Psiha i seks 11. rujna 2024.

Selena Gomez otkrila neobične trikove koji joj pomažu ublažiti simptome depresije

Foto: instagram/selenagomez Selena Gomez pati od depresije, anksioznosti, napadaja panike te bipolarnog poremećaja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Selena Gomez svoje mentalne probleme liječi neobičnom terapijom koja uključuje hladnu vodu i grijalice.

Nakon sloma 2018. godine i dijagnoze bipolarnog poremećaja, 32-godišnja pjevačica i glumica pronašla je metode koje joj omogućuju da bude zdrava. U intervjuu za Vanity Fair otkrila je da ima alate i protokole za brigu o sebi, što uključuje korištenje temperature kao mehanizma iscjeljenja. 

Selena, koja pati od depresije, anksioznosti i napadaja panike, smatra da su hladna voda ili grijači umirujući. Možda zvuči neobično, ali istraživanja su pokazala da temperatura, bilo da se radi o poniranju u ledenu vodu ili umirujućoj toploj kupki, može biti ključna za poboljšanje raspoloženja.

U studiji koju su 2007. proveli istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Virginia Commonwealth pokazalo se da tuširanje hladnom vodom dva puta tjedno značajno smanjuje simptome depresije. Smatra se da izlaganje hladnoći aktivira živčani sustav i povećava protok krvi u mozgu, što potiče oslobađanje noradrenalina, neurotransmitera koji pozitivno utječe na raspoloženje.

Neke su studije također otkrile skok dopamina nakon izlaganja hladnoj vodi, koji je poznat kao hormon zadovoljstva. Antidepresivni učinci izlaganja hladnoj vodi također bi mogli biti djelomično uzrokovani receptorima za hladnoću u koži, navodi se u studiji iz 2014. o učincima hidroterapije. Ti termoreceptori — koji otkrivaju toplinu i hladnoću — šalju električne impulse u mozak, što može ublažiti bol, prema istraživačima. 

Profesor Michael Tipton, stručnjak za fiziologiju na Sveučilištu u Portsmouthu, detaljno je opisao da je 24-godišnja žena godinama patila od anksioznosti, a zatim je razvila depresiju, piše Daily Mail. Nakon što razni lijekovi nisu djelovali, rečeno joj je da jednom tjedno pliva u hladnoj vodi. "To je dovelo do trenutačnog poboljšanja raspoloženja nakon svakog plivanja i trajnog i postupnog smanjenja simptoma depresije", napisali su liječnici i dodali da godinu dana nakon toga više nije uzimala lijekove. 

Možda te zanima... Wim Hof metoda: Je li zaista tako moćna i tko bi je trebao izbjegavati Zdravlje

Ali nije samo hladna voda ono što Selenu smiruje, ona također tvrdi da joj toplija temperatura pomaže. Koristi grijače kako bi se nosila s problemima mentalnog zdravlja, a studije su također otkrile da zagrijavanje tijela može imati pozitivne učinke na raspoloženje. 

Jedna studija iz 2016. koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Wisconsin testirala je teoriju na 24 pacijenta s teškom depresijom. Istraživači su zagrijali zavojnice i postavili ih oko pacijenata povećavajući temperaturu njihove kože na 38,3 stupnja Celzijevih. Zatim su isključili grijanje i pustili pacijente da se ohlade sat vremena. Čak 60 posto pacijenata pozitivno je odgovorilo na liječenje, a 40 posto je ispunilo kriterije za remisiju depresije nakon jedne sesije, piše Daily Mail.

Iako veza između vrućine i depresije nije u potpunosti shvaćena, neki stručnjaci vjeruju da bi visoke temperature mogle igrati važnu ulogu u smanjenju upale. Drugi kažu da toplina opušta tijelo i usporava negativne misli. 

U drugoj studiji iz 2023. godine,12 odraslih osoba s depresijom dobilo je osam tjednih sesija kognitivno-bihevioralne terapije (KBT) i četiri terapije toplinom tijekom tog razdoblja od osam tjedana. Tijekom grijanja pacijenti su imali povišenu temperaturu na 38,5 stupnjeva Celzijevih - 1,5 stupnjeva iznad prosječne temperature - u infracrvenoj komori. Istraživači su promatrali raspoloženja sudionika i otkrili da se negativno razmišljanje smanjilo u 20 posto slučajeva. Na kraju studije 11 od 12 odraslih također više nije zadovoljavalo uvjete da im se dijagnosticira veliki depresivni poremećaj. 

Možda te zanima... Selena Gomez o svom izgledu nekad i sad kroz fotografije s Instagrama Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.