Kolumne 01. kolovoza 2018.

Ako ti je blokirana srčana čakra, ne možeš izraziti osjećaje smijehom!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Smijeh je jedan od najboljih i najjednostavnijih načina za smanjenje svakodnevnog stresa, odnosno on razgrađuje hormone stresa i vraća nas u sadašnji trenutak.

Kada se smijemo osjećamo se bolje, umanjujemo depresiju i anksioznost. Postoji metoda koja je kombinacija vježbi smijeha i pravilnog disanja, a koja nam omogućava da u trenutcima opuštanja, radosti i unutarnjeg zadovoljstva, isključimo um i iskreno se predamo smijehu. 

“U prirodi sve samo čeka na vaš smijeh. Kada se smijete cijela priroda se smije s vama. On odzvanja i odjekuje i to je zaista dragocjenost života. Kada stvari idu kako treba, svi se mogu smijati, ali ako se možete smijati i kada se sve raspada, to je evolucija i rast.”

Sri Sri Ravi Shankar

Kada se dijete rodi, njegova prva društvena aktivnost je smijeh. Smijući se on postaje dio društva, a kada majka vidi da se dijete smije, ona postaje sretna jer to znači da ima zdravo i napredno dijete.

Postoji velik broj ljudi koji se ne mogu smijati jer su žalosni, a često oni ne mogu ni plakati. Osoba kojoj je blokirana srčana čakra, ne može izraziti osjećaje ni na koji način, ni riječima, ni kroz smijeh, ni kroz suze.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ponekad je to vezano i s egom, a i pretpostavkom kako društvo treba ozbiljne ljude jer, ako imaš smisla za humor, možda nisi dovoljno sposoban i odgovoran.

Društvo je nametnulo kriterije da za smijeh uvijek treba biti razlog jer ako se smiješ, a nekima nije smiješno, misle da si pijan ili poremećen. Ponekad možemo osjetiti bljeskove radosti i sreće pa je sasvim prirodno da se smiješimo, a to može prerasti i u euforični smijeh jer to je jednostavno narav našeg bića i sredstvo opstanka. 

Vicevi su izmišljeni kako bi nas gurnuli u smijeh jer on donosi dodatnu energiju koja iz naše nutrine izlazi na površinu, a i negativne misli se tada raspršuju. Ako se smijemo istinski, od srca, tada tijelo, um i cijelo naše biće uživa, a mi postajemo ekstatični.

Možda te zanima... Komičari "liječili" ljude smijehom kroz zagrebačke tramvaje Ljepota i relax Možda te zanima... Klaunovi otkrivaju: Ovih 5 vrsta osmijeha razvedrit će ti dan Ljepota i relax

Smijeh pomlađuje

Ljudsko lice ima 57 mišića od kojih svaki s vremenom slabi jer ih stalno ne koristimo . Vježbanje i pokretanje mišića lica pomaže u vitalnosti kože jer se na taj način pokreće proces regeneracije stanica kože. Uz smijeh, zdravu prehranu, dosta tekućine i dovoljno sna, sigurno ćete se pomladiti. Ako se pak dovoljno ne smijete pokušajte to popraviti vježbama za bolji tonus mišića lica.

Vježba

Nasmiješi se intenzivno, a rubove usana pomiči prema gore. Kada god se nasmiješ trebala bi osjetiti lagano zatezanje mišića lica. Ostani tako u osmjehu nekoliko trenutaka pa opusti mišiće. Ovu vježbu ponovi dvadesetak puta.

Smijeh iscjeljuje

Rađeni su eksperimenti s bolesnicima koji su gledali samo komedije, slušali viceve i bili okruženi pozitivnim i veselim ljudima i sve je bilo orijentirano na zabavu i smijeh. Oni su se vrlo brzo oporavili za razliku od druge grupe pacijenata, istih dijagnoza koji su tretirani na klasičan način

Osho, poznati indijski mistik i spiritualni učitelj, rekao je: „Onog dana kada se čovjek zaboravio smijati, kada se zaboravio igrati, kada je zaboravio na ples, on više nije bio čovjek. On je spao na podljudsku vrstu. Igra je njega činila lakim, ljubav ga je vedrila; smijeh mu je davao krila. Plešući veselo, on može dotaći najudaljenije zvijezde. On može spoznati pravu tajnu života“

Više savjeta kako postići harmoniju tijela i duha možeš pronaći u knjizi Biserke Blašković "Savršeni put do iscjeljenja", na biserkablaskovic.com i Alternativnom centru Hareom (Garićgradska 14, Zagreb, 01 30 94 404)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.