčešći. Nažalost, nije dovoljno opuštanje da bi se mogla eliminirati psihička podloga poremećaja. Problem je puno složeniji i obično se radi o posljedicama odgojnih poremećaja, seksualnih traumi i drugih poremećaja kojih smo možda samo dijelom svjesni. Međutim, ne treba zanemariti niti mogućnost da se radi o organskoj podlozi poremećaja, odnosno da je poremećaj rezultat realnog poremećaja koji je moguće objektivizirati.''

Brojni su mogući organski razlozi za dispareuniju, a najčešći su vulvovaginalne infekcije, nedovoljna vlažnost sluznica, hipoestrogenizam, endometrioza, miomi, odstupanja u građi (urođena ili stečena), neelastičnost rodnice itd. ''Jasno je stoga da su obrada i liječenje dispareunije složeni. Obično se govori o multidisciplinarnom pristupu (uključivanje liječnika više specijalnosti), odnosno ginekologa, urologa i psihijatra. Način liječenja ovisi o etiološkom čimbeniku - poželjno je utvrditi razlog nastanka dispareunije te tada provesti ciljanu (etiološku) terapiju. Prema navedenom, mislim da su sam ginekološki pregled i Papa test u svakom slučaju nedovoljna obrada.'' Napomenula je čitateljici kako tijekom odnosa može koristiti različite, u vodi topive lubrikante, no da će oni značajno pomoći samo ako se radi o nedovoljnoj vlažnosti rodnice i stidnice.

Možda te zanima... 5 stvari koje nikako ne bi smjela koristiti kao lubrikant Psiha i seks Najbolje poze za žene Možda te zanima... Stručnjak objašnjava: Treba li mokriti prije ili poslije seksa? Zdravlje

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

Oštra bol, žarenje i grčevi

Specijalistica kliničke psihologije i seksualna terapeutkinja dr. sc. Tanja Jurin pojasnila je kako se dispareunija može javiti u bilo koje životno doba. ''Bol se najčešće opisuje kao žarenje, oštra bol, pečenje ili grčevi te se može osjetiti u različitim dijelovima, odnosno izvana, unutar rodnice, duboko u zdjelici ili u trbuhu.'' Napomenula je kako ovaj poremećaj ima nešto više jasnijih organskih uzročnika u odnosu na ostale seksualne poremećaje:

 • Infekcije - Bakterijske i gljivične infekcije su najčešći uzrok bolnog snošaja.
 • Uterus u retrofleksiji (maternica na zadak) - Neke žene koje imaju maternicu nagnutu na zadak osjećaju bol za vrijeme snošaja. To se događa kada penis udari u cerviks ili maternicu.
 • Endometrioza - Tkivo u maternici i trbušnoj šupljini.
 • Vulvodinija - Kod ovog stanja vulva je hipersenzitivna i ekstremno osjetljiva na dodir.
 • Nedostatak estrogena - Za vrijeme menopauze sluznica vagine postaje tanja i smanjuje se količina vaginalne sluzi, što izaziva trenje i bol.
 • Upala mjehura i mokraćnih puteva
 • Neki lijekovi kao što su antihistaminici, antidepresivi i antihipertenzivi mogu utjecati na količinu vaginalne sluzi, kao i na razinu seksualne želje i uzbuđenja. 

Drugi mogući uzročnici: 

 • Needuciranost - Prerani snošaj u kojem nije izazvan dovoljan stupanj uzbuđenosti
 • Grubost partnera
 • Neprorađene seksualne traume iz prošlosti (moguće zlostavljanje)
 • Neriješeni osjećaji vezani uz neugodna seksualna iskustva 
 • Problemi u odnosu među partnerima
 • Strah od ponovljene boli
 • Negativni stavovi i/ili predodžbe prema seksu mogu smanjiti uzbuđenje i vlaženje te time povećati vjerojatnost javljanja boli
 • Druge seksualne smetnje (smanjena seksualna želja ili seksualna averzija; smetnje uzbuđenja i vlaženja) mogu prethoditi i povećati vjerojatnost bolnog iskustva povezanog sa seksualnom aktivnošću

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Što se može učiniti? 

Kako bi se smanjila neugodna bol pri spolnom odnosu, dr. sc. Tanja Jurin savjetuje sljedeće:

 1. Potrebno je provjeriti postoje li neki tjelesni problemi, bolesti koji dovode do pojave boli, stoga je uvijek dobro potražiti stručno mišljenje ginekologa. Ako je riječ o nekom akutnom stanju, potrebno ga je liječiti. 
 2. Ako se ne utvrde organski uzroci, a bol je prisutna te izaziva određenu razinu uznemirenosti i problema u partnerstvu, svakako je dobro potražiti stručnu pomoć (najbolje osobu koja je educirana u području seksualnih smetnji ili problema). 
 3. Pokušaj sebe i partnera educirati o tome što je dispareunija. Nastoj o tome otvoreno razgovarati s partnerom. Pokušaji da se bol prevlada tako da se trpi, nažalost neće pomoći u ovom slučaju. 
 4. Od koristi može biti vježbanje Kegelovih vježbi (čija je svrha jačanje mišićnog tkiva koje okružuje početak rodnice), vježbe relaksacije u kojima ćeš opušteno pristupiti seksualnoj stimulaciji.
 5. Ako je problem u ovlaživanju, odaberi pomoć u vidu sredstava za poticanje vlaženja (lubrikante). 
 6. Pokušaj s aktivnostima masturbacije i provođenja vježbi koje smanjuju napetost i povećavaju erotsku opuštenost.

Saznaj koji su ostali uzročnici smanjene seksualne želje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.