Psiha i seks Seks i veze 28. listopada 2021.

3 koraka za vraćanje seksualne želje u dugim vezama i brakovima

Foto: shutterstock Neke senzacije i pojave nakon seksa mogu izazvati zabrinutost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon nekoliko godina seksualna privlačnost između tebe i partnera pomalo je nestala, a jedini seks u tvom životu je onaj u seriji koju pratiš? Vrijeme je da se stvari promijene!

Otkrivati partnerovo tijelo i stvari koje ga uzbuđuju posebno je zanimljivo na početku veze, no s godinama se to uzbuđenje može polako izgubiti. Brojnim parovima neugodno je pričati o problemima u spavaćoj sobi što može dovesti do još rjeđih seksualnih odnosa. Ako i ti primjećuješ da se strast u odnosu polako gasi i da vam je potrebno dodati malo ulja na vatru, stručnjakinja za seks i psihoterapeutkinja Leigh Norén za Your Tango savjetuje kako to napraviti u tri koraka. 

Ono što trebaš znati je da količina seksualnih odnosa ne diktira sretnu vezu i da smanjeni seksualni nagon ne znači nužno da više ne voliš svog partnera. Riječ je o još jednom problemu koji se može popraviti zajedničkim radom. 

Razmisli zašto je strast nestala

Prije nego što ga kreneš popravljati, moraš otkriti gdje je problem nastao. Postoji cijeli niz razloga zašto seks postaje sve rjeđi u vezama. Možda je jedan od partnera naišao na poteškoće s mentalnim zdravljem ili ste se jednostavno previše udaljili. Na količinu seksa u vezi može utjecati i novorođenče, ali i poslovne obaveze ili možda čak gubitak posla. Sve to utječe na seksualnu želju. 

Ne mora nužno niti gubitak seksualne želje biti uzrok manjku seksa. Ponekad se veza može pretvoriti u jako snažno prijateljstvo pa partnera počnemo gledati više kao prijatelja nego ljubavnika. Bilo da je uzrok vanjski ili je u tebi, postavi si sljedeća pitanja: 

Što mi izaziva stres kada je u pitanju seks?

Koliko dugo se tako osjećam?

Kako želim da moj seksualni život izgleda?

Odgovor na zadnje pitanje može ti dati jasnu viziju toga želiš li uopće raditi na tome da se ti i partner češće upuštate u odnose ili ne. 

Komuniciraj s partnerom 

Želiš li oživjeti svoj seksualni život ili ne, o tome svakako trebaš razgovarati s partnerom. Razgovarajte o tome kako se osjećate zbog nedostatka seksa u vezi, što to za vas znači i kako je do toga došlo. Seks je poprilično osjetljiva tema pa se nemoj iznenaditi ako na površinu izađu neke vrlo snažne emocije. 

Nemojte se osvrtati samo na negativne stvari, pokušajte se prisjetiti i koje pozitivne kako rasprava ne bi prerasla u svađu. Nemojte tijekom razgovora osuđivati i kriviti jedno drugo nego pokušajte zajedno pronaći razumijevanje za problem koji imate. Pričanje o dobrim i lošim stranama vašeg odnosa pomoći će vam da još bolje razumijete zašto je nestala strast iz spavaće sobe. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ne boj se s partnerom iskreno razgovarati o seksu
 

Odlučite što je idući korak

Jednom kada ustanovite što uzrokuje manjak seksa u vezi i kako je do njega došlo, vrijeme je da se dogovorite što ćete po tom pitanju napraviti. Ako se ne možete dogovoriti što dalje, pomoći vam uvijek može psihoterapeut ili stručnjak za seks. Treća osoba uvijek će objektivnije sagledati vaš problem i pomoći vam vidjeti stvari iz nove perspektive. 

Ako se oboje slažete da je vrijeme za akciju i ponovno paljenje strasti, dobro je razviti borbeni plan. Za strastveniju vezu se morate boriti zajedno, a to znači uložiti dodatni trud koji vam je nedostajao. Stručnjakinja za seks i veze Leigh Norén savjetuje iduće strategije:

  • Neka vam seks bude prioritet - Razmisli što sve možeš napraviti kako bi povećala šansu za vruću noć. Oslobodi večer u rasporedu, napravi sve obaveze ranije kako bi bila slobodna na kraju dana i s partnerom se upusti u seksi igrice, a gledanje serija ili spremanje zajedno odgodite za drugi dan. 
  • Nemoj čekati da te uhvati inspiracija, stvori ju - Sama se dovedi u seksi raspoloženje tako što ćeš maštati o seksu ili možda napraviti nešto za sebe kako bi se osjećala privlačnije.
  • Odaberi pravo vrijeme - Forsirati seks kada ste oboje umorni nema smisla, samo ćete napraviti još više štete. Pričekajte dok niste odmorni i dobro raspoloženi jer ćete tada najviše uživati u seksu. 
     
Seks-Par Možda te zanima... 5 neočekivanih stvari koje štete seksualnom životu Psiha i seks

Koliko seksa je dosta seksa?

Često je izvor nezadovoljstva u vezi ideja da se trebaš seksati svakodnevno po nekoliko sati kako bi imala zdrav seksualni život. To je najveća zabluda koju mnogi parovi sami sebi nameću jer ne razgovaraju o seksu sa svojim prijateljima. Pokušaj potegnuti temu seksa s bliskim prijateljicama i vidjet ćeš da niti kod njih situacija nije približna onoj koju idealiziraš. NBC prenosi kako je optimala količina seksa oko jednom do dva puta tjedno, no da ne postoji točan broj kojem trebaš težiti. 

Razgovor s parternom najbolje će odrediti koji je broj optimalan za vas, a ako se nikako ne možete uskladiti i pronaći vrijeme za seks svakako se obratite stručnjaku. U tome nema ništa sramotno, baš kao ni u razgovoru o seksu.
 

Poze za ženski orgazam Možda te zanima... 5 najboljih seks poza za postizanje vrhunskog orgazma! Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.