Psiha i seks Moje emocije 30. srpnja 2018.

Što je glumac Stephen Fry napisao depresivnoj obožavateljici?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stephen Fry, iznimno talentirani glumac i pisac, iz prve ruke zna što je depresija. Od obožavateljice primio je pismo u kojem ga ta tinejdžerica pita kako je prebrodio svoje probleme i pronašao mir u svojoj duši.

Možda te zanima... 7 tjelesnih promjena koje ukazuju na izuzetnu tugu tvoje duše Psiha i seks

Stephen Fry je na pismo odgovorio i poručio djevojci da pronađe svoje unutarnje svjetlo kada se čini da tamno razdoblje nema kraja.

Draga Crystal,

Žao mi je što čujem da si u lošem periodu života.  Sam Bog zna da sve izgleda jako teško kada se čini da ništa u životu ne ide i da ti ništa ne uspjeva. Nisam siguran da imam neki konkretan savjet za tebe koji bi ti pomogao.

Iako imaju dobre namjere, ponekad može biti dosta iritantno kada nas ljudi podsjećaju koliko nas vole u trenucima kada mi sebe baš i ne volimo.

Otkrio sam da na neki način pomaže o raspoloženju i osjećajima razmišljati kao o vremenu.

Evo nekoliko očiglednih stvari o vremenu:

  • stvarno je
  • ne možeš ga promijeniti samo zato što želiš
  • ako je mračno i kišovito, onda je uistinu mračno i kišovito i ne možeš na to utjecati
  • može biti mračno i kišovito i dva tjedna za redom
  • Ali, jednog dana će opet biti sunčano
  • kada sunce izlazi nije pod našom kontrolom, ali će sigurno izaći jednog dana.

Mislim da je jednaka stvar i kada je u pitanju raspoloženje. Pogrešan je pristup vjerovati da je to iluzija. Sve je to stvarnost. Depresija, tjeskoba, ravnodušnost – oni su stvarni kao i vrijeme – i isto tako nisu pod našom kontrolom. Nismo krivi za to.

Ali, Proći će: stvarno hoće.

Isto kao što se moramo pomiriti s vremenom, tako se moramo pomiriti i s činjenicom kako se nekad osjećamo. “Danas je užasan dan,” to je savršeno realističan pristup. Sve se svodi na to da treba pronaći svoj mentalni kišobran. ’’Hey-ho, vani pada kiša: nisam ja za to kriva i ništa oko toga ne mogu napraviti nego samo čekati da prođe. Sutra bi moglo biti sunčano i ako bude, to ću u potpunosti iskoristiti.’’

Ne znam koristi li ti išta od ovoga. Samo sam htio poslati ti par redaka i poželjeti ti uspjeh u potrazi za malo više sreće i smisla u životu.

Sve najbolje,

Stephen Fry

Možda te zanima... Osjećaj unutarnje praznine: Zašto nastaje i kako si pomoći? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.