Psiha i seks 28. listopada 2023.

Samozadovoljavanje kao taktika za oslobađanje stresa

samozadovoljavanje
Foto: Unsplash Samozadovoljavanje pomaže i lakše utonuti u san
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

O samozadovoljavanju se često priča s dozom krivnje i srama, no zapravo se radi o odličnoj tehnici za rješavanje stresa koja će vam pomoći bolje upoznati svoje tijelo. Kako samozadovoljavanje može pomoći mentalnom, ali i fizičkom zdravlju, pročitajte u nastavku.

U današnjem svijetu stres je postao neizbježan pratitelj svakodnevnog života. Pronalaženje načina za suočavanje sa stresom postalo je prioritet za sve koji žele očuvati svoje mentalno zdravlje. I dok postoji niz tradicionalnih metoda za smanjenje stresa, poput meditacije, vježbanja ili dubokog disanja, jedna tema koja se često izbjegava je samozadovoljavanje.

Samozadovoljavanje, čin stimuliranja vlastitih genitalija radi seksualnog zadovoljstva, dugo je bilo obavijeno stigmom i tabuom. Međutim, znanstvenici sve više istražuju ovu temu kako bi razumjeli njegovu ulogu u olakšavanju stresa i poboljšanju mentalnog blagostanja, navodi Verywell Mind. Iako se neki možda i dalje srame razgovarati o ovoj temi, važno je istaknuti da je masturbacija sasvim prirodan fenomen i da je važno sagledati je bez predrasuda i osude.

Samozadovoljavanje može pomoći u rješavanju stresa i izgradnji samopoštovanja

Studije koje se bave ovom temom pokazuju da samozadovoljavanje može imati pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje. Tijekom masturbacije, mozak oslobađa različite hormone koji mogu pomoći u smanjenju stresa. Oksitocin, poznat kao "hormon ljubavi", oslobađa se tijekom orgazma i može pružiti osjećaj povezanosti s drugima te smanjiti osjećaj usamljenosti. Osim toga, serotonin, koji se također otpušta tijekom masturbacije, može poboljšati raspoloženje i potaknuti osjećaj zadovoljstva.

Znanstvenici su također otkrili da samozadovoljavanje može poboljšati kvalitetu sna. Studije su pokazale da osobe koje doživljavaju orgazam tijekom masturbacije imaju bolji san i brže zaspu od onih koji to ne prakticiraju. Dobar san je ključan za rješavanje stresa i dobro mentalno zdravlje, ali i za druge aspekte zdravlja poput krvožilnog sustava, kognitivnih sposobnosti i imuniteta.

Osim toga, samozadovoljavanje može pomoći u poboljšanju samopoštovanja i samopouzdanja. Osjećaj kontrole nad vlastitim tijelom i zadovoljstvo koje pruža mogu doprinijeti pozitivnom pogledu na sebe i svoje tijelo. Jedno istraživanje je otkrilo da su se ovi osjećaji javili kod skoro svih ispitanica koje su same prakticirale samozadovoljavanje. 
 

žena opuštanje Možda te zanima... Što se dogodi tijelu kada se opusti i riješi stresa? Zdravlje
 

Samozadovoljavanje može pomoći u postizanju orgazma i olakšavanju menstrualnih tegoba

Drugo istraživanje je otkrilo da su žene koje su prakticirale samozadovoljavanje lakše postizale seksualnu uzbuđenost i orgazam, ne samo prilikom masturbacije, nego i tijekom odnosa s partnerom ili partnericom. Samozadovoljavanje omogućuje osobi da bolje upozna svoje tijelo, potrebe i preferencije u seksualnom kontekstu. Kroz ovaj intimni čin, osoba može naučiti što joj pruža zadovoljstvo i olakšati postizanje orgazma kroz istraživanje i samosvjesnost.

Samozadovoljavanje također može pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova. Tijekom menstrualnog ciklusa neke žene mogu osjećati nelagodu i bol uzrokovanu grčenjem maternice i smanjenim protokom krvi u zdjeličnom području. Masturbacija i postizanje orgazma povećavaju protok krvi u tom području što može ublažiti menstrualne tegobe i bol.

Može poboljšati kognitivne funkcije

Samozadovoljavanje može biti korisno za održavanje kognitivnih funkcija, posebno kod starijih odraslih osoba. Jedno istraživanje je istraživalo vezu između seksualne aktivnosti i kognitivne funkcije kod više od 6800 odraslih osoba u dobi od 50 do 89 godina. Kod muškaraca i žena koji su izvijestili o većoj učestalosti seksualne aktivnosti, zamijećeno je uspješnije rješavanje zadataka koji testiraju pamćenje.

Međutim, ovo istraživanje nije posebno ispitivalo samozadovoljavanje, pa su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdio utjecaj samozadovoljavanja na kognitivne funkcije.
 

Možda te zanima... Ashwagandha smanjuje stres te poboljšava koncentraciju i san Zdravlje
 

"Nuspojave" samozadovoljavanja

Unatoč ovim pozitivnim aspektima, važno je napomenuti da samozadovoljavanje može dovesti do negativnih emocija poput osjećaja krivnje ili srama, posebno ako je tabuizirano u društvu u kojem pojedinac živi. Religija i kultura također mogu imati utjecaj na naš stav prema samozadovoljavanju što može rezultirati unutarnjim konfliktima i tjeskobom. Osobe u tim inhibicijskim kulturama mogu razviti masturbacijsku krivnju, fenomen u kojem postaju jako uznemireni seksualnim uzbuđenjem te kao posljedicu mogu razviti depresiju i tjeskobu.

Kao i kod bilo koje druge metode suočavanja sa stresom, ključno je prakticirati samozadovoljavanje umjereno i bez kompulzivnosti. Pretjerano prakticiranje ove aktivnost može dovesti do negativnih posljedica na druge aspekte života poput problema u odnosima i radu. Zato je važno promicati otvoren razgovor o seksualnosti kako bismo sebi i drugima omogućili bolje razumijevanje vlastitog tijela i potreba. Samozadovoljavanje može biti jedna od metoda olakšavanja stresa, no dobro je pronaći i druge zdrave načine suočavanja s izazovima života kako bismo očuvali ravnotežu i zdravlje svojeg uma i tijela.
 

Možda te zanima... Možeš li pretjerati sa samozadovoljavanjem? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.