Ljepota i relax Wellness 10. travnja 2018.

Komičari "liječili" ljude smijehom kroz zagrebačke tramvaje

Foto: Denis Rajčić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobro je ponekad napraviti nešto čega nas je bar malo strah i izaći iz svoje zone komfora te osjetiti onaj adrenalin "životne živosti". Kako svi znamo da je u tramvajima uvijek trula atmosfera, ovi su komičari odlučili darivati smijeh u cijeni karte. Švercerima je bilo gratis!

Naime, kao skupina divnih pozitivnih luđaka izveli smo pravu ''diverziju'' i postavili eksploziju smijeha i tramvaj ZETa na kratko pretvorili u Zabavni Električni Tramvaj!

Kako je to sve izgledalo u praksi, kad smo uletjeli u tramvaj br. 17 - početak diverzije je bila Zagrepčanka, a završetak Trg žrtava fašizma (koji se u tom trenutku pretvorio u Trg žrtava našeg smijeha) - pogledajte u ovom videu:

Smijeh ne samo da je najbolji lijek bez nuspojava, nego vam može pomoći i kod mršavljenja, jer sat vremena gromoglasnog smijeha sagorijeva 500 kalorija!

To uopće ne čudi jer istraživanja pokazuju da se čak 400 mišića u tijelu pokreću dok se smijemo. Ukratko, ništa na svijetu ne djeluje tako brzo i pozitivno kao smijeh.

Evo kako smijeh trenutno utječe na naše tijelo? 

Lice - Kad se osmijeh pretvori u smijeh koji potresa cijelo tijelo, to izaziva kontrakciju mišića lica, što stimulira potkožne krvne žile, poboljšava protok krvi i dovodi krv u mozak.

Mozak i hormoni - Tijekom smijanja, smijeh jača dotok kisika i hranjivih tvari u mozak, te oslobađa hormone sreće (serotonin i endorfin - koji se oslobađaju i tijekom tjelovježbe). Posljedica je da se osjećamo euforično. Smijeh smanjuje hormone stresa, kortizol i adrenalin, koji mogu uzrokovati kronični umor, nesanicu, anksioznost i depresiju.

Srce - Smijeh štiti od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih problema, tako što smanjuje visoki krvni tlak i uravnotežuje ga. Regulira srčani ritam i poboljšava cirkulaciju, stimulira živčani sustav i aktivira metabolizam. 

Mišići – dok se smijemo naš organizam je bolje opskrbljen kisikom, a zbog boljeg rada pluća dolazi do prokrvljavanja organizma. Pri tome mišići trbuha rade kako bi pomogli istisnuti zrak iz pluća, a tijekom smijanja su mišići lica i trbuha izuzetno napeti, što troši kalorije.

Smijeh je pravi antidepresiv i najbolji lijek protiv stresa, jer smiruje i opušta tijelo - zbog čega se osjećamo veseli i puni zdravlja.

Zato se (na)smijte što češće – i svijet će se smijati s vama!  

Hvala svim kolegama komičarima (i jednoj komičarki) koji su sudjelovali, u ovom za mene neprocjenjivom iskustvu, zbog čega imaš onaj super feeling koji te drži cijeli dan: Sara Smojver, Joža Gudbajs Vrban, Marko Petar Orešković, Mario Šantek, Filip Ratković, Filip Ivandić i Noel Kondres!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.