Psiha i seks Seks i veze 15. prosinca 2021.

Stil maženja puno otkriva o vašoj vezi

Foto: shutterstock Stil maženja otkriva trenutne osjećaje prema partneru
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bilo da se zavalite na kauč ili u krevet maženje je važan dio veze, a stil može otkriti što ti i tvoj partner osjećate jedno prema drugome.

Fizički dodir je osnovna ljudska potreba koja potiče povezivanje, privrženost i povezanost. Govor tijela, pa čak i kad spavaš govori puno više nego što misliš. Način na koji se parovi postavljaju u krevetu može govoriti o tome kako traže podršku jedno od drugoga, kako se oslanjaju jedno na drugo, doslovno i emocionalno, i koliko im je ugodno u bliskosti i intimnosti.

Evo što stilovi maženja govore o tvojoj vezi

Spooning

Ako se ti i tvoj partner mazite u ovom položaju (velika žlica i mala žlica), možda ste sličniji nego što misliš. Slažete se oko istih stvari i imate slične vrijednosti, a može i poboljšati vašu vezu na fizičkoj ali i emocionalnoj razini. 

 | Author: shuterstock Foto: shuterstock

Glava na prsima

Ovaj način maženja može ti pružiti osjećaj sigurnosti jer se osjećaš sigurno u naručju svog partnera. Imaš dojam da ti partner može pomoći na emocionalnoj razini, ali i kada su u pitanju osobni problemi i poteškoće. 

Leđa o leđa

Ovaj stil maženja odražava uzajamno poštovanje između tebe i partnera. Svakome od vas je ugodno odvojeno i svjesni ste prostora drugoga, ali ste još uvijek tu jedno za drugo. 

Isprepletene noge

Ako ti ili tvoj partner dodirujete nogu ili stopala jedan drugome, to može značiti da žudite za seksualnom ili emocionalnom vezom. Ovaj stil maženja može pokazati da su vam životi isprepleteni i da postojite kao cjelina. 

Možda te zanima... 10 znakova da si pronašla savršenog partnera Psiha i seks

Zagrljaj licem u lice 

Grljenje tijekom maženja može značiti da ste stvarno zaljubljeni. Ako koristite ovaj stil ne žele ništa propustiti i želite biti što bliže jedan drugome. To može potaknuti intimnije razgovore i osjećaj bliskosti. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Ruka preko leđa

Ovaj stil može dati do znanja tebi ili tvom partneru da si čuvate leđa, odnosno da ste tu jedan uz drugog kad god zatreba. Ako posegneš za tim stilom želiš dati do znanja svom partneru da ima tvoju podršku i sigurno se neće osjećati zanemareno.

Suprotne strane

Ako vidiš da je tvoj partner otišao na drugu stranu kreveta, to bi moglo značiti da mu je trenutno manje ugodno s fizičkom naklonošću i dodirivanjem i može signalizirati problem. Ali ako je to uobičajena pojava, to samo znači da ste sigurni u vezu i da vam nije potreban konstantni dodir.

Držanje za ruke

Ovo je za parove koji dijele snažnu povezanost jedno s drugim, ali ne osjećaju potrebu da se drže jedno za drugo tijekom cijele noći. To je samo suptilan način kojim dajete jedan drugom do znanja da ste povezani.

Različite udaljenosti od uzglavlja

Ponekad spavaš sklupčana na pola kreveta, a tvoj partner blizu uzglavlja, što znači da imate različite preferencije, ali ne mora značiti i da niste bliski. Ipak ponekad može pokazati da ste emocionalno na različitim razinama što bi moglo dati do znanja da je vrijeme za neki ozbiljni razgovor. 

Možda te zanima... Recept za dužu i uspješniju vezu je što više svađe! Potvrdilo istraživanje Psiha i seks

Prednosti maženja

  • Proizvodi "hormon ljubavi", oksitocin. Ovaj hormon se aktivira kada uspostaviš fizički kontakt s nekim, što znači da maženje ima potencijal da ga oslobodi. Oksitocin također može stvoriti osjećaj seksualnog uzbuđenja i povjerenja, zbog čega je dobio nadimak "hormon ljubavi".
  • Smanjuje stres i tjeskobu. Zbog oksitocin se također osjećaš smirenije i sigurnije u svom tijelu. Maženje, kao rezultat toga, može igrati ulogu u smanjenju stresa i tjeskobe te povećati osjećaj smirenost.
  • Jača imunološki sustav. Istraživanje Carnegie Mellona iz 2014. pokazalo je da te zagrljaji, kao primjer društvene podrške općenito, mogu zaštititi od slabosti u tvom imunološkom sustavu koje često uzrokuje stres, pogotovo ako je taj stres uzrokovan svađom s nekim.Što više društvene podrške osjećaš, to tvoje tijelo ima više podrške u borbi protiv bolesti.
  • Snižava krvni tlak. Oksitocin i ovdje pomaže jer te njegovo oslobađanje može smiriti i bolje ćeš se nositi sa stresom. Također se može sniziti kortizol, "hormon stresa" što dovodi do snižavanja krvnog tlaka.
  • Veće seksualno zadovoljstvo. Kada se ti i tvoj partner povežete na emocionalnoj razini lakše ćete se povezati i u drugim okolnostima. Ako se mazite nakon seksa, to može povećati vaše seksualno zadovoljstvo.
  • Bolji san. Istraživanje u časopisu Regulatory Peptides pokazalo je da oksitocin također potiče san u mozgu miševa. Nema službene riječi o tome prenosi li se ta korist na ljude, ali zašto je ipak ne iskoristiti kao izgovor da se više maziš sa svojim partnerom? Možda te zanima... 3 koraka za vraćanje seksualne želje u dugim vezama i brakovima Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.