Psiha i seks 27. lipnja 2024.

Što je unakrsni ili "crossover" stres i kako može naškoditi vašoj vezi?

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jeste li ikada osjetili stres vašeg partnera zbog posla kao da je vaš vlastiti? To se zove unakrsni stres i nepotrebno je reći da nije ugodno iskustvo. Empatični parovi koji emocionalno podupiru jedno drugoga i ulažu u zajedničku dobrobit mogu biti pokazatelj zdravog odnosa, ali preuzimanje stresa koji nije naš također može stvoriti dodatne probleme.

Što je točno "crossover" stres i kako može naštetiti vezama, objasnila je  dr. Courtney Tracy, ovlaštena psihoterapeutkinja i osnivačica Exist centara. "Unakrsni stres je kada se stres iz jednog dijela vašeg života, poput posla, počne pretapati u drugi dio, poput vremena s obitelji. To je kada se granice između vaših različitih uloga zamagljuju i čini se da to ne možete izbjeći bez obzira gdje se nalazite", rekla je dr. Tracy za Glam.

Ovo prenošenje stresa iz jednog okruženja u drugo možda isprva nije vidljivo i može ga biti teško prepoznati u ranim fazama. "Ova vrsta stresa vam se prikrade jer jednostavno ne možete više pronaći neko vrijeme ili mjesto gdje se možete istinski opustiti i osjećati se bezbrižno. Zamislite ruksak pun briga koji samo postaje sve teži. Bez obzira gdje se nalazite ili što radite, ne možete ga odložiti", objasnila je dr. Tracy.

"Crossover" stres može oslabiti vašu vezu ako se ne kontrolira

Ako stres na radnom mjestu - ili stres iz bilo kojeg drugog vanjskog izvora - ne kontrolirate, vi ili vaš partner možete početi doživljavati i samu vezu kao izvor nemira. To "prelijevanje" bi moglo izgledati poput povećanih sukoba, problema u komunikaciji ili zatvaranja u sebe jednog ili oba partnera. "Stalni osjećaj stresa može vas učiniti razdražljivijima i manje strpljivima, što može dovesti do više svađa i manje sretnih trenutaka s onima do kojih vam je stalo", rekla je dr. Tracy .

U principu, ako vam je stres zbog posla jednostavno prevelik i niste u stanju funkcionirati sa svojim partnerom ili obitelji, vrijeme je da razmislite je li to znak "burnouta" (izgaranja) i da li je taj posao dobar za vas. Učinite to prije povratnog učinka stresa koji može duboko utjecati na vaš odnos. "Možda ćete se povući u sebe ili ćete na određene situacije reagirati oštrije, ne zato što želite odgurnuti svoje voljene, već zato što ne možete podnijeti toliku količinu stresa", objasnila je dr. Tracy. "S vremenom to može  negativno utjecati na povjerenje i podršku koju imate u vezi, iako ne želite da se to dogodi."

Možda te zanima... 10 mudrih savjeta zbog kojih će ti život biti puno lakši Psiha i seks

Zdrave granice između posla i privatnog života ključne su za izbjegavanje unakrsnog stresa

Postoje trenutci na poslu poput velikih gužvi u određenom dijelu godine ili oko velikih projektnih rokova, kada je pritisak na radnom mjestu neizbježan, a tragovi tih stresnih situacija pratit će vas i  kući. Međutim, radosne aktivnosti i hobiji mogu ublažiti dio ovog pritiska i stvoriti bolju ukupnu ravnotežu između posla i privatnog života, što je zdravo iz mnogo razloga. "Ključno je napraviti jasnu granicu između radnog i osobnog vremena kako biste to riješili", rekla je dr. Courtney Tracy. "Probajte raditi ono što volite ili vježbajte i to vam može pomoći da se opustite, kao i razgovor s nekim tko vas razumije", dodala je Tracy.

S druge strane ako ste vi ona osoba koja preuzima partnerov stres, možda ćete morati uspostaviti emocionalne granice. Naprimjer, razmišljajte o sebi kao o stupu za svoju drugu polovicu umjesto da apsorbirate tjeskobu u vezi. Štoviše, mogu postojati i slučajevi u kojima unakrsni stres ukazuje na to da taj posao jednostavno nije u skladu ni s vašom ni partnerovom osobnošću ili životnim stilom i da je promjena neophodna. "Ovaj stres bi mogao biti znak da se suočavate s puno više stvari nego što biste trebali i možda je vrijeme da razmislite o traženju posla koji vas neće toliko opterećivati", rekla je dr. Tracy za Glam.

Couple Možda te zanima... 10 preduvjeta za sretnu vezu Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.