Psiha i seks Seks i veze 09. prosinca 2022.

Detaljan vodič za doživljavanje višestrukih orgazama

Ženski orgazam
Foto: Guliver/Shutterstock Shvati da je tvoj užitak važan i nemoj se zadovoljiti partnerom koji ne uvažava tvoje potrebe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Potpuno je moguće doživjeti više od jednog orgazma, ali možda će vam trebati malo više prakse

Iako neki smatraju da je višestruki orgazam nešto poput jednoroga - nisu sigurni ni da li postoji, a ako i postoji, još ga nisu vidjeli, oko 15 posto žena izjavilo je da su ga doživjele, napominje Rachel Needle, licencirana psihologinja i seksualna terapeutkinja.

Da bi doista razumjela kako se događaju višestruki orgazmi, važno je prvo razumjeti što se točno događa tijekom orgazma. Kad žena doživi orgazam - koji obično traje između 13 i 51 sekundi - mišići se naprežu i stežu, a genitalni mišići, maternica i vagina doživljavaju ritmičke kontrakcije, kaže Alyssa Dweck, ginekologinja sa sjedištem u okrugu Westchester, u New Yorku.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Kada su u pitanju senzualni seksualni položaji, položaj kornjače je daleko na vrhu

Iako se to razlikuje od žene do žene, tijekom višestrukih orgazama, tvoje tijelo ponavlja taj isti ciklus ili u naglom slijedu ili s prekidom između svakog orgazma. "Drugim riječima, neke žene ostaju uzbuđene između mišićnih kontrakcija, a druge se opuštaju i ponovno pokreću, ali tijekom istog seksualnog susreta", kaže dr. Dweck.

Za većinu žena višestruki orgazam je teško postići. Često je razlog tomu krivo razmišljanje o orgazmu. "Prema orgazmu se odnosimo kao prema vrhuncu seksa i mnogi od nas prestaju se seksualnom aktivnošću nakon što postignemo veliko "O", kaže Jessica O'Reilly, stručnjakinja za seks iz Toronta. No, iako je i jedan orgazam ponekad teško postići, većina žena je sposobna doživjet ih više.

Poze za ženski orgazam Možda te zanima... 5 najboljih seks poza za postizanje vrhunskog orgazma! Psiha i seks

Koliko orgazama realno možeš imati?

Nema ograničenja koliko orgazama možeš imati tijekom jednog seksualnog odnosa, "osim ti vam ponestane vremena", kaže O'Reilly. "Čini se da su dva ili tri najčešće navedena, prilikom ispitivanja, pri tome da je svaki sljedeći orgazam manje intenzivan", kaže dr. Dweck.

Postoji li više vrsta orgazma?

Općenito govoreći, postoje dvije glavne vrste višestrukih orgazama: serijski, kada imaš jedan orgazam odmah iza drugog, i uzastopni kada postigneš prvi orgazam, a nekoliko minuta kasnije drugi, kaže Janet Brito, licencirana klinička psihologinja i seksualna terapeutkinja iz Centra za seksualno i reproduktivno zdravlje na Havajima.

Stvari koje se mogu dogoditi nakon seksa Možda te zanima... Žene otkrivaju u kojoj pozi najlakše dožive orgazam Psiha i seks

Ostale vrste višestrukih orgazama uključuju:

Klitoralni orgazam - nastaju nakon izravne ili neizravne stimulacije klitorisa na serijski ili uzastopni način.
Kombinirani orgazam - nastaju nakon istodobne ili polu istodobne stimulacije klitorisa i vagine.
Izmiješani orgazam - nastaju kada se istodobno stimuliraju dva ili više erogenih dijelova tijela - poput klitorisa, tačke G ili bradavica - kaže dr. Brito.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Neke žene (uključujući Lady Gagu) izvijestile su da su sposobne pomisliti na orgazam i doživjeti ga. Zvuči li to kao san? Pa, postoji neka znanost koja to podupire

Kako doživjeti višestruke orgazme

E sad škakljivi dio: kako uopće postići višestruki orgazam. Ključno je zapravo ostati uzbuđen, kaže Needle. Evo nekoliko načina pomoću kojih možeš postići taj dvostruki (ili trostruki, ili četverostruki) orgazam:

Odmori svoju, previše stimuliranu, erogenu zonu

Ako si već imala jedan orgazam, vjerojatno ćeš osjetiti osjetljivost klitorisa koja se pojavila kod stimulacije klitorisa tijekom tog prvog orgazma. Dakle, ako ideš na drugi orgazam, uzmi kratku pauzu.

Zgrči mišiće zdjelice

Za vrijeme prvog orgazma, diši polako i duboko dok stežeš mišiće zdjelice. "Neki ljudi govore da zbog navedene tehnike osjećaji tijekom orgazma traju duže i da mogu rezultirati sljedećim orgazmom ili dva (ili više)", kaže O'Reilly.

Možda te zanima... 9 stvari trebaš znati o zdjelici kako bi vagina ostala u formi Psiha i seks

Ostani u tom "trenutku"

"Kako bi povećala svoje šanse za više od jednog orgazma, ostani "u trenutku" nakon prvog orgazma", kaže Needle. Usredotoči se na senzualne misli, a što god učinila, dodaje, nemoj vršiti pritisak na sebe da postigneš višestruki (ili čak jedan) orgazam. "To samo po sebi može rezultirati manjom vjerojatnošću da ćeš ih postići", kaže Needle.

Razgovaraj sa svojim liječnikom ako imaš slabu želju za seksom

Ako ti je teško uzbuditi se, obrati se svom liječniku za savjet. Možda neki od trenutnih lijekova (poput antidepresiva) ili zdravstveno stanje (recimo, poremećaj spavanja, dijabetes ili anksioznost) može potiskivati ili narušiti tvoju seksualnu želju. 

Zena_17 Možda te zanima... 9 razloga zbog kojih često izostaje orgazam Psiha i seks

Ali zapamti - više orgazama ne znači nužno i veće seksualno zadovoljstvo

Koliko god ti se svidio višestruki orgazam ili ideja o njemu, moraš znati da svi imaju različita tijela koja različito reagiraju na osjet. Poanta je pronaći ono što za tebe djeluje i ono što za tebe seks čini ugodnijim. "Ne morate brojati svoje orgazme", kaže O'Reilly. "Jednostavno eksperimentirajte s različitim tehnikama i uživaj u iskustvu i procesu."

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.