Psiha i seks Moje emocije 10. siječnja 2020.

Terapija smijehom: Brži oporavak od bolesti, snižava razinu hormona stresa

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Početak je godine i još uvijek se u zraku osjeća miris i žar blagdanskih dana. Pomalo nostalgični ispratili smo staru i dočekali Novu godinu i svatko ima neka očekivanja i ostvarenja svojih snova. Čini mi se kao da ulazimo u sasvim novu energiju te da ova godina donosi sasvim drugu dimenziju života, kao da se osjeća jedna kvalitetnija i smirenija vibracija na Zemlji.

Poželjela sam da ova godina donese svima puno radosti, ostvarenje snova i puno, puno smijeha. Navodno su rađeni eksperimenti s bolesnicima koji su gledali samo komedije, mali kućni video i sve je bilo orijentirano na humor. Oni su se vrlo brzo oporavili za razliku od druge grupe pacijenata s istom dijagnozom koji su tretirani na klasičan način. Smijeh je jedan od najboljih i najjednostavnijih načina za smanjenje svakodnevnog stresa, odnosno on smanjuje hormone stresa i vraća nas u sadašnji trenutak. Osim što se osjećamo bolje, umanjujemo depresiju i anksioznost.

Postoji metoda koja je kombinacija vježbi smijeha i pravilnog disanja, a koja nam omogućava da u trenutcima opuštanja, radosti i unutarnjeg zadovoljstva, isključimo um i iskreno se predamo smijehu.

Možda te zanima... Kako prepoznati iskren i lažan osmijeh? Psiha i seks

“U prirodi sve samo čeka na tvoj smijeh. Kada se smiješ cijela priroda se smije s tobom. On odzvanja i odjekuje i to je zaista dragocjenost života. Kada stvari idu kako treba, svi se mogu smijati, ali ako se možeš smijati i kada se sve raspada, to je evolucija i rast", Sri Sri Ravi Shankar.

Smijeh_2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada se dijete rodi, njegova prva društvena aktivnost je smijeh. Smijući se ono postaje dio društva, a kada majka vidi da se dijete smije, ona postaje sretna jer to znači da ima zdravo i napredno dijete. Postoji velik broj ljudi koji se ne mogu smijati jer su žalosni, a često ne mogu ni plakati. Osoba koja je zablokirana, ne može izraziti osjećaje ni na koji način, ni riječima, ni kroz smijeh, ni kroz suze. Ponekad je to vezano i s egom, a i pretpostavkom kako društvo treba ozbiljne ljude jer, ako imaš smisla za humor, možda nisi dovoljno sposoban i odgovoran.

Možda te zanima... Ako ti je blokirana srčana čakra, ne možeš izraziti osjećaje smijehom! Kolumne

Društvo je nametnulo kriterije kako za smijeh uvijek treba biti razlog jer ako se smiješ, a drugima nije smiješno, misle da si pijan ili poremećen. Ponekad možemo osjetiti bljeskove radosti i sreće pa je sasvim prirodno da se smiješimo, a to može prerasti i u euforični smijeh jer to je jednostavno narav našeg bića i sredstvo opstanka. Vicevi su izmišljeni kako bi nas nasmijali. Smijeh donosi dodatnu energiju koja iz naše nutrine izlazi na površinu, a navodno se i negativne misli tada raspršuju. Ako se smijemo istinski, čisto, od srca, tada tijelo, um i cijelo naše biće uživa, a mi postajemo ekstatični.

Možda te zanima... Klaunovi otkrivaju: Ovih 5 vrsta osmijeha razvedrit će ti dan Ljepota i relax

Osho, poznati indijski mistik i spiritualni učitelj, rekao je: "Onog dana kada se čovjek zaboravio smijati, kada se zaboravio igrati, kada je zaboravio na ples, on više nije bio čovjek. On je spao na podljudsku vrstu. Igra je njega činila lakim, ljubav ga je vedrila, smijeh mu je davao krila. Plešući veselo, on može dotaći najudaljenije zvijezde. On može spoznati pravu tajnu života.“

Možda te zanima... Kako prakticirati kreativnu vizualizaciju i kako funkcionira zakon privlačnosti Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.