Psiha i seks 24. rujna 2022.

Možeš li pretjerati sa samozadovoljavanjem?

Foto: shutterstock Čini se kako često masturbiranje ne može ostaviti velike posljedice na fizičko zdravlje, ali može utjecati na seksualni život
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Previše bilo čega nije dobro pa tako i zadovoljstva. Ipak, ako pretjeraš, lako ćeš se vratiti vrhunskom orgazmu

Jeste li se ikada zapitali je li moguće pretjerati sa samozadovoljavanjem? Kako se radi o radnji u kojoj uživamo i koja ima mnogo pozitivnih učinaka za zdravlje, čini nam se da se u igru s vlastiti tijelom možemo upustiti često, no koliko često je prečesto? Čini se kako često masturbiranje ne može ostaviti velike posljedice na fizičko zdravlje, ali može utjecati na seksualni život. 

Samozadovoljavanje je odlično za zdravlje

Doktorica Sadie Allison stručnjakinja je za edukaciju o seksu i za Women's Health kaže kako je masturbacija odličan "lijek" protiv stresa i anksioznosti, a pomaže i kod nesanice. Orgazmom se u tijelu otpušta cijeli niz kemikalija koje nam pomažu u opuštanju mišića te nam olakšavaju san. Osim što nam pomaže fizički, samozadovoljavanje će ti pomoći i da otkriješ u čemu uživaš i što ti godi. 

Ono što je također važno je jednom kada sami otkrijemo što nam godi, lakše ćemo uputiti partnera ili partnericu da to isto ponovi te će tako seksualno iskustvo biti ugodnije za oboje. Ako je samozadovoljavanje tako pozitivna i ugodna stvar, možemo li pretjerati?

Previše stimulacije može narušiti osjetljivost

Ako stalno koristimo iste pokrete ili istu igračku i u tome pretjeramo, osjetljivost spolnog organa lako će se naviknuti na takve podražaje i djelomično izgubiti osjetljivost, objašnjava psihologinja Kate Balestrieri i dodaje: "Zamisli to ovako - koliko god netko bio spretan s jezikom ili usnama, nikada neće biti efektivan kao vibrirajuća igračka". To ne znači da skroz trebaš zaboraviti na samozadovoljavanje, samo trebaš uključiti malo mašte. 
 

Možda te zanima... Sačuvaj zdravlje mozga redovnom masturbacijom Zdravlje
 

Koliko zadovoljstva je previše zadovoljstva?

O tome koliko je masturbacije previše masturbacije ne može prosuditi nitko osim tebe. Ne postoji jedna univerzalna brojka jer svatko od nas ima drugačiju seksualnu želju i libido, a čak i ista osoba ima periode u kojima im je potrebno više ili manje zadovoljstva. Ono što Balestrieri preporučuje je da se poigraš s različitim tehnikama i erogenim točkama kako ne bi došlo do narušavanja osjetljivosti. 

Dobra vijest je i da ako pretjeraš i izgubiš osjećaj užitka, sve što obično trebaš napraviti je pričekati tjedan dana. Nakon tjedan dana pokušaj se opet poigrati sa sobom i vidjet ćeš da će užitak biti na vrhuncu. 
 

Možda te zanima... 5 zdravstvenih razloga zbog kojih je samozadovoljavanje poželjno Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.